Τρίτη 4 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Η Αυτοδιοίκηση να διεκδικήσει ουσιαστικές λύσεις για την ανεργία

Με επιστολή του προς τους δημάρχους της Β' Πειραιά, ο Γιάννης Πατσιλινάκος τούς καλεί να μη δεχτούν την πρόταση για εφαρμογή "Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης"

Να απορρίψουν τις προτάσεις για την υποτιθέμενη "ανάπτυξη της τοπικής απασχόλησης στις δυτικές περιοχές του Πειραιά", καλεί με επιστολή του προς τους δημάρχους της Β Πειραιά ο δήμαρχος Περάματος, Γιάννης Πατσιλινάκος.

Πρόκειται για τα διαβόητα "Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης". Με πρόφαση την αύξηση της τοπικής απασχόλησης προωθούνται για υλοποίηση στον Πειραιά προγράμματα, που υποτίθεται ότι αντιμετωπίζουν την ανεργία, ενώ στην πραγματικότητα ιδιωτικοποιούν τις κοινωνικές υπηρεσίες και προσπαθούν να εθίσουν τους πολίτες στην πληρωμή υπηρεσιών, που πρέπει να παρέχει το κράτος. Σε μία περιοχή που η ανεργία έχει φτάσει στα ύψη (σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο της πόλης είναι 18,7%), ένα από τα προγράμματα αυτά, που αναφέρεται στη φύλαξη σχολικών συγκροτημάτων, σε παροχή βοήθειας σε ηλικιωμένα άτομα, φύλαξη παιδιών στο σπίτι, σχολικούς τροχονόμους, ενισχυτική διδασκαλία και υπηρεσίες γυμναστικής και αθλητισμού, φέρεται ότι θα απασχολήσει... 594 άτομα για ένα τουλάχιστον χρόνο. Εξάλλου, υπενθυμίζεται ότι με επιστολή τους 21 σωματεία του Πειραιά καλούν τους δημάρχους "να μη γίνουν κυματοθραύστες στους αγώνες", τονίζοντας ακόμη ότι δεν πρέπει οι ιστορικοί δήμοι της Β Πειραιά να γίνουν "Δούρειος Ιππος μιας ακόμα αντιλαϊκής αντεργατικής επέλασης της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

Μέτωπο διεκδίκησης

"Γνωστό είναι ότι η ανεργία είναι η βασικότερη πληγή της κοινωνίας μας", αναφέρει στην επιστολή του ο Γ. Πατσιλινάκος. Και συνεχίζει: "Ειδικά στις περιοχές μας τα ποσοστά ανεργίας βρίσκονται σε μεγάλα ύψη. Η αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης χρειάζεται συντονισμένη, μεθοδική προσπάθεια όλων μας. Προσπάθεια για αναπτυξιακή πολιτική, η οποία να εξυπηρετεί τον εργαζόμενο λαό, που είναι η απόλυτη πλειοψηφία των κατοίκων των δήμων μας, και όχι το μεγάλο κεφάλαιο, ξένο ή ντόπιο. Η μέχρι σήμερα πείρα μας πρέπει να αποτελέσει οδηγό για την ανάπτυξη ενός κινήματος, που μαζί με τους εργαζόμενους της περιοχής μας, τους μαζικούς φορείς, θα φτιάξουμε το μέτωπο διεκδίκησης για:

α) Μία πολιτική ανάπτυξης προς όφελος του λαού.

β) Αξιοποίηση της νέας μηχανολογικής και τεχνολογικής επανάστασης προς όφελος των εργαζομένων με μείωση των ωρών εργασίας, διατηρώντας μισθούς και παροχές από τη μία, και από την άλλη, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

γ) Ειδικά για την περιοχή μας η ανάπτυξη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης με κλαδική πολιτική αποτελεί βασικό σημείο διεκδίκησης.

δ) Επιστροφή των παρακρατημένων πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι νέες αρμοδιότητες να συνοδεύονται με πόρους από την κεντρική φορολογία και όχι τη φορολόγηση των πολιτών από την Τοπική Αυτοδιοίκηση".

Αλλοι είναι οι στόχοι τους

Σχολιάζοντας ο δήμαρχος Περάματος τη συγκεκριμένη πρόταση για τους δήμους της Β Πειραιά, αλλά και τους στόχους του προγράμματος, επισημαίνει ότι:

  • Είναι ένα πρόγραμμα που προβλέπει για ένα χρόνο επιδότηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση, τον ΟΑΕΔ, τους δήμους με ταυτόχρονη συμμετοχή των χρηστών. Μετά το χρόνο το πρόγραμμα θα λειτουργήσει, αν μπορέσει, μόνο με τους χρήστες.
  • Επιδιώκουν τον εθισμό των εργαζομένων και ανέργων δημοτών να ξαναπληρώνουν υπηρεσίες, που είναι υποχρέωση της πολιτείας να παρέχει (π.χ. παιδεία - υγεία - πρόνοια), αφού έχουν χρυσοπληρωθεί ήδη από τους εργαζόμενους μέσω του άδικου αντιλαϊκού φορολογικού συστήματος.
  • Επιδιώκουν την ιδιωτικοποίηση όλων των υπηρεσιών και έργων των δήμων. Μέσω της πρότασης αυτής σημαντικοί τομείς προωθούνται σ' αυτή την κατεύθυνση. Πρόθεσή τους είναι να σταματήσουν κάθε επιχορήγηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και να την καλέσουν να ξαναφορολογήσει τους δημότες. Σήμερα γι' αυτούς τους τομείς, αύριο για όλους.
  • Με πρόσχημα τη λύση του προβλήματος της ανεργίας επιδιώκονται ανατροπές των εργασιακών και συνταξιοδοτικών σχέσεων.
  • Μεταφέρουν στους ίδιους τους εργαζόμενους και ανέργους την ευθύνη, και οικονομική (Θέλεις ενισχυτική διδασκαλία στο σχολείο, φύλαξη παιδιών, τροχονόμο, φύλακα στο σχολείο, γυμναστική; Πλήρωσε!) και λειτουργίας (Αν δεν πάει καλά η επιχείρηση όλων των παραπάνω, εσύ φταις!). Είναι εξωφρενικό η ενισχυτική διδασκαλία, οι φύλακες των σχολείων, οι παιδικοί σταθμοί να προχωρούν σαν υπόθεση των γονιών και του δήμου και όχι σαν υποχρέωση της πολιτείας, της κυβέρνησης, των αντίστοιχων υπουργείων.
Η ΤΑ πρέπει να αντισταθεί

"Για όλους αυτούς τους λόγους και πολλούς ακόμα, που γίνονται κατανοητοί, δε δεχόμαστε την υλοποίηση αυτής της πρότασης",υπογραμμίζει ο δήμαρχος Περάματος και υπογραμμίζει: "Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο σύνολό της πρέπει να αντισταθεί στο δρόμο της ιδιωτικοποίησής μας, της επαναφορολόγησης των δημοτών. Να διεκδικήσει ουσιαστική λύση της ανεργίας. Ας κάνουμε εμείς το πρώτο βήμα, για να δείξουμε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται δίπλα στο λαό, δρα για τα συμφέροντά του, έχει διεκδικητικό χαρακτήρα, αγωνίζεται για παραγωγική, οικονομική, πολιτιστική ανάπτυξη, για την εξάλειψη της ανεργίας. Μάχεται για ειρήνη και πρόοδο. Ολοι οι δήμοι πρέπει να απορρίψουμε αυτή την πρόταση. Ολοι οι δήμοι πρέπει να διεκδικήσουμε τους παρακρατημένους πόρους, νέες αρμοδιότητες, αλλά με νέους πόρους, χωρίς νέες επιβαρύνσεις των δημοτών. Ολοι οι δήμοι πρέπει να ζητήσουμε και αυτά τα χρήματα του προγράμματος να δοθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσω του κρατικού προϋπολογισμού".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιστολή Γιαννίτση παραπέμπει σε νέες περικοπές(2012-01-05 00:00:00.0)
Αξιοι διαχειριστές της αντιλαϊκής πολιτικής(2005-11-20 00:00:00.0)
Να δοθεί τέλος στη ληστεία!(1998-10-07 00:00:00.0)
Το κράτος ξεφορτώνεται την υποχρέωση(1997-12-16 00:00:00.0)
Ενας είναι ο δρόμος: Αγώνας!(1996-11-12 00:00:00.0)
Επαναδιατυπώθηκαν τα αιτήματα(1996-11-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ