Κυριακή 26 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Να δοθεί ένα τέρμα στον παραλογισμό

Με την έκδοση μιας διακήρυξης έντονων τόνων έληξαν οι εργασίες της "Δεύτερης Διεθνούς Διάσκεψης εναντίον του εμπάργκο κατά του Ιράκ", που πραγματοποιήθηκαν στις 18 και 19 Φλεβάρη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Οι 400 και πλέον αντιπρόσωποι, από 20 χώρες, που πήραν μέρος στις εργασίες της Διάσκεψης άκουσαν συγκλονισμένοι την περιγραφή των καταστροφικών συνεπειών του εμπάργκο. Στο τελικό κείμενο, αφού τονίζεται ότι "μετά από 4,5 χρόνια αποκλεισμού, οι συνθήκες που αντιμετωπίζει ο ιρακινός λαός αποτελούν πλέον ένα άνευ προηγουμένου ανοσιούργημα", καταγγέλλονται οι κυρώσεις "ειδικά οι οικονομικές κυρώσεις, ως ένα νέο τρομερό όπλο της Νέας Τάξης Πραγμάτων μαζικής καταστροφής, συλλογικής τιμωρίας, πραγματικής γενοκτονίας για το λαό, που πλήττει βαρύτερα τα παιδιά, τις γυναίκες, τους ηλικιωμένους και τους αδύναμους".

Το κείμενο συνεχίζει χαρακτηρίζοντας το νέο αυτό τρόπο τιμωρίας ως επαίσχυντο, αφού "οι κυρώσεις έχουν γίνει όπλο στα χέρια των πλούσιων και ισχυρών κρατών εναντίον των αναπτυσσόμενων χωρών". Παράλληλα υπογραμμίζεται ότι το Ιράκ εκπλήρωσε πλήρως τις υποχρεώσεις του απέναντι στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Η Διάσκεψη απευθύνει έκκληση σε όλων των ειδών τις οργανώσεις (ειρηνιστικές, ανθρωπιστικές, νεολαιίστικες κλπ.) να προχωρήσουν σε άμεσες κινητοποιήσεις, μέσω συγκεκριμένων πρακτικών τρόπων, ώστε να τερματιστεί άμεσα αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Οι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη κατέληξαν και σε μια σειρά προτάσεων δράσης, όπως για παράδειγμα:

- Η λήψη άμεσων μέτρων πίεσης προς τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ της 14ης Μάρτη 1995.

- Κατάθεση επιστολών και ψηφισμάτων στον ΓΓ του ΟΗΕ και στις κυβερνήσεις των κρατών - μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και ιδιαίτερα στο Αμερικανικό Κογκρέσο και στο Βρετανικό Κοινοβούλιο.

- Οργάνωση διαδηλώσεων και αποστολή ψηφισμάτων σε υπηρεσίες του ΟΗΕ σε διάφορες χώρες, π. χ. Ουνέσκο (Παρίσι), Γιούνισεφ κλπ.

- Απαίτηση απελευθέρωσης των παγωμένων ιρακινών κεφαλαίων σε διάφορες χώρες, τα οποία - σύμφωνα με τους όρους των αποφάσεων του ΟΗΕ - μπορούν να αποδεσμευτούν για την αγορά φαρμακευτικού και άλλου ανθρωπιστικού υλικού.

- Εντατικοποίηση της προσπάθειας για επίτευξη και άλλων μακροπρόθεσμων στόχων, όπως η οργάνωση αποστολής φαρμακευτικού υλικού και τροφίμων στο Ιράκ, παράλληλα με την πολιτική δράση για την παρουσίαση του ζητήματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και άλλα κατάλληλα όργανα.

- Επικέντρωση των προσπαθειών στην άσκηση συνεχούς πολιτικής πίεσης σε κάθε διμηνιαίο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μέχρις ότου αρθούν όλες οι κυρώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ