Πέμπτη 23 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Μάχη διαδοχής χωρίς "δεοντολογία"

Η επόμενη μέρα της συνεδρίασης της Επιτροπής Δεοντολογίας βρίσκει το ΠΑΣΟΚ με νομιμοποιημένη πλέον την κούρσα των επιγόνων για το χρίσμα και τους εσωκομματικούς αντιπάλους να δηλώνουν "νικητές στα σημεία"

Η επόμενη μέρα της συνεδρίασης της Επιτροπής Δεοντολογίας, που υποτίθεται ότι θα "έλυνε" ή έστω θα έβαζε μια "τάξη", στο εσωκομματικό πρόβλημα, βρίσκει το ΠΑΣΟΚ με επίσημα πια καταγραμμένες τις εσωκομματικές τάσεις. Ακόμα περισσότερο, βρίσκει την κυβερνητική παράταξη με νομιμοποιημένη την κούρσα και τη διαμάχη της διαδοχής,εφόσον τηρηθούν κάποιοι κανόνες... Κανόνες που η, δήθεν, διασφάλισή τους, οδήγησε στον προχτεσινό συμβιβασμό ανάμεσα στην Επιτροπή Δεοντολογίας και τους εγκαλούμενους "διαφωνούντες", αν και στην πραγματικότητα όλα ήταν "προαποφασισμένα" να κινηθούν στο κλίμα της εκτόνωσης. Και αυτό γιατί καμία από τις αντιμαχόμενες πλευρές που πρωτοστατούν σε αυτήν τη χωρίς αρχές αντιπαράθεση δεν είχε τη δύναμη να επιβάλει την "οριστική ρήξη", καθώς όλες θεωρούνται από τους αρχιτέκτονες της ολιγαρχίας - τουλάχιστον σε αυτή τη φάση - αναλώσιμα υλικά στο πλαίσιο της ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικού.

Εκείνο, λοιπόν, που πρέπει να αναμένεται είναι το επόμενο επεισόδιο της σύγκρουσης (όπως λεγόταν χτες, "αυτή τη στιγμή αποκλείονται μέτρα όπως διαγραφές από την ΚΟ κλπ, αλλά μετά από 3 ώρες κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει), ενώ από χτες οι διάφορες πλευρές επιδιώκουν να πείσουν για τη "νίκη στα σημεία" που πέτυχαν έναντι των "αντιπάλων τους". Και προσπαθούν να πείσουν επικαλούμενες - όλες - το κείμενο που εξέδωσε η Επιτροπή μετά τη μαραθώνια συνεδρίασή της, στο οποίο, μεταξύ άλλων, γίνονται αναφορές:

  • Στον Δ. Τσοβόλα,με την "επισήμανση" της "ανάγκης ιδιαίτερης προσοχής στο πλαίσιο της ελεύθερης έκφρασης των απόψεων και των προτάσεών του, ώστε να μην δημιουργούνται τεχνητές αντιθέσεις και οξύνσεις".
  • Στον Γ. Παπασπύρου,που "οφείλει να αντιληφθεί τα όρια της κριτικής" του
  • Στους Θ. Πάγκαλο και Β. Παπανδρέου,όπου μετά τα φαινόμενα για τα οποία καταδικάστηκαν πολιτικά από το ΕΓ, η Επιτροπή "επισημαίνει και τη δική της θέση για την πολιτική καταδίκη" των πρακτικών τους. Και η απόφαση καταλήγει, φωτογραφίζοντας τα δυο μέλη της "κίνησης των 4": "Το ξεπέρασμα των ορίων πολιτικής ευπρέπειας και ήθους για την αμφισβήτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και των οργάνων του Κινήματος προσβάλει κάθε έννοια πολιτικής λειτουργίας... δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνέχισης μιας τέτοιας πρακτικής.Η οποιαδήποτε επανάληψη από στέλεχος του ΠΑΣΟΚ τέτοιων πρακτικών θα είναι συνειδητή υπονόμευση, θα σημαίνει ότι διαχωρίζει τη θέση του από την πορεία του Κινήματος και ως τέτοια θα αντιμετωπιστεί".
"Ικανοποιημένος" ο Α. Παπανδρέου...

Από την πλευρά του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος σημειωνόταν ότι όσοι ερμηνεύουν την απόφαση της Επιτροπής, η οποία δεν προτείνει ποινές ή πολύ περισσότερο διαγραφές και είναι μια "απλή επανάληψη" της τοποθέτησης του ΕΓ, ως "ήττα" του Α. Παπανδρέου, θα "πρέπει να την ξαναδιαβάσουν για να αντιληφθούν πόσο σκληρή είναι"... Παράλληλα, αναφέρουν ότι η Επιτροπή έδωσε μια σαφή απάντηση σε εκείνους που επέλεξαν τον δρόμο της προσωπικής σύγκρουσης με τον πρωθυπουργό, ο οποίος διαφυλάσσεται πλήρως από την απόφαση μέσω της οποίας καθορίζεται ρητά ότι "οποιαδήποτε νέα επίθεση κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ επιφέρει αυτόματα διαγραφή". Λεγόταν, μάλιστα, ότι η τελευταία παράγραφος του κειμένου δηλώνει εύγλωττα ότι οι Β. Παπανδρέου και Θ. Πάγκαλος είναι πια "πολιτικά όμηροι" και έτσι πρέπει να αισθάνονται εφόσον σκεφτούν να ξαναθέσουν στο στόχαστρο τον Α. Παπανδρέου. Οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν επίσης σχετικά με τις αναφορές του πρωθυπουργού πως το θέμα θα ερχόταν στην ΚΕ - πράγμα που δε γίνεται με την ανακοίνωση της Επιτροπής, αφού επιτεύχθηκε η "συμβιβαστική" ομοφωνία της τελευταίας παραγράφου, κατάληξη που δικαιολογείται στο όνομα της... "αυτονομίας" του οργάνου - ότι "τίποτα δεν απαγορεύει σε μέλη της ΚΕ να φέρουν το θέμα στο όργανο". Στο ίδιο περίπου μήκος κύματος κινούνται οι τοποθετήσεις της κομματικής ηγεσίας της Χαρ. Τρικούπη, η οποία, αν και δεν ήθελε να χρεωθεί τα τελευταία γεγονότα (έτσι εξηγείται και η απόσταση που κράτησε ο Α. Τσοχατζόπουλος), κάνει λόγο για "τελευταία προειδοποίηση" που όποιος δεν τη+ λάβει υπόψη του "θα ακολουθήσει το μοναχικό του δρόμο"...

Και άλλοι "νικητές"

Οσο για τους "διαφωνούντες" και ειδικά για τους Θ. Πάγκαλο και Β. Παπανδρέου, από στενούς συνεργάτες τους γινόταν λόγος για "επιτυχή" εξέλιξη.Από την πλευρά Πάγκαλου σημειωνόταν ότι η απόφαση της Επιτροπής ισοδυναμεί ουσιαστικά με αποδοχή των απόψεών του ως πολιτικών θέσεων και έτσι εγγράφονται επισήμως ως θέματα προς συζήτηση στο ΠΑΣΟΚ. Αναφορικά με την τακτική που θα ακολουθήσει από δω και στο εξής ο πρώην υπουργός, από το περιβάλλον του λεγόταν ότι θα συνεχίσει να διατυπώνει τις απόψεις του, ενώ φαίνεται διατεθειμένος στα πλαίσια της τακτικής του να αποδεχτεί ότι σε μερικές περιπτώσεις χρησιμοποίησε "υπερβολικό" ύφος... Είναι δε χαρακτηριστική για το πόσο πραγματικά πιστεύουν ότι επέτυχαν "νίκη" οι νομιμόφρονες, η άποψή τους, όπως διατυπωνόταν ...χαμηλοφώνως, πως "ο Πάγκαλος θα συνεχίσει το "βιολί" του αφού έχει βρει το σλόγκαν "κάνω κριτική στο πρωθυπουργικό κεντρικό σύστημα" και έχει καθαρίσει"... Ανάλογες είναι και οι ανεπίσημες αντιδράσεις εκ μέρους της Β. Παπανδρέου, το περιβάλλον της οποίας εκτιμά ότι οι εξελίξεις "νομιμοποιούν" τις θέσεις της και δείχνουν ότι οι εμφανιζόμενες ως "αιρετικές" απόψεις της αποτελούν υπολογίσιμη δύναμη στο ΠΑΣΟΚ. Επ' αυτού, οι εκπρόσωποι της αντίπαλης πλευράς διατείνονται ότι στην Επιτροπή "ποτέ δεν κρίθηκαν απόψεις αλλά συμπεριφορές" και καταλήγουν λέγοντας: "ας καταλάβουν ότι εναπόκειται στους "αντιρρησίες" να ξαναανοίξουν το θέμα και να το πληρώσουν"...

Δείγματα του "νέου γύρου"

Μεταξύ των επίσημων τοποθετήσεων που ακολούθησαν τη λήξη της συνεδρίασης της Επιτροπής Δεοντολογίας είναι εκείνες των Δ. Τσοβόλα και Γ. Παπασπύρου.Ο πρώτος, αφού εξέφρασε τη "θλίψη" και την "αγανάκτησή" του για τα τεκταινόμενα, δήλωσε σε έντονο ύφος ότι "επιστρέφει" τα όσα τον αφορούν στην απόφαση της Επιτροπής, στους συντάκτες της απόφασης. Είπε δε, ότι αν κάποιος πρέπει να φύγει από το ΠΑΣΟΚ δεν είναι αυτός, αλλά όσοι τον παρέπεμψαν, για να επαναλάβει τα γνωστά περί "σοσιαλιστικού" ΠΑΣΟΚ, του οποίου το προεκλογικό πρόγραμμα προασπίζεται... Ο Γ. Παπασπύρου, σχολιάζοντας τα όσα τον αφορούν, είπε ότι "ασφαλώς" θα συνεχίσει την κριτική του, ενώ δεν παρέλειψε να ερμηνεύσει την εξέλιξη της υπόθεσης ως επικράτηση της άποψης ότι οι βουλευτές και τα στελέχη μπορούν να εκφράζουν τις απόψεις τους και να τις δημοσιοποιούν.

Τέλος, ενδεικτικές του χαρακτήρα της μαραθώνιας συνεδρίασης της Επιτροπής Δεοντολογίας είναι οι δηλώσεις μελών της σύμφωνα με τις οποίες η διαδικασία ξεκίνησε με εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις από τις δυο πλευρές (εκείνων που εισηγούνταν ποινές και εκείνων που επιθυμούσαν απαλλαγή) και πέρασε από πολλές φάσεις. Πρόκειται για τη συνήθη τακτική, όσων επιλέγουν τον συμβιβασμό, να προσέρχονται με το μάξιμουμ των υποτιθέμενων επιδιώξεών τους. Ως προς το παραπάνω είναι ενδεικτικές οι αναφορές μελών που ανήκαν στη "νομιμόφρονα" πλειοψηφία, που σημείωναν χτες ότι αν το επιθυμούσαν θα μπορούσαν να επιβάλουν μια εισήγηση - καταδική με πλειοψηφία 5-4 ή ακόμα και 6-3. Αυτό όμως που αναζητούνταν ήταν η "πολιτική ομοφωνία".

  • Συνεδριάζει σήμερα το ΕΓ του ΠΑΣΟΚ όπου εκτός των θεμάτων για τη Συνδιάσκεψη του Μάη δεν αποκλείεται να συζητηθούν και οι εξελίξεις μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ