Κυριακή 31 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αποκαλύψεις με ταραχή

Θα μπορούσε να ταιριάζει και η λαϊκή παροιμία που λέει ότι "όσα δε φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια", αλλά εδώ πρόκειται για σοβαρά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και δεν αντιμετωπίζονται με χρησμούς Πυθίας και "ήξεις αφήξεις...". Η συμφωνία της Μαδρίτης, αμερικανόπνευστης έμπνευσης και επιβολής και η ερμηνεία του χαρακτήρα και του περιεχόμενου της κατά πώς βολεύει κάθε φορά, δεν μπορεί να κρύψει το δρόμο και το τέρμα του σ' ό,τι αφορά την επίλυση των αντιθέσεων στο Αιγαίο αλλά και τη λύση του Κυπριακού στα πλαίσια της "νέας τάξης πραγμάτων". Βεβαίως, το τελευταίο χρονικό διάστημα είχαμε μια σειρά γεγονότα που αν μη τι άλλο αποκάλυπταν την "ταραχή" της κυβερνητικής εξωτερικής πολιτικής στα κρίσιμα αυτά ζητήματα. Οι δηλώσεις Ετσεβίτ έβαζαν ευθέως και ανοιχτά θέμα μοιράσματος του Αιγαίου και απειλές προσάρτησης των κατεχόμενων στην Κύπρο. Που σημαίνει ότι καταρρίφθηκαν οι κυβερνητικές ερμηνείες της Συμφωνίας της Μαδρίτης. Και εδώ ακριβώς έρχεται στο νου η παροιμία, αφού o ίδιος ο υπουργός των Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) είπε ότι η συμφωνία δεν είναι συνθήκη αλλά γραπτή δήλωση προθέσεων και πλαίσιο καλής συμπεριφοράς. Ο δε κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν ακόμη πιο "πειστικός", γιατί η κυβέρνηση αξιοποιεί την προκλητικότητα των τούρκικων κυβερνητικών δηλώσεων, ώστε να εκθέτει την τούρκικη κυβέρνηση στους συμμάχους και να κερδίζει την υποστήριξή τους στην αντιπαράθεση με την Τουρκία. Αδυναμία καλύτερης επιχειρηματολογίας ή προσπάθεια συγκάλυψης της συμφωνίας με τα αμερικανικά σχέδια και την εφαρμογή τους; Υπάρχει βεβαίως και η ανάγκη της επιβολής των αμερικανόπνευστων λύσεων στη λαϊκή συνείδηση. Μ' αυτή την τακτική μπορεί να δικαιολογηθεί η στάση των δύο κυβερνητικών στελεχών, αφού ήδη υπάρχει αποδοχή του εγκλήματος αλλά ποιος θα το παραδεχτεί ανοιχτά και ωμά ενώπιον του ελληνικού λαού;

Τα γεγονότα που αλληλοσχετίζονται μεταξύ τους, συνεχίστηκαν με την αποτυχία των συνομιλιών Κληρίδη - Ντενκτάς στο Μοντρέ που επιχειρηματολογήθηκε με τον ίδια τρόπο. Μόνο που στο Κυπριακό ο εκπρόσωπος του αμερικάνικου ΥΠΕΞ Τόμας Μίλερ προετοιμάζει το έδαφος για την ανάπτυξη από τον Χόλμπρουκ της αμερικάνικης πρωτοβουλίας για λύση του ζητήματος, προοπτική που συνοδεύεται από εκτιμήσεις για αδυναμία αντιμετώπισης σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και στα πλαίσιά του. Ο ίδιος ο οργανισμός μετά το Μοντρέ δεν κάνει λόγο καθόλου για τις αποφάσεις του. Αυτές πρέπει να εγκαταλειφθούν στο όνομα της νέας κατάστασης και της ρεαλιστικότητας όπως είπε και ο Αγγλος αναπληρωτής ΥΠΕΞ Νταγκ Χέντερσον. Η κυβέρνηση έχει εναποθέσει και στην προώθηση της ενταξιακής διαδικασίας της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) τη λύση του προβλήματος, άρα η ΕΕ θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της προκλητικής στάσης της τούρκικης κυβέρνησης. Αυτό δε, σε συνδυασμό με τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας και την προσπάθεια της τελευταίας για παραπέρα ανάπτυξή τους ως την ένταξη και της ίδιας. Επεσαν, όμως, ως κεραυνός εν αιθρία οι δηλώσεις του Ιταλού ΥΠΕΞ Ντίνι για δύο κυπριακά κράτη, αποκαλύπτοντας και τι ρόλο μπορεί να παίξει η ενταξιακή διαδικασία στη λύση. Εδώ όμως η "σθεναρή" στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέτρεψε το μοιραίο! Οι δηλώσεις ανασκευάστηκαν και όλα θα πάνε κατ' ευχήν!

Η κατάσταση για τον ελληνικό και τον κυπριακό λαό είναι σοβαρή και αρκετά κρίσιμη. Τα δύο ζητήματα, Αιγαίο και Κυπριακό, αλληλοδιαπλέχθηκαν τόσο πολύ που καθορίζουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις οξύνοντας την αντιπαράθεση των δύο κυβερνήσεων. Αυτό το πλαίσιο που δημιουργήθηκε με τη συμβολή των ελληνικών κυβερνήσεων και των ιμπεριαλιστών συμμάχων τους γίνεται το πλέον ευνοϊκό για την προώθηση λύσεων σύμφωνα με τις επιδιώξεις των αμερικανο-ΝΑΤΟικών και υπό την κηδεμονία των ΗΠΑ. Ενίσχυση της παρουσίας τους στο Αιγαίο και έλεγχός του από τους ιμπεριαλιστές άρα χρειάζεται η αμφισβήτηση του καθεστώτος, δηλαδή παραχώρηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, και διχοτόμηση της Κύπρου και μετατροπή της σε ακίνητο αμερικανο-ΝΑΤΟικό αεροπλανοφόρο με ΝΑΤΟικό στρατό στο έδαφός της. Οι δηλώσεις Ντίνι αποκάλυψαν επίσης ότι η ενταξιακή διαδικασία μπορεί να συμβάλει στη διχοτόμηση. Δυστυχώς για τους λαούς, οι εκτιμήσεις του ΚΚΕ επιβεβαιώνονται καθημερινά. Διέξοδος και στα δυο ζητήματα μόνο έξω από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς μπορεί να δοθεί. Αλλά αυτό είναι υπόθεση λαϊκής πάλης για αντιιμπεριαλιστική πολιτική.

Στ. Στ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ