Πέμπτη 7 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
Τους ξέφυγε κατά 60%, αλλά δηλώνουν ... ικανοποιημένοι

Με ρυθμό 8,3% "τρέχει" ο πληθωρισμός, αντί του στόχου του 5%

Τουλάχιστον 60% πάνω από το στόχο που είχε θέσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, θα κλείσει φέτος ο επίσημος πληθωρισμός, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη λεηλασία στις τσέπες των εργαζομένων, αλλά και την οικονομία γενικότερα. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας (ΕΣΥΕ), που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα και δείχνουν ότι το μήνα Οκτώβρη ο επίσημος τιμάριθμος αυξήθηκε κατά 0,9%, έναντι αύξησης 1,1% πέρσι τον ίδιο μήνα.

Παρά τη μικρότερη - σε σχέση με πέρσι και πρόπερσι - αύξηση του τιμαρίθμου τον μήνα Οκτώβρη (που είναι τεχνητή και οφείλεται κυρίως στη νέα μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης στις 20 Οκτώβρη), το "τέρας του πληθωρισμού" παραμένει ανεξέλεγκτο, αφού με βάση τα στοιχεία της ΕΣΥΕ:

  • Σε δωδεκάμηνη βάση (σύγκριση Οκτώβρη με Οκτώβρη), ο πληθωρισμός έτρεχε φέτος με ρυθμό 8,3%,όπως ακριβώς και πέρσι. Να θυμίσουμε ότι η κυβέρνηση είχε θέσει στόχο για πληθωρισμό 5% το 1996 και, με βάση αυτόν τον εξωπραγματικό στόχο που είχε θέσει, επέβαλε και την αντιλαϊκή εισοδηματική πολιτική με τις ισχνές αυξήσεις μισθών και συντάξεων του 2,5%+2,5%. Ομως, όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση μέχρι σήμερα, το Δεκέμβρη του 1996 ο πληθωρισμός θα τρέχει στην καλύτερη περίπτωση με ρυθμό 8,2% και στη χειρότερη περίπτωση ίσως φτάσει και το 8,5%.Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να χορηγήσει την 1η Γενάρη 1997 στους μισθωτούς και συνταξιούχους του δημοσίου "διορθωτικό" ποσό περίπου 3,2%-3,5%, για να καλύψει τη διαφορά μεταξύ εισοδηματικής πολιτικής του 1996 και πληθωρισμού.
  • Σε μέσα επίπεδα (σύγκριση δεκαμήνου Γενάρης - Οκτώβρης 1996 με το προηγούμενο δεκάμηνο του 1995) ο πληθωρισμός έτρεχε με ρυθμό 8,7%,έναντι 9,5% την αντίστοιχη περίοδο 1995-'94. Και στο τέλος του έτους, θα κλείσει με τον πληθωρισμό να τρέχει - στην καλύτερη περίπτωση - με ρυθμό γύρω στο 8,6% και στη χειρότερη με 8,7%. Να θυμίσουμε ότι ο στόχος που είχε θέσει η κυβέρνηση ήταν να συγκρατήσει τον πληθωρισμό το 1996 - σε μέσα επίπεδα - στο 6,5% και ότι η μέση ετήσια αύξηση των μισθών και συντάξεων στο δημόσιο, με την εισοδηματική πολιτική του 2,5%+2,5% ισοδυναμεί με μέση ετήσια αύξηση 3,8%.

Η αποτυχία της κυβέρνησης, στο μέτωπο του πληθωρισμού - και παρά την εφαρμογή της αντιλαϊκής εισοδηματικής πολιτικής λιτότητας - φαίνεται και από το γεγονός ότι αντί για σύγκλιση με την Ευρωπαϊκή Ενωση είχαμε απόκλιση. Συγκεκριμένα, ενώ πέρσι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ήταν σχεδόν τριπλάσιος με το μέσο πληθωρισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σήμερα είναι υπερτετραπλάσιος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ