Πέμπτη 23 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενοχη σιωπή

Η τελευταία - και ακόμη σε εξέλιξη - εισβολή του τουρκικού στρατού στο Ιρακινό Κουρδιστάν παρουσιάζει μεν μερικά καινούρια χαρακτηριστικά, αφού στην προοπτική της εμφανίζονται στόχοι δημιουργίας μόνιμων στρατιωτικών στηριγμάτων, αλλά δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Ερχεται ύστερα από απανωτές παρόμοιες επιχειρήσεις θηριωδίας του τουρκικού στρατού στις ίδιες περιοχές και κανείς δε δικαιούται να πει ότι αιφνιδιάστηκε.

Ισως αιφνιδιάστηκαν εκείνοι που περίμεναν ότι η γνωστή φιλολογία περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα λειτουργούσε και τώρα. Οτι, τέλος πάντων, η Τουρκία θα δίσταζε να προχωρήσει σε τέτοιου είδους ενέργειες με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να καταρτίζει τον έναν κατάλογο χωρών που τηρούν τα ανθρώπινα δικαιώματα μετά τον άλλο και μόλις ύστερα από λίγες μέρες τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ. Και, όμως, η Τουρκία καθόλου δεν ενοχλήθηκε. Προχώρησε με όλη την ησυχία της και η όλη κι όλη ενόχλησή της προήλθε από την κραυγαλέα σιωπή της ΕΕ και από την ανοιχτή επιδοκιμασία του Λευκού Οίκου. Οπως τονίστηκε από εκπροσώπους του Πενταγώνου σε Ελληνες δημοσιογράφους, ακόμη και τα αεροπλάνα επιτήρησης της ζώνης που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν, για να μην ενοχλήσουν τις κινήσεις των τουρκικών δυνάμεων!

Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι τα πράγματα είναι πράγματι σοβαρά+ατ ίσως, μάλιστα, πιο σοβαρά από ό,τι μερικοί νομίζουν ή κάνουν πως νομίζουν.

Θυμάται, αλήθεια, κανείς τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μ. Καραγιαλτσίν που απειλούσαν την Κύπρο; Εγιναν αμέσως μετά τις υπογραφές της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ. Πολύ περισσότερο που έχουμε και μια μάλλον δυσοίωνη προϊστορία. Μήπως, άραγε, θα έπρεπε να θυμηθούμε την ιστορία της ένταξής μας στη ΔΕΕ και τη θλιβερή πορεία του άρθρου 5;

Θλιβερή προϊστορία έχουν και άλλοι. Π. χ., οι Κούρδοι. Αφού οι Αμερικανοί τούς δημιούργησαν πρώτα ελπίδες, αρχίζοντας ή μισοαρχίζοντας να τους θεωρούν "εθνική μειονότητα", τώρα τους αφήνουν στην τύχη τους. Μια ένδειξη του τι περιμένει τους λαούς και σε άλλες περιπτώσεις.

Και τι να πούμε για την - όντως αριστοτεχνική - σκηνοθεσία της επιχείρησης; Γιατί είναι, νομίζουμε, πασιφανές ότι η επιχείρηση έγινε σε στενό συντονισμό με την τελωνειακή σύνδεση της Τουρκίας με την ΕΕ. Εχουν σοβαρά την απαίτηση να πιστέψουμε ότι η τουρκική ηγεσία ξεκίνησε την επιχείρηση - μια επιχείρηση, όπως επισήμως λέγεται, με μακρόπνοες προοπτικές - χωρίς μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και ότι, στις συνομιλίες για την τελωνειακή ένωση, δεν αναφέρθηκε καθόλου το Κουρδικό;

Πίσω από αυτές τις κωμικοτραγικές προφάσεις εν αμαρτίαις κρύβεται η τραγική πραγματικότητα και οι φοβεροί κίνδυνοι της "νέας τάξης". Μέσα σε μια γενική κατάσταση οξυμένων αντιθέσεων και έντασης και της οικονομικής κρίσης, έχουν ήδη χαραχτεί μεγάλα σχέδια. Τα σύνορα έχουν μπει υπό αναθεώρηση, αν όχι "στο νυστέρι". Διάφορες δυνάμεις προωθούνται και διάφορες υποσχέσεις δίνονται για να δελεαστούν και να προθυμοποιηθούν κατάλληλοι συνεργάτες, οι οποίοι, άλλωστε, αποτελούν τα μελλοντικά κατάλληλα θύματα. "Κρύβεται" επίσης και ο ρόλος των λαών της περιοχής. Των μόνων που, αν κινηθούν έγκαιρα, θα μπορέσουν να ανακόψουν αυτή την επικίνδυνη εξέλιξη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ