Κυριακή 1 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αγγίζοντας τον πυρήνα της ζωής

Ο Μ. Παπαστεργίου παρουσιάζει έργα του μέχρι τις 7 του Γενάρη στην γκαλερί "7"

Η πρόσφατη εικαστική δημιουργία του Μίλτου Παπαστεργίου φιλοξενείται αυτές τις μέρες στην γκαλερί "7" (Ζαλοκώστα 7). Παρουσιάζονται γλυπτά και σχέδια του καλλιτέχνη, δημιουργίες των τελευταίων δύο χρόνων. Κυριαρχούν οι γυναικείες γυμνές μορφές, στις οποίες ο Μ. Παπαστεργίου θυσιάζει με τόλμη τα επουσιώδη περιγραφικά στοιχεία και αναδεικνύει το φως μέσα από τις καταστάσεις που αυτό δημιουργεί στο χώρο.

"Πρόκειται για μία γλυπτική δημιουργία, αντίθετη σε μια αντίληψη μοντερνιστική", μας λέει ο καλλιτέχνης. "Πιστεύω πως πρέπει μόνος του κανείς να ανακαλύπτει τη ζωή, να μπαίνει όσο πιο βαθιά γίνεται σ' αυτήν, στο πρόβλημα του ανθρώπου. Αλλιώς, οδηγείται σε μια αφαίρεση που είναι επικίνδυνη. Τα πράγματα στην τέχνη είναι πολύ πιο πολύπλοκα από τη λογική εξέλιξη και ανάλυση που υπάρχει στην τεχνολογία.Χρειάζεται μία προσωπική επέμβαση στον εαυτό σου βαθιά και έξω στα πράγματα. Θεωρώ ότι πρέπει να μείνεις ανεπηρέαστος από αυτά που συμβαίνουν τώρα. Πρέπει, δηλαδή, να αποφύγεις το τώρα, και να φτάσεις πολύ βαθιά, στον πυρήνα, ο οποίος υπάρχει αναλλοίωτος, εδώ και αιώνες στην τέχνη. Δεν πιστεύω πια στην έννοια του μοντέρνου, είναι κάτι άπιαστο. Η τέχνη πρέπει να αποκτήσει "Σώμα" και να πάψει να είναι μονοδιάστατη".

"Στη δημιουργία αρκετών καλλιτεχνών, διακρίνει κανείς έναν ανταγωνισμό με την τεχνολογία. Τα έργα, που παρουσιάζω στην έκθεση, είναι ο αντίποδας του παραπάνω φαινομένου. Οδηγούν σε μια κατάσταση πιο προσωπική και πολύ πιο βαθιά. Που νομίζω ότι δεν αλλάζει, όπως δεν αλλάζει ο άνθρωπος βιολογικά. Πρέπει να γυρίσουμε, πιστεύω, σε πάρα πολύ παλιά πράγματα. Στο ψάξιμο να ξαναβρούμε το "Σώμα", έγινε όλη αυτή η προσπάθεια, η οποία άρχισε με μία σειρά από μελέτες με τα "Αλογα", που παρουσιάστηκαν στην προηγούμενη έκθεση".

"Δεν υπάρχει ζωή, χωρίς "Σώμα"" συνεχίζει ο Μ. Παπαστεργίου. "Και κοιτάς να αγγίξεις, αν είναι δυνατόν, και όσο μπορείς, τον πυρήνα της ζωής. Το λογικό στοιχείο δε με ενδιαφέρει. Χαρακτηρίζει την επιστήμη για παράδειγμα και όχι την τέχνη. Η μαγεία στην τέχνη βρίσκεται στο βάθος μερικών πραγμάτων: στο βάθος του ανθρώπου, στην ψυχή του.Και υπάρχουν στα έργα της έκθεσης, δύο στοιχεία που παλεύω: υπάρχει το περιβάλλον που είναι γύρω μας, που δημιουργεί ο άνθρωπος. Από την άλλη, είναι ο άνθρωπος, ο οποίος παραμένει ίδιος εδώ και αιώνες και τον αντιμετωπίζω σαν ένα φυσικό φαινόμενο".

Στα έργα που παρουσιάζει ο Μ. Παπαστεργίου στην γκαλερί "7", κυριαρχεί η γυναικεία μορφή. "Τη θεωρώ πηγή ζωής, και πηγή έμπνευσης. Πολλοί έχουν μελετήσει σε βάθος αυτή τη μορφή, από την Αρχαία Ελλάδα ακόμη. Επειδή έχει φτάσει η Δύση σε ένα αδιέξοδο, δε θεωρώ απαραίτητο ότι πρέπει να ακολουθούμε και εμείς ένα δρόμο: το μοντερνισμό. Εμείς, πιστεύω, έχουμε μέσα μας κάποια πράγματα από τη ζωή, τα οποία δεν πρέπει να τα χάνουμε.Αν κοιτάξουμε τη δική μας γλυπτική παράδοση, θα δούμε, ότι σημαντικοί δημιουργοί μας προσπάθησαν να δώσουν μορφή στη φόρμα. Παράδειγμα είναι η δημιουργία του Χαλεπά. Για μένα, αυτό είναι ένα μήνυμα αισιοδοξίας. Αν αφαιρέσεις το "Σώμα", γίνεσαι τελικά ένα φάντασμα και ζεις μέσα από τις τηλεοράσεις. Πιστεύω ότι ο άνθρωπος πρέπει να ξαναβρεί τις αισθήσεις, να ζήσει τα πράγματα με όλες του τις αισθήσεις, με όλο του το σώμα και όχι μόνο με το κεφάλι. Πρέπει να χτίσουμε ένα διάλογο".

Ηλιάνα ΜΟΡΤΟΓΛΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ