Πέμπτη 20 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΖΕΦΥΡΙ
ΟΧΙ στην υποβάθμιση!

Με τη μαζική συμμετοχή τους στο συμβολικό αποκλεισμό της σιδηροδρομικής γραμμής, απάντησαν οι Ζεφυριώτες στην κυβερνητική αδιαφορία

"Οχι" στα ναρκωτικά, στην υποβάθμιση και τις κυβερνητικές υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα είπαν οι κάτοικοι του Ζεφυρίου χθες το απόγευμα, κλείνοντας για περίπου μία ώρα τη σιδηροδρομική γραμμή στο ύψος της διασταύρωσης προς Ασπρόπυργο.

Στις 4.20 το απόγευμα, εκατοντάδες κάτοικοι και μαθητές, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής του Δήμου Ζεφυρίου και των μαζικών φορέων της πόλης κατέλαβαν τη σιδηροδρομική γραμμή αναγκάζοντας το τρένο που ερχόταν εκείνη τη στιγμή να σταματήσει, ενώ το ίδιο έγινε και με τα αυτοκίνητα. Μπροστά στο τρένο στέκονταν οι μαθητές του γυμνασίου κρατώντας πανό του δήμου που έγραφε "Τέρμα στην υποβάθμιση της περιοχής μας", ενώ συμμαθητές τους στον δρόμο είχαν απλώσει πανό με σύνθημα ενάντια στα ναρκωτικά.

Οι μαθητές του γυμνασίου του Ζεφυρίου αποτελούν τα νέα θύματα της ραγδαίας εξάπλωσης του εμπορίου ναρκωτικών στην περιοχή. Με κεντρικό σύνθημα"Εξω τα ναρκωτικά από τα σχολεία" και υπογραφή "Η φωνή των παιδιών", έδωσαν την απάντησή τους στην υποβάθμιση.

Οι ίδιοι μάς διηγούνται την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, από "πλασάρισμα" χασίς και μάλιστα δωρεάν - φυσικά σε πρώτη φάση - μέχρι απειλές, κλοπές ατομικών τους ειδών, εκφοβισμούς μέχρι και ξυλοδαρμούς. Η περίπτωση που μας διηγείται ο Αποστόλης,μαθητής Β Γυμνασίου, είναι δυστυχώς χαρακτηριστική της καθημερινότητας των μαθητών της περιοχής. Ο Αποστόλης αναγκάστηκε να δεχτεί "προσφορά" χασίς από δύο νεαρούς αφού πρώτα τον απείλησαν. Οταν ένας μεγαλύτερος μαθητής που παρακολουθούσε τη σκηνή προσπάθησε να παρέμβει, δέχτηκε επίθεση και ξυλοδαρμό. Η γνωστή συνέχεια, δηλαδή η περιγραφή των χαρακτηριστικών των δραστών στην αστυνομία, μάλλον γίνεται για τυπικούς λόγους, αφού οι εκκλήσεις του δήμου προς το υπουργείο Δημόσιας Τάξης για την επαναφορά του αστυνομικού τμήματος στο Ζεφύρι μένουν χωρίς απάντηση. Η Γιώτα,μαθήτρια του Γυμνασίου, μας είπε, ότι διαμαρτύρεται γιατί αλλιώς "δε μας ακούνε".

"Ημαστε σε μια ηλικία που λέμε, ότι θα πάρουμε ναρκωτικά και μετά θα το κόψουμε. Δεν κόβεται εύκολα όμως και πολλά παιδιά δεν ξέρουν τι είναι", λέει η Κόλια.Η Μαρίνα διηγείται ότι "σ' ένα δημοτικό, ήταν ένας ξένος στα κάγκελα του σχολείου και είπε στα παιδιά ότι έχει "ζάχαρη" και να έρθουν να πάρουν. Ευτυχώς όμως, κοντά εκεί, ήταν ένας δάσκαλος και τον έδιωξε".

Ο δήμαρχος Γ. Λάππας, στην ομιλία του τόνισε ότι "είμαστε αποφασισμένοι να ορθώσουμε ανθρώπινο τείχος απέναντι στο θάνατο και την αδιαφορία", κατήγγειλε τη χρηματοδότηση ιδιωτικών εταιριών για προγράμματα ψυχολογικής υποστήριξης ευπαθών κοινωνικών ομάδων αμφίβολης ποιότητας και αποτελεσματικότητας, ενώ την ίδια στιγμή ο δήμος αδυνατεί να παρέμβει για την ανάπλαση της περιοχής των Τσιγγάνων αφού ο οικονομικός στραγγαλισμός από την κυβέρνηση συνεχίζεται. "Η συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα έχει συγκεκριμένες ανάγκες και η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να τις αντιμετωπίσει όχι με ευχολόγια, αλλά με αποφάσεις που να υλοποιούνται". Ο δήμαρχος κατήγγειλε και τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, αφού δεν έχει υπογράψει ακόμη το πρωτόκολλο συνεργασίας του '96 μεταξύ του υπουργείου και του δήμου ύψους δύο δισεκατομμυρίων δραχμών.

Η συγκέντρωση έκλεισε με την έγκριση του ψηφίσματος με το οποίο ο λαός του Ζεφυριού απαιτεί επαρκή αστυνόμευση, να σταματήσουν ορισμένα ΜΜΕ να καλλιεργούν την απάτη για δήθεν "ρατσιστική αντιμετώπιση" των Τσιγγάνων από τους κατοίκους της πόλης, να εφαρμοστεί ο νόμος για την εκπαίδευση των Τσιγγανόπουλων, οικονομική στήριξη του δήμου και καλύτερες συγκοινωνίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ