Σάββατο 12 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ζωή εν τάφω!

Εναν ακόμη χειμώνα ετοιμάζονται να περάσουν μέσα στα πρόχειρα παραπήγματά τους που πέφτουν με ένα δυνατό αέρα, οι περίπου 300 οικογένειες των Τσιγγάνων του Ευόσμου. Εναν ακόμη χρόνο μέσα στο ίδιο γνώριμο σκηνικό, στη "ζωή εν τάφω". Την παγωνιά μέσα στις καλύβες τους, τους αδιάβατους από τις λάσπες δρόμους, τους λόφους των σκουπιδιών, χωρίς αποχέτευση, τα σμήνη των εντόμων και των τρωκτικών και την αφόρητη δυσοσμία. Μία βρύση δεν έχουν να πιουν νερό ή να πλυθούν και αναγκάζονται να πηγαίνουν ως την Τούμπα, στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, για να γεμίσουν τα παγούρια τους. Οι κάτοικοι ανησυχούν γι' αυτά που ακούν σχετικά με την ασθένεια που μεταδίδεται με τα ποντίκια. Τα τρωκτικά έχουν τρυπήσει τα πρόχειρα παραπήγματα τους. Μετά τις 6 το απόγευμα, ζουν εδώ μαζί άνθρωποι και ποντίκια. Το ψωμί και τις ντομάτες που αγοράζουν θα πρέπει να τις καταναλώσουν ως το βράδυ, αλλιώς τίποτα δε θα έχει μείνει ως την άλλη μέρα το πρωί.

"Στερούμαστε το ηλεκτρικό φως. Το βράδυ, τα ποντίκια επιτίθενται στα μωρά κι αυτά πετάγονται στον ύπνο τους. Πολλά τα τσιμπάνε στα πόδια, στα αυτιά", λέει ο Αργύρης Καμπέρης,πατέρας 4 παιδιών. Ο Θόδωρος Καβατζίδης συμπληρώνει: "Το χειμώνα εδώ δεν μπορείς να ζήσεις. Οταν βρέχει, πλημμυρίζουμε. Στις μία και δύο η ώρα, ξυπνάς τα παιδιά σου και ψάχνεις άλλο μέρος για να κοιμηθούνε".

Βαρέθηκαν τις υποσχέσεις

Οι υποσχέσεις που αφειδώς δίνουν οι κυβερνώντες για επίλυση του στεγαστικού προβλήματος αυτών των ανθρώπων κάθε φορά πέφτουν στο κενό. Αν και υπάρχει δέσμευση της Νομαρχίας, ούτε ο χώρος υποδοχής για τη μετεγκατάσταση και τη δημιουργία κάμπινγκ έχει βρεθεί, ούτε έγιναν τα απαραίτητα έργα υποδομής. Ηδη, η Επιτροπή Αγώνα που συγκροτήθηκε από τους Τσιγγάνους, τις δημοτικές παρατάξεις και φορείς του Ευόσμου, προσανατολίζεται για νέες δυναμικές κινητοποιήσεις, προκειμένου να αναγκαστεί η πολιτεία να αντιμετωπίσει ΤΩΡΑ το πρόβλημα. Κι όπως λένε οι ίδιοι οι Τσιγγάνοι, έχουν βαρεθεί τις υποσχέσεις που συνήθως παίρνουν προεκλογικά και είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους αγωνιστικά. Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειώσουμε ότι η διοίκηση του Δήμου Ευόσμου μετά από πολλές ταλαντεύσεις έκανε δεκτές τις προτάσεις της Δημοτικής Κίνησης "Συνεργασία Πολιτών για την Πρόοδο του Ευόσμου". Μόνο έτσι έγινε δυνατή η δημιουργία του Μετώπου Πάλης με συμμετοχή των μαζικών φορέων του δήμου και των συλλόγων των Τσιγγάνων.

"Εδώ ο κόσμος, ιδιαίτερα τώρα το χειμώνα, υποφέρει. Μερικές οικογένειες στερούνται ακόμη και το ψωμί", δηλώνει ο γραμματέας του Συλλόγου Τσιγγάνων Ευόσμου Παν. Σαμπάνης."Δυστυχώς μέχρι τώρα παίρνουμε μόνο υποσχέσεις - συνεχίζει. Πέρασαν στις εκλογές ο Βενιζέλος και ο Παπαθεμελής και μίλησαν πάλι για τη στεγαστική μας αποκατάσταση, πού είναι όμως αυτή;".

Ο Π. Σαμπάνης ανησυχεί, όπως και οι υπόλοιποι κάτοικοι αυτού του οικισμού, για τις επιδημίες που εκδηλώνονται τελευταία. "Το πρόβλημα με τα ποντίκια είναι πολύ σοβαρό. Φοβόμαστε το βράδυ. Προχτές δάγκωσαν τη γυναίκα μου. Μόνο ένα αυτοκίνητο από τη Νομαρχία βοήθησε για την αποκομιδή των σκουπιδιών. Το πρόβλημα, όμως, δε λύθηκε φυσικά. Από την άλλη μέρα, τα σκουπίδια άρχισαν πάλι να μαζεύονται".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ