Πέμπτη 23 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Μακριά από τα κρίσιμα ζητήματα

Με την Γενική Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, συναντήθηκε χτες ο υπουργός Τύπου Ε. Βενιζέλος

"Δε νομίζω ότι βρίσκεται πολύ κοντά στα κρίσιμα ζητήματα που εμείς θέτουμε". Αυτό δήλωσε χτες η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του Κόμματος, Αλ. Παπαρήγα,μετά τη συνάντησή της με τον υπουργό Τύπου Ε. Βενιζέλο και την ενημέρωση που είχε από τον τελευταίο σχετικά με το επικείμενο νομοσχέδιο για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Η Αλ. Παπαρήγα ζήτησε από τον υπουργό να μπει φραγμός στην υπερσυγκέντρωση Μέσων Ενημέρωσης στα χέρια λίγων ιδιοκτητών. Να κοπεί ο ομφάλιος λώρος ιδιωτικών ΜΜΕ και δημοσίων έργων. Σημείωσε ότι σήμερα το μονοπώλιο της πληροφόρησης έχει μετεξελιχθεί πλέον σε μονοπώλιο της παραπληροφόρησης. Επισήμανε τους δυσμενείς όρους εργασίας της μεγάλης πλειοψηφίας των δημοσιογράφων. Και τέλος υπογράμμισε ότι μεταξύ κρατικών και ιδιωτικών ΜΜΕ πρέπει να δοθεί προβάδισμα στα κρατικά.

Μετά το πέρας της συνάντησης η Αλ. Παπαρήγα απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων αν έμεινε ικανοποιημένη από το νομοσχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός δήλωσε:

Υπάρχει απόσταση

"Δε νομίζω ότι βρίσκεται πολύ κοντά στα κρίσιμα ζητήματα που εμείς θέτουμε. Υπάρχει απόσταση. Ωστόσο, θέλω να επιφυλαχτώ, γιατί ήταν συζήτηση. Είπαμε τη γνώμη μας. Θα δούμε κατά πόσο θα την πάρει υπόψη του ο υπουργός.Πρώτο ζήτημα για μας και από τα πιο βασικά κριτήρια είναι ότι δεν αρκεί η γενική τοποθέτηση, να περιοριστεί η μονοπώληση ή να αμβλυνθεί. Εμείς βάζουμε πιο συγκεκριμένα θέματα. Να μπουν μέτρα που να εμποδίζουν εταιρίες - ιδιοκτήτες Μέσων Ενημέρωσης να συγκεντρώνουν πολλά είδη στα χέρια τους.

Δεύτερον, να κοπεί ο ομφάλιος λώρος ανάμεσα στους ιδιοκτήτες Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και σε δημόσια έργα και κρατικές προμήθειες. Δεν μπορεί αυτό να συνεχιστεί".

Δικτατορία παραπληροφόρησης

"Τρίτο ζήτημα: Υπάρχει μεγάλη πληγή με τη μονοπώληση, όχι τόσο της πληροφόρησης - μακάρι να είμαστε σε αυτό. Με τη μονοπώληση της παραπληροφόρησης. Αν πάρουμε το τελευταίο παράδειγμα το πώς προβάλλονται από αρκετά ιδιωτικά Μέσα Ενημέρωσης οι κινητοποιήσεις των μικρομεσαίων και των αγροτών, ως κινητοποιήσεις για να αποφύγουν τους φόρους, καταλαβαίνουμε τι μεγάλους κινδύνους κρύβει για τον ελληνικό λαό η δικτατορία της πληροφόρησης και η αντίληψη της παραπληροφόρησης. Βεβαίως, δε θέλω να τα ισοπεδώσω όλα. Υπάρχουν ορισμένες εκπομπές σε όλα τα κανάλια που γίνονται προσπάθειες για αντικειμενικότητα. Δεν είναι όμως το κυρίαρχο".

Να προστατευτεί η μεγάλη πλειοψηφία των δημοσιογράφων

"Τέλος, με μεγάλη αγωνία βάλαμε το ζήτημα για τις εργασιακές σχέσεις στα ιδιωτικά κανάλια. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι η μεγάλη πλειοψηφία των δημοσιογράφων δουλεύει σε πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες. Δεν εφαρμόζονται οι συμβάσεις. Δεν υπάρχει συνδικαλισμός. Εμείς θέλουμε να υπάρχει προστασία τους, πέρα απ' τη συνολική αναβάθμιση της δουλίας, καθώς και των αμοιβών των πολλών δημοσιογράφων. Γιατί ορισμένοι, μία μειοψηφία, όπως και σε όλες τις κατηγορίες, πάει καλά. Πολλά λεφτά. Η μεγάλη πλειοψηφία, όμως, οι τεχνικοί και άλλες κατηγορίες, έχουν και αυτοί δεχτεί τις συνέπειες της λιτότητας".

Η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση αν στα παραπάνω ζητήματα βρήκε ανταπόκριση από τον υπουργό είπε:

"Μας άκουσε. Θα τα μελετήσει. Μας είπε ότι το νομοσχέδιο προβλέπει ορισμένα πράγματα. Αλλά εγώ θα ήθελα να επιφυλαχτώ μέχρι τον συνολικό νόμο".

Προβάδισμα στα κρατικά ΜΜΕ

"Τέλος, πρέπει να πω ότι η άποψη του ΚΚΕ είναι ότι πρέπει να υπάρχει διάκριση ανάμεσα στα κρατικά Μέσα Ενημέρωσης και στα ιδιωτικά. Η διάκριση πρέπει να είναι το πιο ευνοϊκό έδαφος για τα Δημόσια Μέσα Ενημέρωσης. Χωρίς να σημαίνει ότι αυτά λειτουργούν καλά. Και εδώ υπάρχει θέμα πλουραλισμού και ισοτιμίας. Αλλά οπωσδήποτε πρέπει να έχουν ένα προβάδισμα. Εδώ υπάρχει και η ευθύνη, και η υποχρέωση και η δυνατότητα κοινωνικού ελέγχου αυτών των Μέσων είναι ακόμα μεγαλύτερη. Επόμενα έχουμε απαίτηση να υπάρχει μία καλύτερη μεταχείριση".

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Κατσαρός και ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος, Μ. Κοψίδης.

Ο υπουργός Τύπου

Εξερχόμενος της συνάντησης ο Ε. Βενιζέλος είπε: "Θέλω να πιστεύω ότι η συζήτηση στη Βουλή θα είναι πολύ αποδοτική και θα διαμορφωθεί τελικά ένα νομοθετικό πλαίσιο πρωτοποριακό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα". Απαντώντας εξάλλου σε σχετική ερώτηση ισχυρίστηκε ότι: "Δεν υπήρξε σοβαρό ζήτημα διαφωνιών".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ