Πέμπτη 7 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ
"Τον έχουμε δίπλα μας... "

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΚΟ Ναυτεργατών, για τη συμπλήρωση δυο χρόνων από τον θάνατο του σ. Αντώνη, σημειώνονται τα παρακάτω:

"Δυο χρόνια χωρίς το σύντροφο Αντώνη Αμπατιέλο. Τον ναυτεργάτη, κομμουνιστή, που υπηρέτησε μια ολόκληρη ζωή το ναυτεργατικό, εργατικό και επαναστατικό κίνημα. Είπαμε το στερνό "αντίο" στις 7 Αυγούστου, το 1995, αλλά τον έχουμε δίπλα μας. Εχουμε μαζί μας τα λόγια και τη δράση του. Το έργο του. Σημαντικά εφόδια στην πάλη του εργατικού κινήματος, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των εργαζομένων.

Σημαντικά εφόδια στον αγώνα για την ανατροπή του εκμεταλλευτικού, καπιταλιστικού συστήματος, την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας. Χιλιάδες άνθρωποι της δουλιάς γνωρίζουν καλά τον σύντροφο Αντώνη Αμπατιέλο. Τον γνωρίζουν από τους αγώνες του μέσα στα καράβια, την πάλη ενάντια στο δικτατορικό καθεστώς του Μεταξά. Τα ηρωικά χρόνια της αντίστασης και του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα. Τα χρόνια που ακολούθησαν μετά την απελευθέρωση από το φασιστικό ζυγό, στην πάλη ενάντια στο νέο δυνάστη, τον αγγλοαμερικανικό ιμπεριαλισμό και τους ντόπιους υπηρέτες του. Στην πάλη ενάντια στη δικτατορία των συνταγματαρχών και τους αγώνες του τη μεταπολιτευτική περίοδο, ως στέλεχος του ναυτεργατικού κινήματος και του Κόμματος της εργατικής τάξης, ως μέλος της ΚΕ και του ΠΓ του ΚΚΕ.

Με τους αγώνες του, χέρι χέρι με τους άλλους αξέχαστους λαϊκούς αγωνιστές, αναδείχτηκε στέλεχος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ναυτεργατικών Οργανώσεων, της θρυλικής ΟΕΝΟ, και διατέλεσε στη "δυαδική" Γραμματεία της Οργάνωσης γενικός γραμματέας και υπεύθυνος για τα κατώτερα πληρώματα.

Ο Αντ. Αμπατιέλος καταδικάστηκε σε θάνατο από το καθεστώς της μισαλλοδοξίας το 1948 και διασώθηκε χάρη στο πλατύ διεθνιστικό κίνημα αλληλεγγύης. Καταδικάστηκε και παρέμεινε στις φυλακές πάνω από 17 χρόνια. Απελευθερώθηκε στις 16 Ιουλίου του 1964 και έδωσε όλες του τις δυνάμεις στους νέους αγώνες. Θα τον θυμόμαστε πάντα, θα είναι πάντα μαζί μας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ