Κυριακή 31 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΙΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Το νέο σκηνικό στο Αιγαίο

Από την άρση του ελληνικού "βέτο" για την τελωνειακή σύνδεση της Τουρκίας με την Κοινότητα έως την κρίση των Ιμίων και το Κοινό Ανακοινωθέν της Μαδρίτης

Η "παράσταση" στο Αιγαίο κορυφώνεται. Η υπόθεση, αν και απλή, απαιτεί από τον "θεατή" ιδιαίτερη προσοχή και κυρίως καλή μνήμη. Πάνω απ' όλα απαιτεί ψυχραιμία, γιατί στο έργο αυτό - όσο κι αν κάποιοι το παραγνωρίζουν - και οι θεατές έχουν ρόλο και μάλιστα σπουδαίο, αφού τα δρώμενα επί "σκηνής" τους αφορούν άμεσα. Αυτούς τους ίδιους, την ιστορία τους, τα παιδιά τους. Σήμερα οι ελληνοτουρκικές σχέσεις "κινούνται" στο πλαίσιο που διαμόρφωσε το "κοινό ανακοινωθέν" της Μαδρίτης. Μέχρι όμως Ελλάδα και Τουρκία να καταλήξουν στην υιοθέτηση του - αμερικανικής έμπνευσης - κειμένου μεσολάβησαν δύο σημαντικά γεγονότα που σηματοδότησαν τις εξελίξεις: Η άρση του ελληνικού "βέτο" για την Τελωνειακή Σύνδεση της Τουρκίας με την ΕΕ στις 6 Μάρτη του 1995 και η κρίση των Ιμίων τις τελευταίες μέρες του Γενάρη του 1996.

Τα δύο αυτά γεγονότα αποτελούν τους άξονες, οι οποίοι εξακολουθούν να διαμορφώνουν την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Αξίζει, λοιπόν, ο κόπος να θυμηθεί κανείς αυτά τα γεγονότα, για να κατανοήσει πού οδηγούνται, υπό την καθοδήγηση της αμερικανικής διπλωματίας, τα ελληνοτουρκικά, ποιος είναι ο νέος "χάρτης" που η σημερινή υπερδύναμη επιχειρεί να ζωγραφίσει στο Αιγαίο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ