Πέμπτη 7 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δικομματική πρόκληση για τις αποδοχές των βουλευτών
  • ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στήριξαν στη Βουλή διάταξη για περαιτέρω αύξηση της βουλευτικής αποζημίωσης
  • Στρ. Κόρακας: Το ΚΚΕ είναι αντίθετο. Πρόκειται για σοβαρότατο πολιτικό και ηθικό θέμα

Σε αύξηση της βουλευτικής αποζημίωσης οδηγούν τελικά οι διατάξεις για το ειδικό μισθολόγιο των δικαστικών, καθώς όπως είναι γνωστό οι απολαβές των βουλευτών συνδέονται με το μισθό του προέδρου του Αρείου Πάγου, ο οποίος με βάση τις διατάξεις του νομοσχεδίου αυξάνεται και φτάνει στο 1.500.000 δρχ. περίπου.

Την αύξηση αυτή την επιβεβαίωσε χτες στη Βουλή και ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλος,λέγοντας ότι η σύνδεση με το μισθό των δικαστικών είναι συνταγματική διάταξη, ενώ ο παριστάμενος υφυπουργός Οικονομικών Α. Χριστοδουλάκης διευκρίνισε ότι θα αυξηθούν οι αποδοχές των βουλευτών αναδρομικά από το 1996.

Την αντίθεση του ΚΚΕ στη ρύθμιση αυτή εξέφρασε ο βουλευτής του Κόμματος Στρ. Κόρακας,ζητώντας αναστολή της εφαρμογής του Ζ ψηφίσματος, που προβλέπει τη σύνδεση των μισθών, υπενθυμίζοντας ότι ανάλογη αναστολή έγινε και στο παρελθόν. Τόνισε συγκεκριμένα: "Επιμένουμε να ανασταλεί επ' αόριστο η ισχύς του ψηφίσματος μέχρι να έρθει η αναθεώρηση του Συντάγματος και να το καταργήσει, διευκρινίζοντας συγκεκριμένα πώς καθορίζεται η βουλευτική αποζημίωση, αποσυνδέοντάς την από τις αποδοχές του προέδρου του Αρείου Πάγου".

Ο βουλευτής του ΚΚΕ διευκρίνισε ότι οι βουλευτές του Κόμματος καταθέτουν όλη την αποζημίωση στο Κόμμα, τονίζοντας: "Θέλουμε όταν πηγαίνουμε στον κόσμο να πηγαίνουμε με ήσυχη τη συνείδηση. Οταν επιβάλλεται πολιτική σκληρής λιτότητας για τους εργαζόμενους, πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί για τη βουλευτική αποζημίωση".

Για να διασφαλίσει τη συγκεκριμένη ρύθμιση για την αύξηση των αποδοχών των βουλευτών, ο υπουργός Δικαιοσύνης εισηγήθηκε ειδική διάταξη σύμφωνα με την οποία οι διατάξεις του Ζ ψηφίσματος (που προβλέπει σύνδεση των αμοιβών των βουλευτών με αυτές του προέδρου του Αρείου Πάγου) "εφαρμόζονται στο ακέραιο από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης".

Επιχειρώντας να δικαιολογήσει τη διάταξη, ο Ε. Γιαννόπουλος έκανε λόγο για βουλευτές οι οποίοι "δε βγαίνουν" οικονομικά, θέση που συμμερίστηκαν και οι βουλευτές της ΝΔ. Αντίθετα τη διαφωνία τους με τη διάταξη εξέφρασαν ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος και ο εκπρόσωπος του ΔΗΚΚΙ Γ. Τσαφούλιας.

Δήλωση του Στρ. Κόρακα

Σχετικά με τη χτεσινή συζήτηση και τη βουλευτική αποζημίωση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας έκανε την παρακάτω δήλωση:

"Για άλλη μία φορά, με την ευκαιρία της συζήτησης του μισθολογίου των δικαστικών και των σημαντικών αυξήσεων που δίνονται στις αποδοχές των προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων, διατυπώσαμε στη Βουλή την πάγια θέση του ΚΚΕ για αποσύνδεση της βουλευτικής αποζημίωσης από τις αποδοχές αυτές. Προτείναμε να περιληφθεί στο νομοσχέδιο διάταξη που θα αναστέλλει επ' αόριστο την ισχύ του Ζ ψηφίσματος.

Η θέση μας αυτή, χωρίς να παραγνωρίζει τις υπαρκτές ανάγκες πολλών βουλευτών, στηρίζεται μεταξύ άλλων και στην ανάγκη να αποφευχθεί η πρόκληση προς το λαϊκό αίσθημα και μάλιστα σε μία εποχή εφαρμογής από την κυβέρνηση σκληρής και αντιλαϊκής πολιτικής καθ' υπαγόρευση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση με την προκλητική υποστήριξη της ΝΔ απέρριψε για άλλη μία φορά την πρότασή μας.

Θεωρούμε ότι πρόκειται για σοβαρότατο πολιτικό και ηθικό θέμα".

Η συζήτηση του νομοσχεδίου διακόπηκε για σήμερα, καθώς οι βουλευτές της ΝΔ κατέθεσαν πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας στην τροπολογία που προβλέπει τη μετατροπή σε χρηματικά πρόστιμα ανεκτέλεστων ποινών φυλάκισης που έχουν επιβληθεί για ακάλυπτες επιταγές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ