Σάββατο 30 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η υγεία νοσεί στο Λαύριο

Περιοδεία στο Κέντρο Υγείας, στο υποκατάστημα του ΙΚΑ και στις δημόσιες υπηρεσίες της πόλης έκανε χτες ο Ορ. Κολοζώφ

Εναν μήνα μετά το τραγικό δυστύχημα στην ΠΥΡΚΑΛ, οι ελάχιστοι γιατροί που στελεχώνουν το Κέντρο Υγείας Λαυρίου αναρωτιούνται: αν οι τραυματίες ήταν περισσότεροι και σε χειρότερη κατάσταση, πώς θα αντιμετωπίζονταν;

Το ερώτημα με την ταυτόχρονη ανησυχία τους έθεσαν χτες οι γιατροί στον βουλευτή του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ,που επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας και το ΙΚΑ Λαυρίου, αλλά και δημόσιες υπηρεσίες και τον Εμπορο-επαγγελματο-βιοτεχνικό Σύλλογο.

Στο Λαύριο - μία καθαρά βιομηχανική περιοχή - οι πιο κοντινές νοσηλευτικές μονάδες είναι το Γενικό Κρατικό Αθήνας και το Ασκληπιείο Βούλας! Αλλά και αυτό το Κέντρο Υγείας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω ελλείψεων προσωπικού αλλά και εξοπλισμού. Δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει ούτε έμφραγμα, διαπίστωσαν οι γιατροί, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει καν ασθενοφόρο διαθέσιμο σε μόνιμη βάση.

Το κτίριο όπου στεγάζεται υστερεί σε χώρους και το πρόβλημα φαίνεται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, που ο πληθυσμός τριπλασιάζεται, ενώ την ίδια στιγμή ο αριθμός των γιατρών υπο-τριπλασιάζεται, όπως χαρακτηριστικά είπαν οι γιατροί. Απασχολούνται συνολικά επτά γιατροί, κυρίως παθολόγοι, εκ των οποίων μόνο τρεις εργάζονται καθημερινά τις πρωινές ώρες, "διότι όλο και κάποια ανάγκη θα παρουσιαστεί στα ιατρεία κοντινών περιοχών και θα χρειαστεί να πάει κάποιος", σημείωσαν. Τα κενά "μπαλώνονται" άλλοτε από τους γιατρούς του ΙΚΑ - το υποκατάστημα και το Κέντρο Υγείας συστεγάζονται - και άλλοτε από γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων που εργάζονται σε νοσοκομεία της Αθήνας και επισκέπτονται κάθε 15 μέρες το Κέντρο Υγείας.

Ο προϊστάμενος του ΙΚΑ, Α. Φιλιππάκος,ανέδειξε το πρόβλημα που αφορά τους νεφροπαθείς και τόνισε την ανάγκη δημιουργίας Μονάδας Τεχνητού Νεφρού. Μόνο το ΙΚΑ Λαυρίου πληρώνει 3,5 - 4 εκατομμύρια δραχμές το μήνα σε ταξί για να κάνουν οι νεφροπαθείς αιμοκάθαρση σε νοσοκομεία της Αθήνας. "Ούτε οι ασθενείς θα ταλαιπωρούνταν και το κόστος θα ήταν σαφώς μικρότερο, αν σκεφθείτε ότι ανάλογο ποσό για έξοδα μεταφοράς καταβάλλουν και τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ των γύρω περιοχών", εξήγησε.

"Οσα νομοσχέδια κι αν συνταχθούν, αν η δημόσια υγεία δεν είναι από τις πρώτες προτεραιότητες όλων των κυβερνήσεων, τα προβλήματα θα οξύνονται", είπε ο Ορ. Κολοζώφ. "Τα προβλήματα μπορούν να λυθούν μόνο με πολιτικό τρόπο. Να αναδειχτούν στη σωστή τους βάση, συνολικά, όχι αποσπασματικά".

Στη συνέχεια ο Ορ. Κολοζώφ επισκέφθηκε τη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία, όπου ο διευθυντής, Δ. Ράνιος,τον ενημέρωσε για τις ελλείψεις σε προσωπικό (30 - 40%), αλλά και για την ακαταλληλότητα του χώρου μετά την ανάπτυξη της μηχανογράφησης, με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετείται ο κόσμος. Στη συγκέντρωση των εργαζομένων που ακολούθησε, ο Ορ. Κολοζώφ επισήμανε ότι τα προβλήματα, που οξύνονται σε όλους τους τομείς, οφείλονται στην ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς προσπαθούμε ως χώρα να ανταποκριθούμε σε ασφυκτικές υποχρεώσεις. "Κακώς μπήκαμε στη διαδικασία να κυνηγάμε τους δείκτες. Ακόμη κι όταν τους "πιάσουμε" και μπούμε στην ΟΝΕ, θα συνεχιστεί η ίδια πολιτική των περικοπών, διότι πρέπει να κρατήσουμε τον ίδιο ρυθμό", προειδοποίησε. Ο βουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε τους εργαζόμενους να ενωθούν και να δημιουργήσουν αντίβαρο στις επιλογές της κυβέρνησης οι οποίες βασίζονται στις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ακολούθως επισκέφθηκε το Δασαρχείο και συζήτησε με τους δασικούς υπαλλήλους για τα προβλήματα της δασοπυρόσβεσης και για το θέμα της μεταφοράς της από το υπουργείο Γεωργίας στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Τέλος, στη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του Εμπορο-επαγγελματο-βιοτεχνικού Συλλόγου άκουσε την αγωνία τους για τις συνέπειες από την εισβολή των πολυεθνικών, όπως το "Κόντινεντ" και το "Πράκτικερ". "Τα καταστήματα αυτά θα απορροφήσουν πέντε άτομα και θα κλείσουν 50 καταστήματα", είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΚΚΕ, τονίζοντας πως οι μικρομεσαίοι έμποροι πρέπει να ενωθούν για να αντισταθούν στην εισβολή των πολυεθνικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ