Κυριακή 26 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Εφτασε η ώρα για τον κομμουνιστικό Τύπο

ΜΟΣΧΑ

(του ανταποκριτή μας

ΟΔ. ΡΟΥΣΣΟΥ). -

Χτες Σάββατο 24/2 επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στη Μόσχα η πρώτη γιορτή της εφημερίδας "Μόλνια", οργάνου της ΚΕ και της ΕΠ Μόσχας του Κομμουνιστικού Εργατικού κόμματος της Ρωσίας (ΚΕΚΡ). Η γιορτή Θα γινόταν στο "σπίτι του πολιτισμού", το εργοστάσιο "Σερπ ι μόλοτ" (Σφυρί και δρεπάνι), και προέβλεπε τη συνάντηση των αναγνωστών της εφημερίδας με τη σύνταξη, πολιτική συζήτηση με τη συμμετοχή της ηγεσίας του ΚΕΚΡ, συναυλία κλπ.

Η γιορτή της "Μόλνια" είναι ένα από τα μέτρα που προβλέπονται στην απόφαση του 4ου Συνεδρίου του ΚΕΚΡ "Δεκέμβρης '94) για την "οικοδόμηση του κομματικού Τύπου". Οπως σημειώνεται, δεν ήταν τυχαίο που η "Μόλνια" ως "η πρώτη εφημερίδα του κομμουνιστικού κινήματος από το 1990 προειδοποιούσε το λαό για τον κίνδυνο της καπιταλιστικής παλινόρθωσης". Η απόφαση του συνεδρίου προβλέπει την "έναρξη πανεθνικής εξόρμησης για την έκδοση καθημερινής εφημερίδας των κομμουνιστών της Ρωσίας". Η απόφαση καθορίζει ως πρωταρχικό κομματικό καθήκον τη διακίνηση του κομματικού Τύπου, την ίδρυση πανρωσικού συστήματος κομματικής συνδρομής στην εφημερίδα (με βάση έναν πρώτο υπολογισμό σε κάθε κομματικό μέλος αντιστοιχεί η διακίνηση 5 φύλλων), τη δημιουργία συστήματος κοινωνικών και κομματικών ανταποκριτών των κεντρικών εφημερίδων του κόμματος σε όλες τις περιοχές και τις μεγάλες ρωσικές πόλεις.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Μόλνια" διακινείται σήμερα μόνο στη Μόσχα και σε ορισμένες πλησιέστερες σε αυτήν πόλεις και έχει τιράζ 27 με 30 χιλιάδες φύλλα.

Στη γιορτή αναμενόταν να συμμετάσχουν εκπρόσωποι δεκάδων τοπικών εφημερίδων που εκδίδει το ΚΕΚΡ και οι υπόλοιπες δυνάμεις της Ρωσικής Κομμουνιστικής Ενωσης (ΡΚΕ) στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Αναμένεται να δοθεί η εκκίνηση μιας δύσκολης και όχι τόσο σύντομης οικονομικής εξόρμησης για την απόκτηση κομματικού τυπογραφείου και την έκδοση καθημερινής κομματικής εφημερίδας στη Ρωσία. Οπως τονίζεται στην απόφαση του 4ου Συνεδρίου "έφτασε η ώρα για την ενοποίηση των δυνάμεων στην υπόθεση της οικοδόμησης του κομματικού Τύπου...".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ