• Το ΚΚΕ αντιτίθεται στη διάλυση του Οργανισμού και συμφωνεί στη δημιουργία Τριτοβάθμιας Κλαδικής Συνεταιριστικής Οργάνωσης
  • - Τη διάλυση του Αυτόνομου Σταφιδικού Οργανισμού (ΑΣΟ) και την ιδιωτικοποίηση του μεγαλύτερου μέρους της περιουσίας του προωθεί με το έτσι θέλω, η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου... - 1997-08-21 00:00:00.0"/>
  • Το ΚΚΕ αντιτίθεται στη διάλυση του Οργανισμού και συμφωνεί στη δημιουργία Τριτοβάθμιας Κλαδικής Συνεταιριστικής Οργάνωσης
  • - Τη διάλυση του Αυτόνομου Σταφιδικού Οργανισμού (ΑΣΟ) και την ιδιωτικοποίηση του μεγαλύτερου μέρους της περιουσίας του προωθεί με το έτσι θέλω, η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου... - 1997-08-21 00:00:00.0" /> Διαλύουν και ξεπουλάνε τον ΑΣΟ | ΡΕΠΟΡΤΑΖ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Πέμπτη 21 Αυγούστου 1997
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 14
    ΡΕΠΟΡΤΑΖ
    Διαλύουν και ξεπουλάνε τον ΑΣΟ
    • Το υπουργείο Γεωργίας προωθεί με νομοσχέδιο την κατάργηση του ΑΣΟ και "αρπάζει" τα περιουσιακά του στοιχεία, ύψους 35 δισ. δραχμών.
    • Το ΚΚΕ αντιτίθεται στη διάλυση του Οργανισμού και συμφωνεί στη δημιουργία Τριτοβάθμιας Κλαδικής Συνεταιριστικής Οργάνωσης

    Τη διάλυση του Αυτόνομου Σταφιδικού Οργανισμού (ΑΣΟ) και την ιδιωτικοποίηση του μεγαλύτερου μέρους της περιουσίας του προωθεί με το έτσι θέλω, η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, στο νομοσχέδιο για την "Τροποποίηση της κείμενης νομοθεσίας για τα γεωργικά και κτηνιατρικά φάρμακα, ρύθμιση χρεών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και άλλες διατάξεις", το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες μέρες από το Θερινό Τμήμα της Βουλής.

    Στο νομοσχέδιο αυτό, με τη δικαιολογία ότι ο ΑΣΟ έχει χρέη εκατοντάδες εκατομμύρια δραχμές, προβλέπεται η κατάργησή του και η δημιουργία στη θέση του Ανώνυμης Συνεταιριστικής Εταιρίας, ενώ τα περιουσιακά στοιχεία του Οργανισμού, η αξία των οποίων εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 35 δισ. δραχμές, θα περιέλθουν στο υπουργείο Γεωργίας. Στο νομοσχέδιο αντιδρούν συνεταιριστές και σταφιδοπαραγωγοί, οι οποία ζητούν να δημιουργηθεί στη θέση του ΑΣΟ Τριτοβάθμια Κλαδική Συνεταιριστική Οργάνωση και τα περιουσιακά στοιχεία που προέκυψαν από τις εισφορές των αγροτών καθώς και η διαχείριση του προϊόντος να περιέλθουν στην Οργάνωση αυτή.

    Το ζήτημα αυτό συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε προχτές το ΔΣ του ΑΣΟ με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ και το Αγροτικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ και στη διάρκεια της οποίας ο πρόεδρος του ΑΣΟ διαβεβαίωσε ότι ο Οργανισμός, όχι μόνο δεν έχει χρέη, αλλά αντίθετα έχει απόθεμα πάνω από ένα δισ. δραχμές. Από τη μεριά του ΚΚΕ, τονίστηκε ότι οι βουλευτές του Κόμματος έχουν καταθέσει Ερωτήσεις και αναφορές στη Βουλή για τη μη διάλυση του ΑΣΟ. Το ΚΚΕ, όπως τονίστηκε στους συνεταιριστές, θα καταψηφίσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και θα ζητήσει την απόσυρση του άρθρου 20 που αναφέρεται στη διάλυση του ΑΣΟ. Επίσης, εκφράστηκε η συμφωνία στη δημιουργία Τριτοβάθμιας Κλαδικής Συνεταιριστικής Οργάνωσης, που ήταν και ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΑΣΟ και έγινε στις 20 Ιουλίου.

    Οπως προέκυψε από τη συζήτηση και τα επιχειρήματα που παρατέθηκαν, είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι ο ΑΣΟ από την ίδρυσή του, το 1925, μέχρι σήμερα, προσέφερε σημαντικές υπηρεσίες στη στήριξη του προϊόντος της μαύρης (Κορινθιακής) σταφίδας και του αγροτικού εισοδήματος στην περιοχή που δραστηριοποιείται. Αυτό, το παραδέχεται και ο υπουργός Γεωργίας, αφού στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου αναφέρει την προσφορά του ΑΣΟ στους αγρότες και την εθνική οικονομία. Ωστόσο, όμως, στο πνεύμα της φιλελευθεροποίησης και ιδιωτικοποίησης διαλύει τον φορέα που πρόσφερε τόσα πολλά και αφήνει τους παραγωγούς έρμαια στα χέρια των εμπόρων. Βέβαια, η πολιτική του υπουργείου Γεωργίας, έρχεται σαν συνέχεια της κατάργησης της Εθνικής παρεμβατικής πολιτικής και την αποδοχή της καταστροφικής πολιτικής των Βρυξελλών που οδήγησε στη συρρίκνωση τη σταφιδοκαλλιέργεια και αποδυνάμωσε το ρόλο και τις δραστηριότητες του ΑΣΟ.

    Ετσι έρχεται τώρα ο υπουργός Γεωργίας και με τη σύμφωνη γνώμη της ΠΑΣΕΓΕΣ και αρκετών Ενώσεων της περιοχής όπου δραστηριοποιείται ο ΑΣΟ, να προβάλλουν την ανάγκη για τη σύσταση μια Ανώνυμης Συνεταιριστικής Εταιρίας, αγνοώντας τις διαθέσεις των σταφιδοπαραγωγών και την ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των αντιπροσώπων του ΑΣΟ που προτείνουν τη μετεξέλιξη του Οργανισμού σε Τριτοβάθμια Κλαδική Συνεταιριστική Οργάνωση. Μια τριτοβάθμια συνεταιριστική οργάνωση που θα πρέπει να αξιοποιήσει άμεσα τα περιουσιακά στοιχεία του ΑΣΟ και να αναλάβει την τυποποίηση, εμπορία, και εξαγωγές καθώς και άλλες δραστηριότητες.

    Οι προβλέψεις για την περιουσία

    Σχετικά με το άλλο σοβαρό ζήτημα που δημιουργείται, δηλαδή, τα περιουσιακά στοιχεία του ΑΣΟ, στη σχετική διάταξη του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι με αποφάσεις του υπουργού Γεωργίας μπορεί να παραχωρηθούν: α) για τις ανάγκες της υπό σύσταση Ανώνυμης Συνεταιριστικής Εταιρίας μετά τη σύστασή της β) για τις ανάγκες των συνεταιριστικών οργανώσεων των αντίστοιχων περιοχών και γ) για κοινωφελείς δραστηριότητες στη Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση των αντίστοιχων περιοχών.

    Στη συγκεκριμένη διάταξη, εκτός των άλλων, μπορούν να γίνουν οι εξής παρατηρήσεις:

    1) Εφόσον προβλέπεται ότι η συνολική περιουσία περιέρχεται στο υπουργείο Γεωργίας, το οποίο με αποφάσεις του εκάστοτε υπουργού μπορεί να παραχωρεί αυτά τα περιουσιακά στοιχεία τότε λογικά προκύπτει το εξής ερώτημα: Το υπουργείο Γεωργίας θα παρακρατήσει για δικές του ανάγκες περιουσιακά στοιχεία και εάν ναι, ποια;
    2) Στο βαθμό που το υπουργείο Γεωργίας επιθυμεί να παραχωρήσει σε διάφορους φορείς περιουσιακά στοιχεία του ΑΣΟ, θα πρέπει να είναι σαφώς διατυπωμένο στο νομοσχέδιο σε ποια περιουσιακά στοιχεία αναφέρεται και να περιγραφούν περιοριστικά στο νόμο, καθώς επίσης για ποιες συγκεκριμένες ανάγκες ή δραστηριότητες θα παραχωρηθούν και όχι να υπάρξει γενική διάταξη η οποία δίνει εξουσιοδότηση στον εκάστοτε υπουργό να παραχωρεί αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, κατά την προσωπική του κρίση και βούληση.

    3) Πόσο είναι ορθό περιουσιακά στοιχεία που προέκυψαν από τις εισφορές των αγροτών υπέρ του ΑΣΟ για τη διαχείριση του προϊόντος να μην περιέχονται αυτοδικαίως στο διάδοχο φορέα του ΑΣΟ.

    Σχετικά με το θέμα αυτό, στο ομόφωνο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των αντιπροσώπων του ΑΣΟ που έγινε στις 20 του Ιούλη, επισημαίνεται:

    • Η δρομολογούμενη διάλυση του Αυτόνομου Σταφιδικού Οργανισμού (ΑΣΟ) ο οποίος από την ίδρυσή του έχει σαν σκοπό του την προστασία του προϊόντος "Κορινθιακή Σταφίδα" χωρίς την ταυτόχρονη λειτουργία διάδοχου φορέα αφήνει έκθετους τους Σταφιδοπαραγωγούς στο παιχνίδι της ελεύθερης και ανοργάνωτης αγοράς.
    • Προτείνουμε τη μετεξέλιξη του Οργανισμού σε Τριτοβάθμια Κλαδική Συνεταιριστική Οργάνωση για την προστασία του εισοδήματος των παραγωγών και την εξυπηρέτηση του προϊόντος.
    • Σε κάθε περίπτωση όλα τα περιουσιακά στοιχεία του ΑΣΟ θεωρούμε αυτονόητο ότι πρέπει να περιέλθουν στον διάδοχο φορέα προκειμένου να του δοθεί η δυνατότητα να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο του.
    ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
    «Κλέβουν τον ιδρώτα μας» (2001-10-14 00:00:00.0)
    Ο ΑΣΟ δεν είναι τσιφλίκι της κυβέρνησης (2000-04-21 00:00:00.0)
    Εγκλημα η διάλυση του ΑΣΟ (1997-10-11 00:00:00.0)
    Επιστροφή στα 1905! (1997-08-21 00:00:00.0)
    Επιμένουν αγωνιστικά οι βαμβακοπαραγωγοί (1996-11-07 00:00:00.0)
    Απροστάτευτοι οι σταφιδοπαραγωγοί (1996-10-04 00:00:00.0)

    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ