Σάββατο 1 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μόλις 20 δισ. το μέχρι στιγμής κόστος

Πρόσθετο κόστος, τουλάχιστον 20 δισ. δραχμές, θα πληρώσει το δημόσιο από την επίθεση που εκδηλώθηκε σε βάρος της δραχμής και φυσικά τα βάρη αυτά θα κληθούν να τα πληρώσουν οι φορολογούμενοι με νέους φόρους στα επόμενα χρόνια. Πρόκειται μόνο για την επιβάρυνση που προκάλεσε η αύξηση των επιτοκίων της νέας σειράς εντόκων γραμματίων του δημοσίου, που εκδόθηκαν χτες καθώς επίσης και τα αυξημένα επιτόκια που πλήρωσε το δημόσιο στις δημοπρατήσεις ομολόγων του δημοσίου.

Για του λόγου το αληθές, θα παραθέσουμε τα σχετικά στοιχεία, που τεκμηριώνουν την εκτίμηση ότι η πρόσφατη επίθεση των κερδοσκόπων σε βάρος της δραχμής θα στοιχίσει στο δημόσιο περίπου 20 δισ. δραχμές.

Στοιχείο πρώτο: Στη δημοπρασία κρατικών τίτλων της Τετάρτης και Πέμπτης (29 και 30 του Οκτώβρη), το υπουργείο Οικονομικών εισέπραξε συνολικά 400 δισ. δραχμές (180 και 220 δισ. δραχμές αντίστοιχα). Για να εισπράξει όμως το ποσό αυτό, που ήταν αναγκαίο για την κάλυψη τρεχουσών αναγκών του δημοσίου, το υπουργείο Οικονομικών αύξησε το επιτόκιο κατά 1,8 μονάδες ήτοι από 9,5% σε 11,3%. Το αυξημένο επιτόκιο που πλήρωσε το υπουργείο Οικονομικών στους αγοραστές κρατικών τίτλων - λόγω πίεσης της δραχμής - σημαίνει ότι προκάλεσε πρόσθετο κόστος στα ταμεία του κράτους 7,2 δισ. δραχμών.

Στοιχείο δεύτερο. Χτες - που έληγαν έντοκα γραμμάτια του δημοσίου ύψους περίπου 1 τρισεκατομμυρίου δραχμών - εκδόθηκε νέα σειρά εντόκων γραμματίων ετήσιας διάρκειας από το υπουργείο Οικονομικών. Στην προσπάθειά της να συγκεντρώσει όσο μεγαλύτερο ποσό μπορεί η κυβέρνηση, αποφάσισε να αυξήσει το επιτόκιο των εντόκων από 9,5, που ήταν στην τελευταία έκδοση, στο 11,3%, κάνοντας έτσι τους κρατικούς τίτλους "ελκυστικούς". Το δημόσιο εισέπραξε από τη χτεσινή διάθεση εντόκων γραμματίων συνολικά περίπου 400 δισ. δραχμές. Με δεδομένο όμως ότι πλήρωσε αυξημένα επιτόκια περίπου 2 μονάδες, σημαίνει ότι το υπουργείο Οικονομικών πλήρωσε επιπλέον 13 περίπου δισ. δραχμές τόκους, από τους τόκους που θα πλήρωνε αν δεν είχε αυξήσει τα επιτόκια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ