Πέμπτη 7 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΥΣΙΜΑ
Μειώσεις ανακοίνωσε η ΔΕΠ

Μειώσεις στις διυλιστηριακές τιμές των βενζινών και των ντίζελ οι οποίες, όμως, είναι αμφίβολο εάν θα περάσουν στην κατανάλωση από τις εταιρίες εμπορίας, ανακοίνωσε χτες η Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου (ΔΕΠ). Συγκεκριμένα, από σήμερα μέχρι την επόμενη Τετάρτη, οι βενζίνες θα πωλούνται φτηνότερα κατά 0,70 δρχ. το λίτρο, το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 2,70 δρχ. το λίτρο και το πετρέλαιο κίνησης κατά 3,70 δρχ. Σύμφωνα με τη ΔΕΠ οι μειώσεις αυτές οφείλονται στη μείωση των διεθνών τιμών των υγρών καυσίμων και στην πτώση της ισοτιμίας του δολαρίου απέναντι στη δραχμή.

Πάντως, οι εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών έχουν καταστρατηγήσει ήδη τη "συμφωνία κυρίων" που είχαν με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης για συγκράτηση του περιθωρίου κέρδους τους στο 8,5% όταν τον περασμένο μήνα άρχισε η διακίνηση πετρελαίου θέρμανσης, και πωλούν ήδη με ποσοστό κέρδους 9,5%.

Η ενδεικτική τιμή λιανικής πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώνεται σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης στις 103 δρχ. το λίτρο περίπου, μετά τη χτεσινή μείωση που ανακοίνωσε η ΔΕΠ. Ενώ, οι ενδεικτικές τιμές λιανικής πώλησης της βενζίνης σούπερ και της αμόλυβδης, διαμορφώνονται ως εξής:

  • Λεκανοπέδιο Αττικής και Νομός Θεσσαλονίκης η σούπερ στις 216,30 δρχ. το λίτρο και η αμόλυβδη 200,30 δρχ. το λίτρο.
  • Α ζώνη: η σούπερ στις 221,30 και η αμόλυβδη στις 205,30 δρχ. το λίτρο
  • Β ζώνη: η τιμή της σούπερ στις 224,30 και της αμόλυβδης στις 208,30 δρχ. /λίτρο.
  • Για τις περιοχές της Γ ζώνης με ΦΠΑ 18%, η ενδεικτική τιμή λιανικής πώλησης της βενζίνης σούπερ διαμορφώνεται στις 226,30 και της αμόλυβδης στις 210,30 δρχ. το λίτρο, ενώ για τις περιοχές με ΦΠΑ 13% οι αντίστοιχες ενδεικτικές τιμές είναι 216,30 και 201,30 δρχ. το λίτρο.
Οι βενζινοπώλες

Με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοϊδη συναντήθηκε χτες αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας με αντικείμενο τις συμβάσεις αποκλειστικής συνεργασίας των πρατηρίων με τις εταιρίες εμπορίας, το αίτημά τους για σφράγιση των δεξαμενών και τη δυνατότητα των πρατηρίων να χρησιμοποιούν δικά τους βυτία. Ο υφυπουργός ήταν θετικός απέναντι στα δύο τελευταία, χωρίς ωστόσο, να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την ικανοποίηση των αιτημάτων των βενζινοπωλών. Σε ό,τι αφορά τις συμβάσεις αποκλειστικής συνεργασίας για τις οποίες οι πρατηριούχοι ζητούν να μπορούν να τις σπάζουν όταν κρίνουν ότι δεν είναι συμφέρουσες γι' αυτούς, ο Μ. Χρυσοχοϊδης συμφώνησε ότι οι όροι του ανταγωνισμού θα πρέπει να λειτουργούν και για τα πρατήρια, πράγμα το οποίο δε γίνεται έτσι όπως λειτουργούν οι συμβάσεις αποκλειστικής συνεργασίας και άφησε ανοιχτό το θέμα να ληφθούν σχετικά μέτρα. Τα θέματα αυτά θα ξανασυζητηθούν σε νέα συνάντηση που θα έχουν οι βενζινοπώλες με τον υφυπουργό, την επόμενη βδομάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ