Πέμπτη 21 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΕΪΧ ΣΟΥ
Επιτροπή μετά την καταστροφή

Συγκροτήθηκε, με απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος και Γεωργίας, αλλά κανείς δε γνωρίζει εάν έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες αναδάσωσης, για να ξεκινήσει η φύτευση την επόμενη περίοδο

Πρώτα αποχαρακτήρισαν, με υπουργική απόφαση, το μισό δάσος του Σέιχ Σου. Μετά οι εμπρηστές ανέλαβαν το έργο της καταστροφής. Ο κρατικός μηχανισμός δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει την πυρκαγιά, η οποία τον περασμένο μήνα έκανε στάχτη 12.000 στρέμματα από το δάσος. Την ίδια στιγμή παραμένει άγνωστο σε ποιο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης έχει δημοσιευτεί η σχετική απόφαση για κήρυξη της περιοχής ως αναδασωτέας.

Μετά από όλα αυτά οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Γεωργίας συστήνουν... επιτροπή παρακολούθησης για το έργο αποκατάστασης και αξιοποίησης του δάσους - πάρκου (Σέιχ Σου) της Θεσσαλονίκης. Κανείς, φυσικά, ακόμα δε γνωρίζει εάν έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες αναδάσωσης, για να ξεκινήσει η φύτευση την επόμενη περίοδο και ποια μέτρα θα παρθούν, για να επισπευθούν τα αντιπλημμυρικά έργα και να ολοκληρωθούν έγκαιρα.

Στην κοινή απόφαση πουθενά δε διευκρινίζεται με ποια μέτρα η κυβέρνηση θα αποτρέψει οικονομικά συμφέροντα να παρακάμψουν, με διάφορους τρόπους, τους περιορισμούς που θέτει η δασική νομοθεσία και να εξασφαλίσουν την εξαίρεση καμένων εκτάσεων, εμφανίζοντάς τες ως ιδιωτικές ή ως μη δασικές, έτσι ώστε να οικοπεδοποιηθούν.

Επίσης, δεν έχει διευκρινιστεί αν οι αρμόδιοι έχουν δώσει οδηγίες στην Αστυνομία και τη Δασική Υπηρεσία να εμποδίζουν την οικοπεδοποίηση της περιοχής και εάν έχουν την πρόθεση να ενισχύσουν με προσωπικό τη Δασική για να προστατευτεί το υπόλοιπο δάσος.

Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση έργο της επιτροπής είναι να παρακολουθήσει τις μελέτες και την ακριβή εφαρμογή του χρονοδιαγράμματος και των έργων αποκατάστασης του δάσους που θα εκτελεστούν με ευθύνη της διεύθυνσης δασών.

Επίσης, έργο της θα είναι η μελέτη και εισήγηση των απαραίτητων νομοθετικών ρυθμίσεων για την κατοχύρωση του ενιαίου δάσους - πάρκου και τη μελέτη του όλου προβλήματος διαχείρισης και αξιοποίησης, οργάνωσης, λειτουργίας και διοίκησης του συνόλου του δάσους πάρκου.

Εξάλλου, ο υπουργός Γεωργίας, Στ. Τζουμάκας, αποφάσισε τη συγκρότηση επιτροπής για τη σύνταξη προσχεδίου νόμου για την ανάληψη της ευθύνης πυροπροστασίας και αντιμετώπισης των πυρκαγιών των δασών από το Πυροσβεστικό Σώμα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Με αυτό τον τρόπο καταπατείται η απόφαση της διακομματικής επιτροπής για τη δημιουργία και σύσταση ενιαίου φορέα δασοπροστασίας και η κυβέρνηση δείχνει ότι συνεχίζει την αντιδασική της πολιτική.

Σήμερα το κύριο βάρος της κατάσβεσης των δασικών πυρκαγιών πέφτει στους ώμους των εποχικών υπαλλήλων που προσλαμβάνονται με ρουσφετολογικά - κυρίως - κριτήρια την τελευταία στιγμή και συνήθως είναι ανεκπαίδευτοι. Χαρακτηριστικό των ελλείψεων που υπάρχουν είναι ότι η Δασική ζητούσε άμεσα 3.500 προσλήψεις δασολόγων, δασοφυλάκων, πυροφυλάκων, οδηγών και άλλων υπαλλήλων για τις υπηρεσίες της.

Ετσι αντί να ενισχυθούν οι υπηρεσίες που θα πρέπει να προστατεύουν τα δάση, το πρόβλημα μετατίθεται στις πλάτες της Πυροσβεστικής. Ομως η Πυροσβεστική έχει αρκετές ελλείψεις (1.000 κενές οργανικές θέσεις) σε τεχνικά μέσα, αλλά και η εκπαίδευση βρίσκεται ακόμα σε θεωρητικό επίπεδο. Εκκρεμεί μάλιστα η υπαγωγή της στο υπουργείο Εσωτερικών. Με αυτή τη μεθόδευση οι δασικοί υπάλληλοι θα κρατήσουν μόνο τη διαχείριση των δασών.

Γ. Α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ