Σάββατο 1 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιστροφή στο άσυλο!

Στα λόγια, η κυβέρνηση υπόσχεται αποασυλοποίηση στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής. Ομως, με την πρακτική της, οδηγεί πάλι στο ΨΝΑ και εκείνους που κατάφεραν μέχρι τώρα να αποασυλοποιηθούν

Πριν από 15 μέρες, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας (16.10.1997) ανακοίνωσε ένα τριετές πρόγραμμα αποασυλοποίησης 150 ατόμων στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ), στο πλαίσιο του κοινοτικού πενταετούς - δεκαετούς (θα έχει δύο φάσεις) προγράμματος "Ψυχαργώ".

Το "τρελό", όμως, της πολιτικής της κυβέρνησης στα προγράμματα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης βρίσκεται στο γεγονός ότι με ευθύνη του υπουργείου Υγείας 250 άτομα που βγήκαν απ' τα ψυχιατρεία είναι πιθανόν να επιστρέψουν στο Δαφνί είτε προσωρινώς είτε μονίμως. Και τούτο, γιατί το υπουργείο Υγείας δεν έκανε τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε αυτοί οι ψυχικά άρρωστοι που μένουν σε ξενώνες ή ενοικιαζόμενα διαμερίσματα να ενταχθούν στο επόμενο κοινοτικό πρόγραμμα, τώρα που τελειώνει αυτό που βρισκόταν σε εξέλιξη.

Ετσι - αν δε βρεθεί κάποια λύση - οι 250 αποασυλοποιημένοι θα αναγκαστούν να μείνουν ξανά στο ΨΝΑ και θα φύγουν ξανά, αν - και όταν - εγκριθεί νέο πρόγραμμα. Με αυτή την πρακτική, ουσιαστικά, ακυρώνεται και η εξαγγελία ότι με το πρόγραμμα "Ψυχαργώ" θα εξασφαλιστεί η ημιαυτόνομη διαμονή σε χώρους εκτός νοσοκομείου (ενοικιαζόμενους ξενώνες) περίπου 150 ασθενών σε πρώτη φάση.

Ο επιστημονικός υπεύθυνος της Θεραπευτικής Μονάδας Αποασυλοποίησης (ΘΕ.Μ.Α.) Γ. Βαρουχάκης - κατ' εξουσιοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής και της ΕΙΝΑΠ του ΨΝΑ - σε χτεσινή ανακοίνωσή του τονίζει: "Οι εργαζόμενοι στη Μονάδα βρίσκονται σε σύγχυση, μη γνωρίζοντας τι πρέπει να πράξουν και πώς θα αντιμετωπίσουν τους μείζονες κινδύνους που απειλούν τους συγκεκριμένους αρρώστους που θα υποχρεωθούν εκ των πραγμάτων να επιστρέψουν στο άσυλο. Ευαγγελιζόμαστε, λοιπόν, την αποασυλοποίηση και τη συρρίκνωση του ασύλου, αλλά πράττουμε ως να επιζητούμε τη γιγάντωσή του".

Τέλος, οι γιατροί δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για να πετύχουν τη ριζική και ουσιαστική αλλαγή της κατάστασης του ΨΝΑ και την εξασφάλιση των προϋποθέσεων, ώστε τα βήματα της προόδου να οδηγούν, έστω και σε περιορισμένη, αλλά πραγματική βελτίωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ