Πέμπτη 20 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΣΠΥΡΙΔΑΚΗ, ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ "ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ" ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Σε αδιέξοδο η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση

- Ποιες οι εκτιμήσεις της ΝΑΣ Θεσσαλονίκης για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, τρία χρόνια μετά τις εκλογές;

- H παράταξή μας δικαιώθηκε στην κριτική που έκανε για την προοπτική της ΝΑ, η οποία από όργανο στήριξης της λαϊκής πρωτοβουλίας, στήριξης της πρωτοβάθμιας ΤΑ, όργανο - μπροστάρης των λαϊκών προβλημάτων, έγινε τελικά μηχανισμός στήριξης της κυβερνητικής πολιτικής. Επίσης η εκτίμηση που κάναμε για τη ΝΑ πολύ γρήγορα άρχισε να επιβεβαιώνεται και από τη στάση και την κριτική που κάνουν οι άλλες δυνάμεις, ακόμα και η πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβούλιου και ο νομάρχης, ο οποίος ζει τα αδιέξοδα και τα ασφυκτικά πλαίσια στα οποία υποχρεώνεται αλλά και επιλέγει να λειτουργεί. Να προσθέσω ότι η ΝΑ υποχρεώθηκε, από λαθεμένη αντίληψη και επιλογή της πλειοψηφίας, να μετατραπεί σε φορομπηχτικό μηχανισμό. Μόνο για το '97 και '98 επέβαλε 2,5 δισ. τέλη. Οπως πρέπει να τονίσω ότι πέρα από το ότι το νομοθετικό πλαίσιο της ΝΑ είναι ασφυκτικό και νομαρχοκεντρικό, με την πρακτική που ακολούθησε η Διοίκηση δεν προωθήθηκε στην εσωτερική λειτουργία της ΝΑ η δημοκρατική αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και λειτουργιών.

- Πώς σχολιάζετε την πολιτική που ακολούθησε το Νομαρχιακό Συμβούλιο; - Πρώτα υπήρξε ασυνέπεια λόγων και έργων. Προεκλογικά ο Νομάρχης και η παράταξή του είχαν υποσχεθεί ότι θα βρίσκονταν δίπλα στο λαό και ότι θα ακολουθούσαν μια γραμμή αγωνιστικής διεκδίκησης για την επίλυση των προβλημάτων. Στην πράξη "σήκωναν τα χέρια" μπροστά στα οξυμένα προβλήματα και αδιαφορούσαν. Βέβαια δεν είχε η Νομαρχία τη δυνατότητα λόγω και των ελάχιστων πόρων που είχε διαθέσει η κυβέρνηση, να στηρίξει την πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση. Ωστόσο, από την πλευρά της η διοίκηση δεν έκανε έστω και ένα βήμα για να διεκδικήσει αγωνιστικά τα ποσά που χρειάζονται.

Δεύτερο δεν ενημέρωσε την κοινή γνώμη σε σχέση με τις δυσκολίες τις οποίες αντιμετώπιζε από την πολιτική της κυβέρνησης, ούτε συντόνισε τα βήματά της με την πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση, σε μία αγωνιστική διεκδικητική κατεύθυνση. Και ένα τρίτο που θα ήθελα να προσθέσω είναι ότι περιορίστηκε σε έναν αυστηρά διαχειριστικό ρόλο, με τα προγράμματα που προωθεί η ΕΕ και τα οποία σε τελευταία ανάλυση έχουν κύριο στόχο την εξυπηρέτηση των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και τη διανομή των διαφόρων κονδυλίων.

- Ποια η δράση της ΝΑΣ - Θ στα τρία αυτά χρόνια;

- Εκτός από μια σειρά προτάσεων σχετικά με την ανάπτυξη και αναβάθμιση του νομού, παλέψαμε για τη δημοκρατική λειτουργία και οργάνωση της ΝΑ, τη στηρίξαμε σαν θεσμό, χωρίς παραταξιακή ή κομματική ιδιοτέλεια και βρεθήκαμε δίπλα στην πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση, ιδιαίτερα στους αγώνες των κοινοτήτων κατά του "Καποδίστρια". Ημασταν παρόντες σε όλους τους αγώνες του λαού. Ξέρουμε όμως ότι η ΝΑ μπλέκεται μέσα στα γρανάζια της κυβερνητικής πολιτικής και των σχεδιασμών για την επιβολή της. Επομένως βρίσκεται σε αδιέξοδο. Χρειάζεται λοιπόν αντίσταση σ' αυτή την πολιτική και στα ασφυκτικά πλαίσια που την επιβάλλουν, να συντονιστούν αγώνες με την Αβάθμια Αυτοδιοίκηση και να ανατραπεί ο νόμος για τις συνενώσεις που επέβαλε αυταρχικά η κυβέρνηση, όπως και να αρχίσει μία καμπάνια ενημέρωσης για την κατάσταση και τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει η ΝΑ. Γενικά χρειάζεται να ενεργοποιηθεί μία συντονισμένη πάλη για να ανατραπούν οι σημερινοί συσχετισμοί και να ανοίξει ένας άλλος δρόμος της πραγματικής Αυτοδιοίκησης, της Δημοκρατικής Αποκέντρωσης και της Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Α. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ