Παρασκευή 21 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Το Μάαστριχτ τη μετατρέπει σε απλό υποκατάστημα
  • Αρχισε στη Βουλή η συζήτηση νομοσχεδίου για την υπαγωγή της Τράπεζας της Ελλάδας στην Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα
  • Αχ. Κανταρτζής: Εκχωρούνται κυριαρχικά δικαιώματα στο Διευθυντήριο των Βρυξελλών

Ενα ακόμα βήμα εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Διευθυντήριο των Βρυξελλών γίνεται με τις διατάξεις του νομοσχεδίου με τίτλο "Ρυθμίσεις για την Τράπεζα της Ελλάδας", του οποίου η συζήτηση επί της αρχής άρχισε χτες στη Βουλή. Μάλιστα το νομοσχέδιο άρχισε να συζητιέται με επιμονή του προέδρου της Βουλής Απ. Κακλαμάνη,παρά το γεγονός ότι στην αίθουσα ήταν ελάχιστοι βουλευτές και απουσίαζαν οι εισηγητές της ΝΔ και του ΔΗΚΚΙ.

Με το νομοσχέδιο, που είναι απόρροια της συμμόρφωσης της χώρας μας με τις διατάξεις της Συνθήκης του Μάαστριχτ, η Τράπεζα της Ελλάδας ουσιαστικά μετατρέπεται σε υποκατάστημα της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας και στο εξής θα ακολουθεί πιστά τις εντολές των τραπεζιτών και του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών. Μάλιστα σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, η Τράπεζα της Ελλάδας δε θα ελέγχεται από κανένα πολιτικό όργανο της χώρας μας και δε θα επιτρέπεται να χρηματοδοτεί το δημόσιο τομέα.

Η σπουδή της κυβέρνησης να φέρει για συζήτηση ένα τόσο σοβαρό νομοσχέδιο σε μία αίθουσα άδεια και αφού προηγήθηκε μία πολύωρη συζήτηση άλλου νομοσχεδίου, στηλιτεύτηκε από τον ειδικό αγορητή του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζή,ο οποίος έκανε λόγο για συνθήκες που δεν επιτρέπουν μία σε βάθος συζήτηση του νομοσχεδίου.

Ο Α. Κανταρτζής χαρακτήρισε ψευδεπίγραφο το νομοσχέδιο που κάνει λόγο για "ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδας", καθώς η χώρα μας εκχωρεί ένα κυριαρχικό δικαίωμα στο Διευθυντήριο των Βρυξελλών και μετατρέπει την Τράπεζα της Ελλάδας σε υποκατάστημα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο δε ρόλος της θα περιορίζεται στην εφαρμογή της νομισματοπιστωτικής πολιτικής που θα αποφασίζεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με γνώμονα φυσικά τα συμφέροντα των μονοπωλίων και των πολυεθνικών και όχι του λαού και της χώρας μας.

Είναι στην κυριολεξία μία "οικονομική εκρηκτική ύλη", τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας ότι περιορίζεται η εθνική ανεξαρτησία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Χάνει η Ελλάδα ένα από τα βασικά εργαλεία που είχε στην άσκηση οικονομικής πολιτικής, από τα τελευταία που είχαν απομείνει μετά από τις διάφορες συνθήκες και κυρίως αυτή του Μάαστριχτ.

Στο σημείο αυτό ο Αχ. Κανταρτζής θύμισε τη στάση των άλλων κομμάτων, όταν ερχόταν για κύρωση η Συνθήκη του Μάαστριχτ, τονίζοντας ότι αρνήθηκαν την πρόταση του ΚΚΕ για τη διενέργεια δημοψηφίσματος και σήμερα είναι ορατά τα καταστροφικά της αποτελέσματα. Αυτό που χρειάζεται η χώρα μας, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, είναι ο σχεδιασμός μιας οικονομικής πολιτικής με βάση τις ανάγκες της χώρας και των εργαζομένων και όχι με βάση τα συμφέροντα των πολυεθνικών. Σε μία τέτοια πορεία θα πρέπει να είναι κυρίαρχος ο ρόλος του δημόσιου τομέα και η Τράπεζα της Ελλάδας να έχει αποφασιστικές αρμοδιότητες.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ στην τοποθέτησή του, αφού είπε ότι θεσπίζονται διατάξεις για ανεξέλεγκτη δράση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, εν τούτοις με πρόσχημα κάποιες αλλαγές που προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας είπε ότι θα τοποθετηθεί για τις διατάξεις του νομοσχεδίου στη δευτερολογία του, αφού πρώτα μελετήσει τις αλλαγές του υπουργού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ