Πέμπτη 23 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΑΥΑΓΙΟ ΠΕΛΧΑΝΤΕΡ
Λήψη μέτρων ζητά το ΚΚΕ

Επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή. Να ληφθούν μέτρα για την προστασία της ζωής των ναυτεργατών, με βάση τις προτάσεις των ναυτεργατικών σωματείων. Το υπουργείο Ναυτιλίας επιβεβαιώνει, εμμέσως πλην σαφώς, ότι την κρίσιμη ώρα δε στάλθηκε σήμα κινδύνου, ελλείψει ασυρματιστή

Το πολύνεκρο ναυάγιο του φορτηγού πλοίου ΠΕΛΧΑΝΤΕΡ του εφοπλιστή Σαρλή, που βούλιαξε στις 13 του μήνα στα ανοιχτά της Σικελίας, στέλνοντας στο θάνατο 12 ναυτικούς και τις εγκληματικές ευθύνες του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, φέρνει στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ, Στρατής Κόρακας,με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε χτες. Ο βουλευτής του ΚΚΕ προκαλεί την κυβέρνηση να απαντήσει άμεσα αν θα "ληφθούν μέτρα επιτέλους", για να μη θρηνήσει ο κλάδος των ναυτεργατών και άλλους νεκρούς.

Στην ερώτηση τονίζεται ότι παρά τις προσπάθειες των εκπροσώπων του ΥΕΝ να συγκαλύψουν τις εγκληματικές τους ευθύνες για το χαμό των 12 ναυτικών, "αναδεικνύονται και πάλι τα σοβαρά προβλήματα της ελληνικής ναυτιλίας, όπως είναι ο μεγάλος μέσος όρος ηλικίας των πλοίων, οι μειωμένες οργανικές συνθέσεις, ο σχεδόν ανύπαρκτος έλεγχος αξιοπλοφιας. Ακόμη αναδεικνύεται η ανεπάρκεια του συστήματος κινδύνου GMDSS, που ακόμη λειτουργεί σε πειραματικό στάδιο, χωρίς την ταυτόχρονη ύπαρξη ασυρματιστή στο πλοίο".Ο βουλευτής ρωτά τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας: "Επιτέλους, θα ληφθούν μέτρα στην κατεύθυνση της αξιοποίησης των προτάσεων του συνδικαλιστικού κινήματος των ναυτικών, που αφορούν την ηλικία των πλοίων, τις οργανικές συνθέσεις, τους ελέγχους αξιοπλοφιας και τα σήματα κινδύνου;".

Από την πλευρά του υπουργείου, ο γενικός γραμματέας, Α. Γουλιέλμος,επιβεβαίωσε χτες ότι το σήμα που στάλθηκε από το ΠΕΛΧΑΝΤΕΡ την κρίσιμη ώρα του ναυαγίου, δεν ήταν σήμα κινδύνου! Οπως δήλωσε ο ίδιος, χρειάστηκε κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι να επιβεβαιωθεί η αξιοπιστία του σήματος, για να επιβεβαιωθεί, συμπληρώνουμε εμείς, ξανά η αναξιοπιστία του αυτόματου συστήματος κινδύνου, με βάση το οποίο οι εφοπλιστές ξηλώνουν από τα βαπόρια τους ασυρματιστές, αδιαφορώντας για το αν θα χαθούν ανθρώπινες ζωές, αφού αυτοί έτσι κι αλλιώς εισπράττουν την ασφάλεια.

Στη διάρκεια της χτεσινής συνάντησης με τους ναυτιλιακούς συντάκτες ο υπουργός με τη φράση, "αποτελεί ένα από τα θέματα με τα οποία ασχολείται η προανάκριση", επιβεβαίωσε εμμέσως ότι σε απόσταση αναπνοής από το ΠΕΛΧΑΝΤΕΡ υπήρχε την κρίσιμη ώρα του ναυαγίου πλοίο (σ.σ. γνωστού "πετρελαιά" εφοπλιστή και ιδιοκτήτη μεγάλου ραδιοτηλεοπτικού σταθμού), το οποίο δεν απάντησε στο σήμα κινδύνου! Οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι επιχειρήθηκε παραχάραξη των ημερολογίων του πλοίου. Αν η καταγγελία επιβεβαιωθεί, προκύπτουν τεράστιες ευθύνες για την ηγεσία του Λιμενικού, που γνώριζε την καταγγελία κι, όμως, άφησε το πλοίο να περάσει ανενόχλητο από το λιμάνι του Πειραιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ