Κυριακή 10 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΙΡΗΝΗΣ
Εξόρμηση ειρήνης ενάντια στη Νέα Τάξη

Νέα ώθηση στην ανάπτυξη ενός συντονισμένου διεθνούς κινήματος ειρήνης δίνουν οι αποφάσεις του συνεδρίου. Συντονιστής των Επιτροπών Ειρήνης της Ευρώπης ορίστηκε η ΕΕΔΥΕ!

Νέα πνοή στο παγκόσμιο φιλειρηνικό κίνημα, νέες δυνατότητες για μια "εξόρμηση ειρήνης" ενάντια στα σχέδια της Νέας Τάξης Πραγμάτων που επιδιώκουν να επιβάλλουν οι ΗΠΑ και οι διεθνείς στρατιωτικοί οργανισμοί, δίνει το συνέδριο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ), που ολοκλήρωσε τις εργασίες του στην Πόλη του Μεξικού, και πραγματοποιήθηκε από τις 23 έως τις 27 Οκτώβρη, με τη συμμετοχή περισσότερων από 200 αντιπροσώπους, από 40 χώρες των πέντε ηπείρων του πλανήτη, ενώ συμμετείχαν και οργανώσεις ως παρατηρητές. Στο συνέδριο καθορίστηκαν, για τα επόμενα τρία χρόνια, οι στόχοι του διεθνούς κινήματος ειρήνης και κατέστησαν σαφές, τόσο οι αποφάσεις του συνεδρίου, όσο και οι συζητήσεις που έγιναν, πώς σήμερα είναι ξεκάθαρο ότι μονόδρομος για τη δημιουργία προϋποθέσεων αφοπλισμού και ειρηνικής συνύπαρξης των λαών του κόσμου, είναι να αναπτυχθεί ο συντονισμένος αγώνας ενάντια στην παγκόσμια τρομοκρατική ηγεμονία των Ηνωμένων Πολιτειών και τις δυνάμεις εκείνες που ωθούν στην ολοένα και μεγαλύτερη στρατιωτικοποίηση μέσω οργανισμών όπως το ΝΑΤΟ, αφήνοντας ανοιχτές πληγές πολέμου σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

ΕΕΔΥΕ, συντονιστής στην Ευρώπη

Πρόεδρος του ΠΣΕ επανεκλέχτηκε η Αλμπερτίνα Σισούλου,σύζυγος του αντιπροέδρου της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Νότιας Αφρικής, ενώ επίτιμοι πρόεδροι εκλέχτηκαν οι Ρόμες Σάντρα και Ευάγγελος Μαχαίρας.Στα πλαίσια του συνεδρίου, πάρθηκαν συγκεκριμένες αποφάσεις σε σχέση με την οργανωτική δομή του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης και τη συγκρότηση των Περιφερειακών Επιτροπών του ανά ήπειρο. Οι εν λόγω αποφάσεις αποκτούν ιδιαίτερη σημασία για την Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Υφεσης και Ειρήνης (ΕΕΔΥΕ), αφού στα πλαίσια την αναδιανομής των ευθυνών, στην ΕΕΔΥΕ ανατέθηκε ο ρόλος του συντονιστή της Περιφερειακής Επιτροπής της Ευρώπης.Συντονιστές των Περιφερειακών Επιτροπών της Ασίας και της Αμερικής ορίστηκαν αντίστοιχα οι οργανώσεις ειρήνης του Μπαγκλαντές και της Κούβας, ενώ συντονιστής στην Περιφερειακή Επιτροπή Αφρικής ορίστηκε το Κονγκό. Η ΕΕΔΥΕ εκπροσωπήθηκε από τριμελή αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον πρόεδρό της, Ευάγγελο Μαχαίρα (επί χρόνια προέδρο και του ΠΣΕ), τον γενικό γραμματέα Θανάση Παφίλη και τη Δέσποινα Μάρκου, μέλος της διοίκησης. Η έδρα του ΠΣΕ μεταφέρθηκε από το Ελσίνκι στο Παρίσι.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Παγκόσμιας Συνέλευσης, τα κεντρικά ζητήματα που απασχολούν το παγκόσμιο κίνημα ειρήνης, χωρίστηκαν σε θεματικές ενότητες και συζητήθηκαν σε ομάδες εργασίας, που επεξεργάστηκαν τις θέσεις του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης. Κεντρικά θέματα ήταν ο "Αφοπλισμός ως προϋπόθεση ειρήνης και πραγματικής εθνικής και διεθνούς ασφάλειας" καθώς και η προοπτική της κατάργησης των πυρηνικών οπλοστασίων. Ως κομβικό σημείο θεωρήθηκε και συζητήθηκε το θέμα του εκδημοκρατισμού του ΟΗΕ και η δράση του ΠΣΕ σε σχέση με αυτό. Παράλληλα, μεγάλη συζήτηση έγινε σχετικά με τον προσανατολισμό και το ρόλο του κινήματος ειρήνης, στις σύγχρονες συνθήκες της παγκοσμιότητας, όπου ουσιαστικά καθορίστηκε η φυσιογνωμία και οι άξονες δράσης του ΠΣΕ. Επίσης τα θέμα της δικαιοσύνης και της ανάπτυξης, ως προϋποθέσεις ειρήνης στο σύγχρονο κόσμο, βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Τέλος, εκφράστηκε η αλληλεγγύη στους λαούς που σήμερα αγωνίζονται για την εθνική τους αποκατάσταση (Κύπριους, Κούρδους κλπ.).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ