Κυριακή 10 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Βραχυκυκλωμένη στα αδιέξοδά της

Βραχυκυκλωμένη στα αδιέξοδά της παραμένει η ΝΔ ενάμιση μήνα μετά τις εκλογές και την ήττα του κόμματος και η διαμάχη για την ηγεσία της οδηγεί σε ακραίες καταστάσεις όπως την περασμένη Πέμπτη που στο παραπέντε αποφεύχθηκε η σύγκρουση.

Η διαμάχη για την ηγεσία γίνεται χωρίς αρχές και η μία συμφωνία διαδέχεται την άλλη για να ακυρωθεί την επόμενη στιγμή και να δώσει τη θέση της σε μία καινούρια. Ετσι την Πέμπτη και ενώ η διαμάχη είχε φτάσει στα ακρότατα όριά της και σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες είχε συμφωνηθεί η μεταβατική λύση Βαρβιτσιώτη, το βράδυ μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου συμφωνήθηκε η λύση του "διευρυμένου" συνεδρίου που μεταθέτει τη σύγκρουση για την Ανοιξη όταν θα γίνει το συνέδριο της ΝΔ.

Ασχετα όμως από την όποια κατάληξη θα έχει το πρόβλημα της ηγεσίας στο συνέδριο, το μόνο σίγουρο είναι ότι η κρίση στη ΝΔ θα συνεχιστεί.Οσο ο Μ. Εβερτ και οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι θα επιμένουν ότι το πρόβλημα του αδιεξόδου είναι θέμα προσώπων τόσο το πρόβλημα θα διαιωνίζεται.

Ενδεικτική αυτής της νοοτροπίας ήταν και η τοποθέτηση του Μ. Εβερτ στη συνεδρίαση των προέδρων των Νομαρχιακών Επιτροπών όταν αναφερόμενος στην εκλογική ήττα, την απέδωσε απλώς και μόνο στην εσωκομματική αντιπολίτευση. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι διαφωνούντες που αποδίδουν το αδιέξοδο στην προσωπική αδυναμία του Μ. Εβερτ.

Ομως, από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ λεηλατεί με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική του τις θέσεις της ΝΔ, είναι σίγουρο ότι η κρίση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συνεχίζεται για αρκετό χρόνο ακόμα και δε θα λυθεί με την όποια λύση δοθεί στο συνέδριο. Αυτό το φαινομενικά απλό συμπέρασμα, δεν το έχουν αντιληφθεί οι ηγέτες των δύο πλευρών και γι' αυτό επιζητούν λύση μόνο στο πρόσωπο του ηγέτη ή στα οργανωτικά τερτίπια.

Παρά τη φαινομενική ανακωχή οι δύο πλευρές φροντίζουν να οριοθετούν τον χώρο τους και να αμύνονται στις επιθέσεις της άλλης πλευράς και είναι ενδεικτικό ότι ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κάλεσε αύριο τον Π. Τατούλη προκειμένου να του κάνει συστάσεις για πιο ήπια στάση στην εσωκομματική αντιπαράθεση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ