Πέμπτη 21 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΩΣΕΙΣ ΟΤΑ
Δυναμικές κινητοποιήσεις στα Γιάννενα

Συνέλευση με θέμα τις αναγκαστικές συνενώσεις πραγματοποίησαν χτες οι κάτοικοι και οι φορείς της Αγίας Παρασκευής (Κεράσοβο) Κονίτσης, απαιτώντας το χωριό τους να παραμείνει κοινότητα. Σύσσωμο το χωριό, οι κάτοικοι, το Κοινοτικό Συμβούλιο, η αδελφότητα, ο πολιτιστικός σύλλογος και ο συνεταιρισμός, πραγματοποίησαν, εν συνεχεία, διαδήλωση και πορεία μέχρι την πόλη των Ιωαννίνων, που απέχει εκατό χιλιόμετρα. Αίτημά τους να μην ψηφιστεί και να μην εφαρμοστεί το σχέδιο "Ι. Καποδίστριας" για τις αναγκαστικές συνενώσεις. Ταυτόχρονα, δήλωσαν αποφασισμένοι να μη δεχτούν άλλο τρόπο διοίκησης της κοινότητάς τους.

Εκατοντάδες κάτοικοι, μετά από την πορεία επισκέφτηκαν το γενικό γραμματέα περιφέρειας, τον οποίο είχαν ενημερώσει από την προηγούμενη, αλλά αυτός έλειπε. Από εκεί πορεύτηκαν στη νομαρχία και παρέδωσαν στον νομάρχη το ψήφισμα της συνέλευσης του χωριού τους, ζητώντας να τους συμπαρασταθεί και να απαιτήσει κι αυτός να γίνει σεβαστή η επιθυμία τους να παραμείνουν κοινότητα. Κατόπιν επισκέφτηκαν τα γραφεία της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) νομού Ιωαννίνων και παρέδωσαν το ψήφισμα στον πρόεδρο με τον οποίο όμως ήρθαν σε οξεία αντιπαράθεση. Τους κατοίκους και τους φορείς του χωριού συνόδευσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Απ. Τασούλας,καθώς και αντιπροσωπεία της Επιτροπής κατά των αναγκαστικών συνενώσεων, αποτελούμενη από τους Περικλή Μέγα και Νίκο Σαράβα.

Συνέλευση πραγματοποίησαν χτες και οι κάτοικοι του χωριού Κεράσοβο Πωγωνίου.Ανάμεσα στα άλλα, συζήτησαν και το θέμα των αναγκαστικών συνενώσεων. Το σύνολο των κατοίκων απορρίπτει τις αναγκαστικές συνενώσεις και ζητά αυτό το ζήτημα να το χειριστούν οι ίδιες οι κοινότητες οι οποίες έχουν κάθε λόγο να μη θέλουν να υπακούουν στους δήμους που προτείνει η ΤΕΔΚ και η Γενική Γραμματεία Περιφέρειας. Τη συνέλευση χαιρέτισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Απ. Τασούλας, ο οποίος, ανάμεσα στα άλλα, τόνισε: "Οι κοινότητες βρίσκονται σ' αυτή την άσχημη κατάσταση, επειδή η πολιτική των κυβερνήσεων τα τελευταία πενήντα χρόνια αγνοεί τις ανάγκες της υπαίθρου και την οδήγησε στο μαρασμό. Δε φταίνε οι κοινότητες γι' αυτή την κατάντια και δεν μπορεί να διορθωθούν τα πράγματα με διοικητικές μεθόδους. Χρειάζεται άλλη πολιτική, η οποία θα δίνει πόρους και αρμοδιότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα στηρίζει την παραγωγή της υπαίθρου, θα σχεδιάζει την ανάπτυξή της και θα ενδιαφέρεται για όλα τα προβλήματα των κατοίκων της". Τέλος, ο βουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε τους κατοίκους να μην αποδεχτούν την καταναγκαστικότητα του σχεδίου "Ι. Καποδίστριας", αλλά οι ίδιοι νηφάλια να αποφασίσουν για το μέλλον του τόπου τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Είναι πολλοί αυτοί που αντιδρούν (1997-10-26 00:00:00.0)
Νέα μέτωπα στην επαρχία (1997-10-24 00:00:00.0)
Φουντώνουν οι κινητοποιήσεις (1997-09-18 00:00:00.0)
Λένε ΟΧΙ! (1997-08-05 00:00:00.0)
Κοινοτάρχες κατά των αναγκαστικών συνενώσεων (1997-04-04 00:00:00.0)
Συναίνεσαν χωρίς ουσιαστική συζήτηση (1997-03-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ