Πέμπτη 20 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΧΡΟΝΙΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΑΥΛΙΔΑΣ
Εγκατάλειψη με στόχο την ιδιωτικοποίηση

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Οι συνεχείς περικοπές δαπανών για την κοινωνική πρόνοια έχει φέρει στα όριά της την υπομονή των εργαζομένων στο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Αυλίδας, που είναι και το μεγαλύτερο θεραπευτήριο χρονίων παθήσεων στη χώρα μας. Οι εργαζόμενοι προειδοποιούν πως θα προβούν σε κινητοποιήσεις για να διεκδικήσουν την επιχορήγηση του Θεραπευτηρίου με 210.000.000 δραχμές - ποσό που θα καλύψει τις λειτουργικές ανάγκες του - ενώ διεκδικούν και την επίλυση των δικών τους οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων.

Αυτή τη στιγμή το Θεραπευτήριο λειτουργεί χάρη στο φιλότιμο των 110 εργαζομένων, οι οποίοι παρά τις δυσκολίες προσπαθούν να καλύψουν τα τρομακτικά προβλήματα που υπάρχουν. Για παράδειγμα, η έλλειψη προσωπικού στο Θεραπευτήριο είναι τεράστια, ιδιαίτερα στο νοσηλευτικό προσωπικό όπου η οργανική αναλογία νοσηλευτή - περιθαλπόμενου από 1/1 είναι 1/2,5. Απ' την άλλη, οι 100 ασθενείς που νοσηλεύονται στο Θεραπευτήριο με χρόνιες ψυχοσωματικές ασθένειες, έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους. Σημαντικό πρόβλημα υπάρχει και στην ιατρική παρακολούθηση των ασθενών, αφού οι τρεις γιατροί του Θεραπευτηρίου έχουν να πληρωθούν από το Φλεβάρη.

Μετά από επανειλημμένα διαβήματα και προσπάθειες, μόλις την προηγούμενη βδομάδα το ΔΣ του σωματείου κατόρθωσε, επιτέλους, να συναντηθεί με τη γγ του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας, Ιωάννα Πανοπούλου. Οι απαντήσεις, όμως, που πήρε το σωματείο δεν αφήνουν περιθώρια για αισιόδοξη προοπτική επίλυσης των προβλημάτων των εργαζομένων και αναβάθμισης της παρεχόμενης περίθαλψης. "Αποτέλεσμα της λιτότητας που ακολουθεί η κυβέρνηση θα είναι η συρρίκνωση της δραστηριότητας του Θεραπευτηρίου και η υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, καθώς και η αλλαγή του χαρακτήρα του, αφού ορατός είναι ο κίνδυνος να λειτουργήσει με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια". Αυτό είχε τονίσει ο υπεύθυνος του Τμήματος Υγείας της ΕΠ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ, Τ. Χρονάς, όταν πρόσφατα αντιπροσωπεία της ΝΕ Εύβοιας είχε επισκεφτεί το Θεραπευτήριο.

Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση του Θεραπευτηρίου, η καταβολή των αναδρομικών των εργαζομένων και των γιατρών, η στελέχωση με περισσότερο νοσηλευτικό προσωπικό και γιατρούς και η αυξημένη επιχορήγηση για το 1998 είναι τα προς επίλυση προβλήματα που φέρνει στη Βουλή με Ερώτησή του το ΚΚΕ.

Γ. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ