Πέμπτη 23 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑΣ
Πολύτιμες υπηρεσίες

"Παροχή Μετεωρολογικών Υπηρεσιών προς το κοινό", είναι το θέμα που διαλέχτηκε φέτος για το γιορτασμό, από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό. Η ΕΜΥ, στα πλαίσια αυτά, δέχεται σήμερα το κοινό για να το ενημερώσει για το συντελούμενο έργο και τις προοπτικές της

Η 23 Μάρτη 1950 είναι μια ξεχωριστή μέρα για την παγκόσμια μετεωρολογία. Τη μέρα εκείνη τέθηκε σε ισχύ η σύμβαση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (ΠΜΟ), μια σύμβαση που έδωσε τη δυνατότητα να αναπτυχθούν νέες συνεργασίες σε διεθνές επίπεδο. Από τότε η 23η Μάρτη γιορτάζεται κάθε χρόνο ως η Παγκόσμια Μέρα της Μετεωρολογίας.

Για τον ΠΜΟ αποτελεί παράδοση να επιλέγει κάθε χρόνο ένα θέμα για τον γιορτασμό αυτής της μέρας. Το θέμα που διαλέχτηκε φέτος είναι η "Παροχή Μετεωρολογικών Υπηρεσιών προς το κοινό", θέλοντας έτσι ο Οργανισμός να δείξει τη σημασία που δίνει στην παροχή μετεωρολογικών υπηρεσιών για την υποστήριξη της ασφάλειας της ζωής, της περιουσίας και της ευημερίας των πολιτών των κρατών - μελών του.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός υιοθέτησε το πρόγραμμα παροχής υπηρεσιών προς το κοινό, αφού έλαβε υπόψη, κατά κύριο λόγο, τις ανησυχίες των κυβερνήσεων και του κοινού για το περιβάλλον, τις απαιτήσεις των μελών του και την ταχεία εξέλιξη στις επιστήμες και την τεχνολογία. Μέχρι πρόσφατα οι υπηρεσίες που παρέχονταν απ' την πλειοψηφία των μετεωρολογικών και υδρολογικών υπηρεσιών, εστιάζονταν κυρίως στους πλέον παραδοσιακούς τομείς, όπως η αεροπορία, η γεωργία, οι θαλάσσιες μεταφορές και οι υδάτινοι πόροι. Ομως, σήμερα η κατάσταση έχει αλλάξει, ο Οργανισμός προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα νέα δεδομένα με την παροχή αξιόπιστων προγνώσεων καιρού και την ενημέρωση του κοινού.

Η συστηματική εκμετάλλευση τέτοιων πληροφοριών συνεισφέρει σημαντικά στην ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής. Στο Μπαγκλαντές, είναι ενδεικτικό ότι από ένα τροπικό κυκλώνα το 1994 χάθηκαν περίπου 200 ανθρώπινες ζωές, όταν σ' έναν παρόμοιο κυκλώνα το 1991 τα θύματα ήταν 130.000 και το 1970 300.000. Τον Αύγουστο του 1992, ο κυκλώνας "Αντρέβ" επηρέασε σφοδρότατα τη Ν. Φλώριδα και τμήματα της Λουιζιάνα των ΗΠΑ. Οι ζημιές στις περιουσίες ανήλθαν σε 25 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά χάρη στις σωστές προβλέψεις, χάθηκαν μόνο 23 ανθρώπινες ζωές. Μεγάλη, επίσης, προτεραιότητα δίνει ο Οργανισμός στην προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών για την εκτίμηση του κινδύνου των πλημμυρών, καθώς και για την πρόγνωσή τους, ώστε να μειωθούν οι θάνατοι και οι καταστροφές που προκαλούνται απ' αυτές. Στα ίδια πλαίσια εντάσσονται οι προσπάθειες που γίνονται, τόσο για την πρόγνωση της τροχιάς των σιφώνων, όσο και για την έκδοση έγκαιρων προειδοποιήσεων για αναμενόμενες ξηρασίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα Κέντρα Παρακολούθησης των ξηρασιών στο Ναϊρόμπι και τη Χαράρε, σε συνεργασία με τις Μετεωρολογικές και Υδρολογικές Υπηρεσίες, έδωσαν έγκαιρα συμβουλές για τις ξηρασίες που έπληξαν την ανατολική και νότια Αφρική από το 1991 έως το 1993.

Διπλό, λοιπόν, είναι το έργο των μετεωρολόγων, σε σχέση με τις φυσικές καταστροφές που προέρχονται από έντονα καιρικά φαινόμενα. Απ' τη μια, πρέπει να προβλέπουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τον τόπο, το χρόνο εκδήλωσής τους και την έντασή τους, ώστε να παρέχουν έγκαιρες και χρήσιμες προειδοποιήσεις, και απ' την άλλη, πρέπει να βοηθούν στην ανάπτυξη και υλοποίηση σχεδίων για την αντιμετώπιση των καταστροφών με την παροχή συμβουλών στις αρμόδιες αρχές.

Στα πλαίσια αυτά, η Ελληνική Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) εκδίδει έκτακτα δελτία πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, στις περιπτώσεις που θα επηρεάσουν όλη τη χώρα ή κάποια περιοχή της. Επιπλέον, συνεργάζεται στενά με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς και κατά τη φάση αντιμετώπισης των καταστροφών που μπορεί να προέλθουν από τα φαινόμενα αυτά. "Οι υπηρεσίες που παρέχονται από τους μετεωρολόγους μπορούν να είναι αποτελεσματικές, μόνο αν το κοινό τις κατανοεί εύκολα και γνωρίζει να τις χρησιμοποιεί κατά το πλέον αποδοτικό τρόπο", επισημαίνει η ΕΜΥ. Για το σκοπό αυτό, συμμετέχοντας η ΕΜΥ στο γιορτασμό της Παγκόσμιας Μέρας Μετεωρολογίας, θα δέχεται σήμερα από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 6 μ.μ. το κοινό στις εγκαταστάσεις της, στον Ανατολικό Αερολιμένα Αθηνών, για να το ενημερώσει για το συντελούμενο έργο και τις προοπτικές της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ