Κυριακή 10 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
Η διάλυσή τους, προϋπόθεση ειρήνης

Σε διεθνές κίνημα ενάντια στην ηγεμονία των ΗΠΑ και στην επιθετικότητα των διεθνών στρατιωτικών οργανισμών, κάλεσε το συνέδριο του Μεξικού

H κατάργηση των στρατιωτικών οργανισμών, που σήμερα έχουν σαφή επιθετικό χαρακτήρα, είναι προϋπόθεση για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών του πλανήτη, αφού μέσα από αυτούς εκφράζεται, υλοποιείται και επιβάλλεται η ηγεμονία και η παγκόσμια στρατηγική των ΗΠΑ. Σε αυτή τη θέση κατέληξε το Συνέδριο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, χαρακτηρίζοντας τον αγώνα για τη διάλυση των στρατιωτικών οργανισμών σε συνάρτηση με την αντίσταση στην ηγεμονία των ΗΠΑ, βασικό μέτωπο του παγκόσμιου κινήματος Ειρήνης!

"Ας κινητοποιήσουμε την κοινή γνώμη για τη διάλυση των στρατιωτικών συμμαχιών, όπως τη στρατιωτική συμφωνία ΗΠΑ - Ιαπωνίας και τη διάλυση του ΝΑΤΟ, είναι ένα αποφασιστικό καθήκον για το μέλλον της ειρήνης στον κόσμο" τονίζεται στη διακήρυξη του συνεδρίου. "Ας ενισχύσουμε τα κινήματα που αντιτίθενται στις επικίνδυνες συνέπειες των ξένων στρατιωτικών βάσεων και να δουλέψουμε για να αναπτυχθεί η αλληλεγγύη γι' αυτά τα κινήματα σε διεθνή κλίμακα".

Παράλληλα, στην απόφαση του συνεδρίου, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στον ρόλο των ΗΠΑ διαμέσου και αυτών των οργανισμών: "Η κύρια παγκόσμια στρατηγική των ΗΠΑ της μοναδικής "υπερδύναμης" συνίσταται στην παρέμβαση σε διάφορες συγκρούσεις σαν "παγκόσμιος χωροφύλακας" και στην επέκταση της στρατιωτικής πολιτικής και οικονομικής κυριαρχίας τους. Εχουμε έντονη αντίθεση σε αυτή την ηγεμονία των ΗΠΑ, καθώς και στις πολιτικές επέμβασης και εισβολών των μεγάλων δυνάμεων".

Οσον αφορά τις στρατιωτικές συμμαχίες, ιδίως σε Ευρώπη και Ασία ασκείται έντονη κριτική: "Ο επιθετικός ρόλος των στρατιωτικών συμμαχιών, είναι ορατός στο Σύμφωνο Ασφάλειας ΗΠΑ - Ιαπωνίας (σ.σ. στρατιωτικός οργανισμός στην περιοχή) που προσανατολίζεται στη δημιουργία στρατιωτικών βάσεων στο μέλλον, οι οποίες θα "αναβαθμιστούν" σε βάσεις παγκόσμιας κλίμακας, όταν οι ΗΠΑ τις χρειαστούν, όπως για παράδειγμα στην Οκινάβα. Στην Ευρώπη μια επικίνδυνη διαδικασία στρατιωτικοποίησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι "στο δρόμο" στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, το οποίο προτίθεται να διευρύνει τις λειτουργίες του και τη σφαίρα επιρροής του. Στην πρώην Γιουγκοσλαβία, υποκατέστησε τον ΟΗΕ, κάνοντας την οικοδόμηση μιας αποδεκτής ειρήνης περισσότερο αβέβαιη".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ