Κυριακή 8 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πανεκπαιδευτικό "μπλόκο" στη λιτότητα

Κινητοποιούνται δάσκαλοι, καθηγητές, σπουδαστές, μαθητές

Ενάντια στην πολιτική της λιτότητας, που "χτυπάει" ανελέητα και το χώρο της παιδείας, συσπειρώνονται και αντεπιτίθενται δάσκαλοι, καθηγητές σπουδαστές και μαθητές, οι οποίοι το επόμενο διάστημα προχωρούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις, διεκδικώντας αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού.

Συγκεκριμένα, οι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί προχωρούν σε 48ωρη απεργία στις 16 και 17 Δεκέμβρη 1996, μετά από απόφαση του ΔΣ της ΔΟΕ. Στις 16 Δεκέμβρη, την πρώτη μέρα της απεργίας, οι δάσκαλοι θα πραγματοποιήσουν πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια στην Αθήνα και τις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας και τη δεύτερη μέρα το ΔΣ της ΔΟΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς σε μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια της ΑΔΕΔΥ. Το βράδυ της ίδιας μέρας συγκαλούνται Γενικές Συνελεύσεις των συλλόγων όλης της χώρας, προκειμένου να αποφασίσουν τη συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μετά τις γιορτές.

Επίσης, τριήμερη πανελλαδική απεργία στις 11, 12, και 13 Δεκέμβρη και απεργία διαρκείας μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων αποφάσισαν οι καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το ΔΣ της ΟΛΜΕ θα εισηγηθεί η απεργία διαρκείας να ξεκινήσει και πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, αν η κυβέρνηση προωθήσει για ψήφιση το νέο μισθολόγιο νωρίτερα.

Οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αντιδρούν στο νέο μισθολόγιο της εκπαίδευσης και ζητούν αυξήσεις στους μισθούς τους, μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών με το σύστημα της επετηρίδας, αναβάθμιση και ενίσχυση του ρόλου του εκπαιδευτικού και μια σειρά άλλα θεσμικά και οικονομικά αιτήματα.

Μαθητές - σπουδαστές

Κινητοποιούνται την ερχόμενη Πέμπτη 12 Δεκέμβρη, στις 11 το πρωί, οι σπουδαστές της Αθήνας, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία στο υπουργείο Παιδείας, έπειτα από απόφαση του ΚΣ της ΕΣΕΕ. Το ΚΣ της ΕΣΕΕ καλεί όλους τους σπουδαστικούς συλλόγους να συγκαλέσουν Γενικές Συνελεύσεις και να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση διεκδικώντας αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού, κατοχύρωση και διεύρυνση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, ενιαία ανώτατη τριτοβάθμια εκπαίδευση, επαγγελματική και νομοθετική κατοχύρωση των αποφοίτων ΤΕΙ, καμία επιβολή ενοικίου στις φοιτητικές εστίες, άμεση κάλυψη των αναγκών για στέγαση, ανέγερση νέων εστιών.

Στην κινητοποίηση έχουν πάρει απόφαση να συμμετάσχουν πολλά 15μελή γυμνασίων και λυκείων της Αθήνας.

Την ίδια μέρα, στις 8 το βράδυ κινητοποιούνται και οι μαθητές των νυχτερινών σχολείων της Αθήνας, διεκδικώντας αναβάθμιση της νυχτερινής εκπαίδευσης, κάλυψη των ελλείψεων σε υλικοτεχνική υποδομή, ανέγερση νέων νυχτερινών σχολείων, άρση του νομοσχεδίου για τη στρατιωτική θητεία, άδεια με αποδοχές κατά την περίοδο των εξετάσεων για όλους τους νυχτερινούς μαθητές χωρίς όριο ηλικίας κ.ά. Οι μαθητές των νυχτερινών σχολείων θα συγκεντρωθούν στην πλατεία Κάνιγγος και στη συνέχεια θα πορευτούν προς το υπουργείο Παιδείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ