Κυριακή 10 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Αναζητώντας ερείσματα για την αντιλαϊκή πολιτική

Με τις συνεδριάσεις των ανώτερων κομματικών οργάνων (ΕΓ, ΚΟ - ΚΕ) την ερχόμενη βδομάδα, η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος "ρίχνεται στη μάχη" για τη δημιουργία των προϋποθέσεων, τουλάχιστον σε κομματικό επίπεδο, που θα της επιτρέψουν να περάσει όσο το δυνατόν με λιγότερες κοινωνικές αντιδράσεις τα αντιλαϊκά μέτρα.

Προφανής στόχος της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ είναι, μέσα από αυτές τις εσωκομματικές διαδικασίες να εξασφαλίσει αφ' ενός την ενεργό υποστήριξη των νεοφιλελεύθερων επιλογών από τα κομματικά στελέχη και από την άλλη να τους μετατρέψει σε ένθερμους "εκλαϊκευτές", ενόψει των προδιαγραφόμενων "κοινωνικών εκρήξεων". Το εγχείρημα δεν είναι καθόλου εύκολο και γι' αυτό υπήρξαν αντιδράσεις, κυρίως από το οικονομικό επιτελείο, για τη διαδικασία αυτή, "έγκρισης" της οικονομικής πολιτικής από τα κομματικά όργανα.

Ομως, ο πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται πολύ καλά, ότι δεν αρκεί η ολόπλευρη στήριξη των μεγαλοεκδοτών και της οικονομικής ολιγαρχίας, για να επιβάλει τα αντιλαϊκά μέτρα. Η στήριξη αυτή των "αφεντικών των ΜΜΕ" βοηθάει στη διαμόρφωση ενός γενικότερου ευνοϊκού κλίματος για την κυβερνητική πολιτική. Χρειάζεται οι κομματικές δυνάμεις να παίξουν το ρόλο τους στους εργασιακούς χώρους και τα συνδικάτα, ώστε να διαμορφώσουν μια εικόνα κοινωνικής αποδοχής και συναίνεσης στα αντιλαϊκά μέτρα.

Ο Κ. Σημίτης δεν αντιμετωπίζει, βέβαια, κίνδυνο απόρριψης των γενικότερων κατευθύνσεων της κυβερνητικής πολιτικής από τα κομματικά στελέχη. Κάθε άλλο. Το σύνολο των στελεχών που πλασάρονται ως "διαφωνούντες", ορκίζονται καθημερινά "στην αναγκαιότητα της ευρωπαϊκής ενοποίησης" και της "ισότιμης συμμετοχής στην ΕΕ". Υπάρχουν όμως ανοιχτά ζητήματα νομής της εξουσίας, όπως το γεγονός ότι ένα σημαντικό τμήμα στελεχών και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ έχουν βρεθεί, στον πρώτο καταμερισμό, εκτός "προσοδοφόρων πόστων" και διαχείρισης εξουσίας, με αποτέλεσμα να εκδηλώνονται ανεπιθύμητα φαινόμενα, όπως "διαρροές" στις μυστικές ψηφοφορίες, δηλώσεις "υψηλών τόνων", κλπ. Σε αυτό το τμήμα των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ο Κ. Σημίτης δεν μπορεί, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, να υποσχεθεί σπουδαία πράγματα ή να ικανοποιήσει τις "ανάγκες" τους. Επέλεξε λοιπόν τη διαδικασία των εσωκομματικών συζητήσεων, έχοντας δεδομένη την πολιτική τους συμφωνία στην κυβερνητική πολιτική, για να τους δεσμεύσει - είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι αποφάσεις θα ψηφιστούν ομόφωνα - και να τους καταστήσει συνυπεύθυνους, εξουδετερώνοντας τα όποια προσχήματα μπορούν στη συνέχεια να επικαλεστούν.

Από το σημείο αυτό όμως, μέχρι να μετατραπούν τα κομματικά στελέχη, τουλάχιστον στη μεγάλη τους πλειοψηφία, σε ένθερμους κήρυκες των αντιλαϊκών μέτρων, όπως επιδιώκεται, η απόσταση είναι μεγάλη. Γι' αυτό, θα επιχειρήσει να κερδίσει τις εντυπώσεις, απευθυνόμενος περισσότερο στην κοινωνία, εμφανιζόμενος συνεπής στις προεκλογικές εξαγγελίες και κυρίως εστιάζοντας την προπαγάνδα στο πυροτέχνημα περί "εχόντων και κατεχόντων".

Π. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ