Σάββατο 1 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Αναστέλλουν προσωρινά τις κινητοποιήσεις

Την προσωρινή αναστολή από σήμερα του κλεισίματος των φαρμακείων αποφάσισε χτες το ΔΣ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου μετά τις προχτεσινές εξαγγελίες, στις οποίες εξαναγκάστηκε να προχωρήσει η κυβέρνηση, μπροστά στην αποφασιστική στάση των φαρμακοποιών της χώρας για τη διεκδίκηση της επιβίωσής τους. Οπως υπογράμμισαν χτες, ανακοινώνοντας την απόφασή τους, οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών, η κινητοποίηση αναστέλλεται προσωρινά, διατηρώντας ωστόσο τις επιφυλάξεις τους για την υλοποίηση των κυβερνητικών εξαγγελιών και παραμένοντας σε αγωνιστική επαγρύπνηση.Γι' αυτό, εάν μέχρι τις 20 του Δεκέμβρη η κυβέρνηση δεν υλοποιήσει όσα εξάγγειλε προχτές διά του υπουργού Υγείας και δεν εξετάσει σοβαρά τα αιτήματα των φαρμακοποιών για ανακατανομή της φαρμακευτικής δαπάνης που σήμερα λυμαίνονται οι φαρμακοβιομήχανοι, για σωστή φαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων και για θεσμοθέτηση διάθεσης του πόρου προς τον ΕΟΦ, το ΤΣΑΥ και το ΤΕΑΥΦΕ που καταργούνται ως ποσοστό στη λιανική τιμή του φαρμάκου, οι φαρμακοποιοί θα επανέλθουν.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ Δ. Βαγιωνάς υπογράμμισε ότι οι προχτεσινές κυβερνητικές εξαγγελίες για κατάργηση των επιβαρύνσεων στη λιανική τιμή του φαρμάκου υπέρ του ΕΟΦ και ασφαλιστικών ταμείων και η δέσμευση για θεσμοθέτηση της διάθεσης ποσών από τον προϋπολογισμό για τον ίδιο σκοπό, ήταν αποτέλεσμα της αποφασιστικής αγωνιστικής στάσης των φαρμακοποιών. Ομως, όπως επισήμαναν οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών, οι φαρμακοποιοί θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για την ουσιαστική ανακοστολόγηση των φαρμάκων από μηδενική βάση, καθώς σήμερα αυτό που έχει πετύχει η κυβερνητική πολιτική είναι να αυξηθεί το ποσοστό κέρδους των φαρμακοβιομηχάνων και το μερίδιό τους στην αγορά φαρμάκου από 47% σε 61%."Δεν είναι τυχαίο", είπε χαρακτηριστικά ο Δ. Βαγιωνάς, "ότι οι φαρμακοποιοί δέχτηκαν στο σύνολό τους, χωρίς την παραμικρή διαμαρτυρία, την περίφημη ανακοστολόγηση έτσι όπως την έκανε η κυβέρνηση, τη στιγμή που θιγόταν κατάφωρα το εισόδημα των φαρμακοποιών". Αντιμέτωπους, επίσης, θα βρει η κυβέρνηση τους φαρμακοποιούς, όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΠΦΣ, εάν προχωρήσει στην κατάρτιση λίστας για τα ασφαλιστικά ταμεία, με βάση το ημερήσιο κόστος θεραπείας, που έχει εξαγγείλει.

Τέλος, υπογράμμισαν ότι μεταξύ των αιτημάτων των φαρμακοποιών είναι να δοθεί στα φαρμακεία η δυνατότητα να πωλούν τα λεγόμενα νοσοκομειακά φάρμακα- αφού πρώτα επανεκτιμηθεί ποια από αυτά χρησιμοποιούνται αποκλειστικά μέσα στο νοσοκομείο - που σήμερα διατίθενται αποκλειστικά από τους φαρμακοβιομήχανους, και έτσι εκβιάζουν ζητώντας αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων.

Την ερχόμενη Δευτέρα στις 6.00 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής για εκτίμηση των εξελίξεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ