Σάββατο 12 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΦΑΝΗ ΜΥΣΙΡΛΗ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ, ΤΟΥΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΑΣ
Τίποτα δε χαρίζεται

- Με ποια προβλήματα θα βρεθούν αντιμέτωποι οι νέοι φοιτητές που έρχονται φέτος στο πανεπιστήμιο;

- Ο φοιτητής της σχολής μας έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά προβλήματα. Στοιβαζόμαστε στα εργαστήρια αφού δεν υπάρχουν θέσεις για όλους. Αντί να πραγματοποιούμε οι ίδιοι τα πειράματα στο εργαστήριο, συχνά μας γίνεται επίδειξη, αφού δεν υπάρχουν αρκετά όργανα. Κάθε χρόνο ασκούμαστε και σε λιγότερα εργαστήρια. Τα συγγράμματα που μας δίνονται δεν καλύπτουν το εύρος και το βάθος των γνώσεων που μας χρειάζονται. Την ίδια στιγμή, το κόστος ζωής διαρκώς μεγαλώνει. Δεν υπάρχει φοιτητική μέριμνα (σίτιση, στέγαση, μεταφορές, υγειονομική περίθαλψη), όλα βαίνουν προς ιδιωτικοποίηση. Τέλος, ίσως το πιο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, είναι αυτό που μας περιμένει μόλις πάρουμε το πτυχίο μας: Η ανεργία.

- Πώς κρίνετε την εισαγωγή επιπλέον εισακτέων στο Τμήμα σας;

- Ο πρόεδρος της σχολής μας ήταν από τους πρώτους που ανταποκρίθηκαν στο μαζικό προεκλογικό ρουσφέτι του υπουργείου Παιδείας. Παραβιάζοντας τις επί σειρά ετών ομόφωνες αποφάσεις της γενικής συνέλευσης του Τμήματος, δέχτηκε την εισαγωγή 20 επιπλέον φοιτητών στο Τμήμα. Ξαναχρησιμοποίησε την ίδια δικαιολογία που ακούστηκε από όσους υποστηρίζουν τα ιδιωτικά ΙΕΚ, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, τη λειτουργία του ανοιχτού πανεπιστημίου: "Να μην φεύγουν τα παιδιά μας στο εξωτερικό". Και ο Γιώργος Παπανδρέου του έδωσε και κατάλαβε: Αντί για 20 φοιτητές, γράφτηκαν επιπλέον 50! Την ίδια ώρα όμως, αντί για 230.000 δρχ. ανά φοιτητή, δόθηκαν μόνο 20.000! Ηταν άλλο ένα παράδειγμα για το πώς αντιλαμβάνεται τον "εκσυγχρονισμό" το ΠΑΣΟΚ.

Στον αντίποδα, σε ανακοίνωση του διοικητικού μας συμβουλίου σημειώνεται: "Ο σύλλογός μας, σταθερά αντιπαλεύει τη συντηρητική πολιτική που υπαγορεύουν οι Βρυξέλλες και εφαρμόζουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις. Αγωνίζεται για δημόσια δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση, για ένα πανεπιστήμιο στην υπηρεσία της ελληνικής κοινωνίας, με τη διοίκηση να εκλέγεται δημοκρατικά, να έχει αυτοτέλεια και να επιτρέπει την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και της επιστημονικής γνώσης".

Ο σύλλογός μας επιθυμεί να αυξάνονται οι νέοι που θα αποκτούν πανεπιστημιακή μόρφωση εφόσον είχαμε ένα σχεδιασμό για το ποια Τμήματα θα αναπτύξουμε, για το πού θα απορροφούνται οι απόφοιτοί τους και βεβαίως με τη δημιουργία της κατάλληλης υποδομής για να υποδεχτούμε τα νέα άτομα. Επειδή όμως σήμερα επικρατεί η αντίθετη κατάσταση, δηλώνουμε πως τα όνειρα των νέων δεν παζαρεύονται για μερικές χιλιάδες ψήφους στο ΠΑΣΟΚ.

- Τι μήνυμα στέλνετε στους νέους φοιτητές;

- Οι νέοι άνθρωποι που θα έρθουν φέτος στο σύλλογό μας, θα έχουν τον πρώτο λόγο στη σύγκρουση με την ιδιαίτερα δύσκολη πραγματικότητα που τους επιφυλάσσεται από το υπουργείο και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Από την πρώτη κιόλας μέρα καλούνται να διαλέξουν: Το δρόμο της μοιρολατρίας, των συμβιβασμών και της υποβάθμισης ή το δρόμο των αγώνων, της συλλογικής προσπάθειας και της ρήξης με το κατεστημένο. Η ιστορία του συλλόγου μας και του φοιτητικού κινήματος, μας γεμίζει αισιοδοξία. Οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας ποτέ δε σταματήσαμε να υπενθυμίζουμε ότι τίποτα δε χαρίζεται, όλα με τους αγώνες μας θα τα κατακτήσουμε.

Π. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ