Κυριακή 10 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΑ
ΟΧΙ στο "μπαράζ" νέων δοκιμών!

Οι χώρες που σήμερα διαθέτουν πυρηνικά οπλοστάσια, ετοιμάζονται για "νέο γύρο" πυρηνικών δοκιμών, παρά και ενάντια στην κατακραυγή της διεθνούς κοινής γνώμης, κάτω από την αιτιολογία της αναγκαιότητας για την εθνική τους άμυνα. Αυτή ήταν η κεντρική επισήμανση που έγινε στο Συνέδριο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης στο Μεξικό, που απηύθυνε έκκληση για δράση ενάντια στην ενίσχυση της πυρηνικής απειλής στο κατώφλι του 21ου αιώνα.

"Οι πυρηνικές δυνάμεις, περιφρονούν την κοινή γνώμη" τονίζεται στη διακήρυξη του Συνεδρίου. "Θέλουν να διατηρήσουν δεκάδες χιλιάδες πυρηνικών όπλων εντός του 21ου αιώνα, δικαιολογούνται λέγοντας ότι η πυρηνική αμυντική δυνατότητα είναι ουσιώδης στην "αυτο-άμυνά" τους και στα "ζωτικά εθνικά τους συμφέροντα". Αυτή η κηδεμονία, απειλεί ολόκληρο τον κόσμο, στον οποίο μόνοι αυτοί είναι κτήτορες πυρηνικών όπλων. Υποστηρίζουμε την υιοθέτηση της συμφωνίας κατάργησης των δοκιμών (CTBT), όμως οι πυρηνικές δυνάμεις επιθυμούν να ενδυναμώσουν το μονοπώλιό τους, μελετώντας μια πιθανή έναρξη πυρηνικών δοκιμών, στο όνομα του "υπέρτατου εθνικού συμφέροντος", προετοιμάζοντας εργαστηριακές δοκιμές. Ας προωθήσουμε διεθνείς εκστρατείες για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων".

Κοινή ήταν η εκτίμηση των συνέδρων, σε σχέση με το ότι οι πυρηνικές δυνάμεις σήμερα χρησιμοποιούν αυτή την απειλή προκειμένου να εκβιάσουν σε διάφορους τομείς κράτη χωρίς πυρηνικό οπλοστάσιο. "Ο αγώνας για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων και για τον αφοπλισμό, είναι μέρος στο "πακέτο" δράσης για την κυριαρχία και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων" τονίζεται χαρακτηριστικά στη διακήρυξη του συνεδρίου.

Παράλληλα, όπως επισημάνθηκε, ο αγώνας για αφοπλισμό αποτελεί σήμερα και προϋπόθεση για την εξάλειψη της φτώχειας σε πολλές χώρες του κόσμου, προϋπόθεση για αναβαθμισμένη ποιότητα ζωής σε παγκόσμιο επίπεδο. Οπως επισημαίνεται, "στις ανεπτυγμένες χώρες, τα εθνικά κινήματα ειρήνης κινητοποιούνται για μείωση των στρατιωτικών κονδυλίων και για μεγαλύτερη κοινωνική δικαιοσύνη, για απασχόληση, παιδεία και κοινωνική ευημερία. Στις αναπτυσσόμενες χώρες, ο αφοπλισμός έχει γίνει σημαντικός παράγοντας εκρίζωσης της πενίας και εγγύηση για ανεξάρτητη και δημοκρατική ανάπτυξη. Ας ενισχύσουμε τη μείωση των στρατιωτικών κονδυλίων, συνδυάζοντας τον αγώνα για ειρήνη και καλύτερη ζωή. Κάνουμε έκκληση να εντατικοποιηθεί η δράση για την απαγόρευση όχι μόνο της χρήσης, αλλά και της κατασκευής των όπλων του τρόμου". Ακόμη στη διακήρυξη τονίζεται πως "το 1994, τα έξοδα εξοπλισμών στις 10 μεγαλύτερες χώρες του κόσμου ήταν ισοδύναμα με το Γενικό Ακαθάριστο Εισόδημα των 49 φτωχότερων χωρών"!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ