Σάββατο 1 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΚΕΒΕ
Απαράδεκτες ρυθμίσεις για τις εκλογές στα Επιμελητήρια

Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Κίνησης Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων για τη νέα διατύπωση του Προεδρικού Διατάγματος

Την ευθύνη που αναλαμβάνει η κυβέρνηση για τον αποκλεισμό συνδυασμών από τις εκλογές των Επιμελητηρίων, με την ερμηνεία που δίνει στη γνωμοδότηση του ΣτΕ για το σχετικό ΠΔ, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το προεδρείο της ΔΗΚΕΒΕ. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Ανάπτυξης υποστηρίζει ότι η γνωμοδότηση του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία ο ενιαίος για όλα τα τμήματα του Επιμελητηρίου συνδυασμός μπορεί να αποτελείται και από έναν μεμονωμένο υποψήφιο, σημαίνει ότι το ψηφοδέλτιο πρέπει να περιλαμβάνει έναν τουλάχιστον υποψήφιο από κάθε τμήμα, πράγμα το οποίο βάζει νέα εμπόδια στους συνδυασμούς. Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

"Τελικά το υπουργείο Ανάπτυξης αναλαμβάνει τεράστια ευθύνη για τον αποκλεισμό συνδυασμών από τις εκλογές στα Επιμελητήρια. Το νέο Προεδρικό Διάταγμα που ετοίμασε και ο τρόπος με τον οποίο το ερμηνεύει (διά της αρμόδιας υπαλλήλου του υπουργείου) είναι πέρα για πέρα απαράδεκτα.

Θεωρείται, λοιπόν, κατά το υπουργείο, συνδυασμός αυτός που περιλαμβάνει έναν τουλάχιστον υποψήφιο σε όλα τα τμήματα, δηλαδή και στο Βιομηχανικό. Και επικαλούνται γι' αυτό το νόμο 2081.

Και από τυπική άποψη έχουν λάθος και αυθαιρετούν για τους εξής δύο λόγους:

1) Η γνωμοδότηση του ΣτΕ με αριθμό 520/97 λέει επί λέξει τα εξής: "... με τη μνημονευθείσα διάταξη του νόμου περί Επιμελητηρίων ("ενιαίο κατά συνδυασμό ψηφοδέλτιο για όλα τα τμήματα του Επιμελητηρίου") αποσκοπείται απλώς η καταγραφή των υποψηφίων στα ψηφοδέλτια κατά συνδυασμούς με το συνήθη στις εκλογικές αναμετρήσεις τρόπο υποβολής υποψηφιότητας και δεν αποκλείονται πάντως οι μεμονωμένες υποψηφιότητες για τη θέση μέλους στο ΔΣ εκάστου Επιμελητηρίου".

Οταν, λοιπόν, δεν μπορεί να αποκλειστεί μία μεμονωμένη υποψηφιότητα σε ένα τμήμα του Επιμελητηρίου, πώς μπορεί να αποκλειστεί ένας συνδυασμός που έχει ορισμένες υποψηφιότητες σε ορισμένα τμήματα;

Σ' αυτό το ερώτημα το υπουργείο απαντά (πάντα διά της αρμόδιας υπαλλήλου του): Οταν λέμε μεμονωμένες υποψηφιότητες, εννοούμε κατά συνδυασμό σε όλα τα τμήματα. Εχουμε, λοιπόν, μια νέα εκδοχή της λέξης "μεμονωμένος". Κατά το υπουργείο, λοιπόν, μεμονωμένος είναι αυτός που συμμετέχει σε συνδυασμό.

2) Οι εκλογές στα Επιμελητήρια το 1993 έγιναν με τον ίδιο νόμο που γίνονται και τώρα με το νόμο 2081/92. Τότε, όμως, σε πολλά Επιμελητήρια είχαν πάρει κανονικά μέρος στις εκλογές πολλοί συνδυασμοί που δεν είχαν υποψηφίους σε όλα τα τμήματα. Πώς έγινε αυτό τότε και σήμερα δεν μπορεί να γίνει; Σ' αυτό το ερώτημα το υπουργείο απαντά ότι τότε έγινε παράνομα, τώρα εφαρμόζουμε το νόμο. Αντε να βγάλεις άκρη.

Από άποψη ουσίας, πέρα από την τυπική, το υπουργείο λέει το εξής:

Μπορεί ένας συνδυασμός να έχει υποψηφίους στα άλλα τμήματα του Επιμελητηρίου (Βιοτεχνικό, Επαγγελματικό, Εμπορικό), στα οποία είναι γραμμένη η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του Επιμελητηρίου, μπορεί αυτός ο συνδυασμός να έχει μια σημαντική επιρροή και εκλογική δύναμη σ' αυτόν τον κόσμο, αλλά δεν μπορεί να πάρει μέρος στις εκλογές γιατί δεν μπορεί να έχει υποψήφιο στο Βιομηχανικό Τμήμα, που έχει π. χ. 12 μέλη (υπάρχουν και τέτοια).

Πώς λέγεται αυτό εάν όχι αυταρχισμός του χειρίστου είδους;

Εχουν το θράσος όλοι αυτοί οι κύριοι (υπάλληλοι ή πολιτικοί προϊστάμενοι) να υποστηρίζουν κάτι τέτοιο και να επικαλούνται νόμους.

Και τι έκαναν αν πραγματικά τους εμπόδιζε ο κόσμος (που δεν έχουν ούτε αυτή τη δικαιολογία);

Το ζήτημα της αλλαγής του έχει μπει από τότε που ψηφίστηκε, από το 1992. Αυτή η απαράδεκτη στάση τους δεν πρέπει να περάσει έτσι.

Οι συνδυασμοί που υποστηρίζει η ΔΗΚΕΒΕ θα παλέψουν με όλα τα μέσα (δικαστικά, αλλά κυρίως συνδικαλιστικά) κατά του πραξικοπήματος που επιχειρείται".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ