Κυριακή 10 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΣΚΕΨΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΕΙΡΗΝΗΣ
Για μια Ευρώπη χωρίς πυρηνικά

Η αντίθεση στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και οι αγώνες για τη μείωση των στρατιωτικών δαπανών, τα κεντρικά μέτωπα δράσης

Αποπυρηνικοποιημένη ζώνη από τα Βαλκάνια έως τη Βαλτική! Αυτός είναι ένας από τους στόχους δράσης που τέθηκαν στη σύσκεψη των επιτροπών Ειρήνης της Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε στις 25 Οκτώβρη, στο περιθώριο του Συνεδρίου του ΠΣΕ. Συμμετείχαν οι Επιτροπές Ειρήνης από τις Ελλάδα, Γαλλία, Πορτογαλία, Αυστρία, Γερμανία, Ελβετία, Κύπρο, ενώ ως παρατηρητές οι Επιτροπές Ειρήνης της Ιταλίας, της Φινλανδίας και της Κροατίας. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν οι άξονες δράσης του φιλειρηνικού κινήματος της Ευρώπης έως και το 1999 καθώς και η εκλογή Περιφερειακής Επιτροπής Ευρώπης. Παράλληλα, στη σύσκεψη αναδείχτηκε ως συντονιστής η ΕΕΔΥΕ, που φέρει πλέον το βάρος της ευθύνης για το συντονισμό της δράσης και την εφαρμογή των αποφάσεων. Αποφασίστηκε ότι η Περιφερειακή Επιτροπή της Ευρώπης, θα αποτελείται από 9 χώρες (Ελλάδα, Γαλλία, Πορτογαλία, Γερμανία, Ελβετία, Αυστρία, Ρωσία και από δύο χώρες από τη Σκανδιναβία και την Κεντρική Ευρώπη).

Οσον αφορά τα μέτωπα δράσης της Περιφερειακής Επιτροπής, στη συζήτηση που έγινε τέθηκαν εισηγητικά 4 άξονες, προσαρμοσμένοι ανάλογα με τις ιδιομορφίες της κάθε χώρας. Συγκεκριμένα:

  • Κομβικό ζήτημα δράσης είναι η πάλη για μείωση των στρατιωτικών δαπανών και κυρίως ο περιορισμός και η σταδιακή κατάργηση του πυρηνικού οπλοστασίου. Η πρόταση που έγινε αποδεκτή, αφορούσε τη δημιουργία αποπυρηνικοποιημένης ζώνης από τη Βαλτική μέχρι τη Μεσόγειο. Θέμα που αφορά ιδιαίτερα και την Ελλάδα, αφού πάγιο αίτημα της ΕΕΔΥΕ είναι η απομάκρυνση των πυρηνικών όπλων από την αμερικανική βάση του Αραξου.
  • Το θέμα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ "προς ανατολάς" που ουσιαστικά οδηγεί στην ακόμα μεγαλύτερη στρατιωτικοποίηση της Ευρωπαϊκής Ηπείρου, καθώς και η δημιουργία στην Ευρώπη των ΝΑΤΟικών δυνάμεων Ταχείας Επέμβασης, είναι επίσης ένα πεδίο όπου οι ευρωπαϊκές Επιτροπές Ειρήνης καλούνται να αναπτύξουν τη δράση τους.
  • Επίσης η πάλη των λαών της Ευρώπης για τη συνολική μείωση των στρατιωτικών δαπανών και τη διάθεση των κονδυλίων αυτών για την ανάπτυξη, την παιδεία την κοινωνία, είναι ένας ακόμα άξονας που θα επικεντρωθούν οι προσπάθειες της Περιφερειακής Επιτροπής. Θέμα ιδιαίτερα επίκαιρο και για την Ελλάδα, ενόψει της κατάθεσης του προϋπολογισμού του 1997.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν επίσης, οι δυνατότητες παρέμβασης στα θέματα του Αιγαίου και του Κυπριακού, τη Διακυβερνητική του 1997, καθώς και στις συνόδους του ΝΑΤΟ (εαρινή) και του ΟΑΣΕ στη Λισαβόνα το Δεκέμβρη. Τέλος, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου του ΠΣΕ, έγινε συνάντηση των Επιτροπών Ειρήνης της Μεσογείου όπου συμμετείχαν το Μαρόκο, η Αίγυπτος, το Ισραήλ και η Παλαιστίνη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο Βιετνάμ θα διεξαχθεί το 22ο Συνέδριό του (2021-12-23 00:00:00.0)
Περιφερειακή Συνάντηση στο Βερολίνο (2017-04-26 00:00:00.0)
Κοινός ο αντιιμπεριαλιστικός αγώνας (2008-07-31 00:00:00.0)
Συντονισμός των κινημάτων ειρήνης στην Ευρώπη (2007-07-15 00:00:00.0)
Το σχέδιο δράσης του ΠΣΕ για την ερχόμενη περίοδο (2003-12-06 00:00:00.0)
Το ΝΑΤΟ, κίνδυνος για την παγκόσμια ειρήνη (1997-05-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ