Πέμπτη 7 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην τελική ευθεία τα αντιλαϊκά μέτρα

Στο Υπουργικό Συμβούλιο παραπέμπονται τώρα οι επιλογές του υπουργείου Οικονομικών και του πρωθυπουργού, για τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς

Οι τελικές θέσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τα νομοσχέδια, που αφορούν τις φοροαπαλλαγές και τις κρατικές δαπάνες, διατυπώθηκαν χτες στον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη,ο οποίος προτίθεται να φέρει τα παραπάνω θέματα για συζήτηση σε επόμενη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, κατά πάσα πιθανότητα την επόμενη Παρασκευή. Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις που έκανε χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Παπαντωνίου, μετά από ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τον πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή των υφυπουργών Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη και Γ. Δρυ και του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας Χρ. Πάχτα.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, σύμφωνα με τον Γ. Παπαντωνίου, έγινε εκτενής συζήτηση για τον προϋπολογισμό και για τα νομοσχέδια που αφορούν τις δαπάνες και τις φοροαπαλλαγές, ωστόσο απέφυγε, σύμφωνα με πληροφορίες από το στενό περιβάλλον του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το νομοσχέδιο για τις φοροαπαλλαγές, θα προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Κατάργηση των φοροαπαλλαγών για κάθε είδους δίδακτρα σε σχολεία, φροντιστήρια κλπ.
  • Διατήρηση της απαλλαγής μέχρι 300.000 δρχ. στη δαπάνη για ιδιωτική ασφάλιση, ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθενειών.
  • Η έκπτωση από το εισόδημα των εξόδων της ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης φαίνεται ότι θα ισχύει πλέον ανάλογα με το ύψος της δαπάνης, που πραγματοποιήθηκε, σε συνδυασμό με το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος. Δηλαδή, για οικογενειακό εισόδημα μέχρι 10 εκατομ. δρχ. θα αναγνωρίζεται δαπάνη μέχρι 10 εκατομ. δρχ. Για εισόδημα από 10 μέχρι 20 εκατομ. δρχ. - και στις περιπτώσεις που οι δαπάνες ξεπερνούν το ποσό των 10 εκατομ. δρχ. -, τότε για το υπερβάλλον ποσό θα ισχύει έκπτωση 50%. Για οικογενειακό εισόδημα άνω των 20 εκατομ. δρχ. δεν ισχύει καμία έκπτωση.

Το ποσό που προσδοκά η κυβέρνηση να εξοικονομήσει από το νομοσχέδιο για τις φοροαπαλλαγές, σύμφωνα με τις διάφορες εκτιμήσεις και ανάλογα με τις αποφάσεις που λήφθηκαν τελικά κυμαίνεται από 100 - 200 δισ. δρχ.

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τις κρατικές δαπάνες, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι, σύμφωνα με όσα έχουν δει μέχρι σήμερα το "φως" της δημοσιότητας, θα περιλαμβάνει δύο "σκανδαλώδεις" διατάξεις. Συγκεκριμένα:

  • Σύμφωνα με το άρθρο 3 του προωθούμενου νομοσχεδίου: "Από την πρώτη του επόμενου μήνα της δημοσιεύσεως του παρόντος έως και 31 Δεκεμβρίου 1998 στα πλαίσια του Αναθεωρημένου Προγράμματος Σύγκλισης οι αποδόσεις εσόδων υπέρ τρίτων του Γενικού Προϋπολογισμού του Κράτους περιορίζονται στο 75% της ετήσιας απόδοσής τους. Το υπόλοιπο 25% αποτελεί δημόσιο έσοδο"! Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου κλοπή σε πόρους που επί χρόνια ολόκληρα ανήκουν σε ασφαλιστικούς οργανισμούς, ταμεία εργαζόμενων, Τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλους φορείς, κυρίως κοινωνικού χαρακτήρα. Τελικά και μετά τις διάφορες διεργασίες που έγιναν τις τελευταίες βδομάδες, δεν αποκλείεται να περιοριστεί ελαφρώς το παραπάνω ποσοστό (25%) που θα αποτελεί δημόσιο έσοδο, ή να εξαιρεθούν από τη συγκεκριμένη διάταξη ορισμένοι από τους πόρους που εισπράττονται για λογαριασμό τρίτων και κυρίως για λογαριασμό των ΟΤΑ και του ΟΓΑ.
  • Το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπει, επίσης, "πάγωμα" των επιχορηγήσεων του κρατικού προϋπολογισμού στα επίπεδα του 1996 που παραμένουν καθηλωμένα στα επίπεδα του 1993!

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ