Κυριακή 8 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Ξηλώνονται" οι κλάδοι ένδυσης

Πάνω από 50.000 οι χαμένες θέσεις εργασίας την τελευταία δεκαετία. Ακόμα πιο δραματικές οι προοπτικές, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Ξεπερνούν τις 50.000 οι χαμένες θέσεις εργασίας στους κλάδους ένδυσης, την τελευταία 10ετία.Πάνω από 200 μεγάλες επιχειρήσεις έχουν κλείσει, ενώ δεκάδες είναι οι βιοτεχνίες που κλείνουν ή συρρικνώνονται καθημερινά. Σύμφωνα με στοιχεία των συνδικάτων, μόνο στον κλάδο κατεργασίας δέρματος - υποδηματοποιίας έκλεισαν την ίδια περίοδο πάνω από 900 βιοτεχνίες!Η προοπτική αναμένεται ακόμα πιο δυσοίωνη, καθώς σύμφωνα με κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προωθείται μέχρι το 2.000 μείωση της παραγωγής σε όλες τις χώρες μέλη, κατά 50% ακόμα.Αυτό πρακτικά σημαίνει για τη χώρα μας, πως επιδιώκεται το επόμενο διάστημα να πεταχτούν στο δρόμο περίπου 70.000 εργαζόμενοι.

Η ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ υπήρξε καθοριστική για την εκδήλωση της κρίσης στους κλάδους ένδυσης, που συνεχίζεται αμείωτη και επιδεινώνεται. Από τους παραδοσιακούς και εξαγωγικούς κλάδους της χώρας, με ιδιαίτερη σημασία για την εθνική οικονομία, οδηγείται με γοργό βήμα στον αφανισμό. Η ανυπαρξία κλαδικής πολιτικής για την ανάπτυξη του κλάδου, η αδιαφορία στο να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία της εγχώριας παραγωγής από τις αθρόες και ανεξέλεγκτες εισαγωγές, συνοδεύεται από τα σκανδαλώδη επιδοτούμενα δάνεια, που πηγαίνουν στις τσέπες των βιομηχάνων και όχι για τη στήριξη του κλάδου. Πριμοδότηση που σε αρκετές περιπτώσεις αξιοποιείται για τη μεταφορά των επιχειρήσεων σε τρίτες χώρες με φθηνά εργατικά χέρια.

Μέγα χτύπημα η διάλυση της Π - Π

Η διάλυση και το κλείσιμο του άλλοτε κολοσσού της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας, της "Πειραϊκής - Πατραϊκής" υπήρξε καθοριστική, αλλά και το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα της υποταγμένης στις Βρυξέλλες πολιτικής των κυβερνήσεων. Μόλις τον τελευταίο χρόνο έκλεισαν άλλες δύο μεγάλες επιχειρήσεις, η ΡΟΚΑ στη Λάρισα, με 300 εργαζόμενους και η "Βαμβακουργία Βόλου" με 550 εργαζόμενους.

Με "λουκέτο" απειλεί τώρα ο ιδιοκτήτης της "Διεθνούς Βιομηχανίας Ενδυμάτων",Ν. Μανιατάκης,στην Καλαμάτα, ο οποίος εδώ και 10 μήνες απασχολεί τους 400 περίπου εργαζόμενους κυκλικά, μια βδομάδα το μήνα. Στόχος του η εκβιαστική αποδοχή των 255 απολύσεων που απαιτεί, ενώ στα σχέδιά του βρίσκει σύμμαχο την κυβέρνηση, που είναι διατεθειμένη να επιδοτήσει τις απολύσεις.

Τον κίνδυνο του "λουκέτου" αντιμετωπίζουν και οι 130 εργαζόμενοι στα "Κλωστήρια Τσιμπλάκου",τους οποίους ο ιδιοκτήτης έχει θέσει σε διαθεσιμότητα εδώ και τρεις μήνες περίπου, εκβιάζοντας για ρύθμιση των χρεών του και για νέα δανειοδότηση ύψους 250 εκατ. δραχμών. Οι εκβιασμοί του φαίνεται ότι πιάνουν τόπο.

Την απόλυση 103 εργαζομένων επιδιώκει η "Ελληνική Υφαντουργία" στα Γιαννιτσά, που ανήκει στην ολλανδική πολυεθνική ΤΕΝ ΚΑΤΕ.Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων έχουν βάλει φρένο στα σχέδια αυτά.

Με απολύσεις 60 εργαζομένων απ' τους 220 που συνολικά απασχολεί στην "Εριοϋφαντουργική" (πρώην ΒΕΛΚΑ Τιθορέας), απειλεί το χαϊδεμένο παιδί των κυβερνήσεων, Κ. Χατζής.Ηδη έχει προχωρήσει σε 6 απολύσεις. Με κλείσιμο του εργοστασίου και μεταφορά του στην Αλβανία, απειλεί και η επιχείρηση ΕΛΛΑΣ,στην Πάτρα.

"Λάστιχο" οι εργασιακές σχέσεις

Στο στόχαστρο έχουν μπει και τα εργασιακά δικαιώματα, καθώς οι βιομήχανοι εκμεταλλευόμενοι την ανεργία και έχοντας τις πλάτες της κυβέρνησης, εκβιάζουν και απειλούν για "ευελιξία στην αγορά εργασίας".

Ο Σύνδεσμος Πλεκτοβιομηχάνων απειλεί ανοιχτά με μεταφορά των εργοστασίων σε χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης με φθηνά εργατικά χέρια, αν δεν καταργηθεί το όριο του 2% των απολύσεων! Ο δε Σύνδεσμος Κλωστοβιομηχάνων σε συνάντησή του με τον υφυπουργό Εργασίας, Χ. Πρωτόπαππα,απαίτησε "ευελιξία" στην αγορά εργασίας και παραπέρα μείωση του κόστους. Επικέντρωσε τους εκβιασμούς του στην κατάργηση του 2%, στην αύξηση του ορίου υπερωριακής απασχόλησης και στο αίτημα για ευελιξία στις αμοιβές των νεοπροσλαμβανόμενων στις φθίνουσες περιοχές.

Ωστόσο δεν αρκούνται σε υπομνήματα, αλλά ήδη έχουν προχωρήσει στις πράξεις, επιβάλλοντας σε δεκάδες επιχειρήσεις τη μερική απασχόληση.Στην ELITE για παράδειγμα, ένα μεγάλο ποσοστό από τους 130 εργαζόμενους που απασχολεί, είναι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου. Στη ΦΕΙΔΑΣ,όπου επίσης απασχολούνται 130 εργαζόμενοι, έχουν καθιερωθεί οι δίμηνες και οι τρίμηνες συμβάσεις, με τη μέθοδο της δοκιμής. Δηλαδή προσλαμβάνονται εργαζόμενοι για δυο μήνες για να δοκιμαστούν, μετά απολύονται και προσλαμβάνονται άλλοι με τον ίδιο τρόπο. Στην MAS FASHION,στη Δράμα, ο ιδιοκτήτης έχει υποχρεώσει τους εργαζόμενους να δουλεύουν 2 μέρες τη βδομάδα, ανάλογα με τη θέληση και τις ανάγκες του.

Η καταπάτηση του 8ωρου είναι επίσης γεγονός σε αρκετές επιχειρήσεις, καθώς υποχρεώνονται είτε να δουλεύουν 4ωρα και 6ωρα,είτε 10 και 12 ώρες.Για παράδειγμα, στην επιχείρηση ΔΟΥΡΟΣ,στην Πάτρα, έχει επιβληθεί εδώ και ένα χρόνο το 7ωρο με ταυτόχρονη μείωση των αποδοχών. Σε δεκάδες επίσης επιχειρήσεις καταπατούνται ασύστολα οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και εργαζόμενοι αναγκάζονται να υπογράφουν ότι πληρώνονται κανονικά, ενώ στην πραγματικότητα παίρνουν πολύ λιγότερα.

Πολλοί αναγκάζονται να απασχολούνται ανασφάλιστοι, ενώ τα "πάνω" της παίρνει και η "μαύρη" εργασία των αλλοδαπών. Το αποκορύφωμα της όλης κατάστασης, είναι και η χρησιμοποίηση ακόμα και κρυφών υπόγειων τούνελ, για το πέρασμα του εργασιακού μεσαίωνα. Η καλτσοποιία Κορακίδη στη Ν. Ιωνία, έχει δημιουργήσει ένα υπόγειο τούνελ που συνδέει τα δυο κτίρια της επιχείρησης και εκεί κρύβει κάθε φορά τους αλλοδαπούς που παράνομα απασχολεί. Από τη "φροντίδα" του εργοδότη δεν ξεφεύγουν ούτε οι Ελληνες εργαζόμενοι, καθώς άρχισαν να εμφανίζονται ωρομίσθιοι, ενώ και οι απασχολούμενοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου πληρώνονται κάτω από τη Συλλογική Σύμβαση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ