Παρασκευή 21 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βροντερό "παρών" από τους εργαζόμενους

Περίπου 50.000 διαδηλωτές πορεύτηκαν προς την πλατεία Γκιγιόμ και απαίτησαν από τους ηγέτες των "15" "έργα και όχι λόγια, για την ανεργία"

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ (του απεσταλμένου μας Γιώργου ΦΛΩΡΑΤΟΥ).-

Το βροχερό Λουξεμβούργο "στολίστηκε" χτες με τα συνθήματα, τα χρώματα και τα τραγούδια δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών από όλες τις χώρες της ΕΕ, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης και πορεύτηκαν προς την πλατεία Γκιγιόμ, ζητώντας "έργα και όχι λόγια για την ανεργία".Αν και η κινητοποίηση έγινε υπό την αιγίδα της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν και πολλά συνδικάτα που δεν ανήκουν στη δύναμή της, με συνέπεια να αποκτήσει η κινητοποίηση μεγαλύτερη μαχητικότητα ενάντια στις επιλογές της ΕΕ και να ξεφύγει από το στενό πλαίσιο της "συναινετικής" πολιτικής της ΣΕΣ.

Η κινητοποίηση εκτιμήθηκε ότι είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει στο Λουξεμβούργο και οι διοργανωτές έκαναν λόγο για 50.000 περίπου διαδηλωτές. Είναι χαρακτηριστικό ότι χτες μοιραζόταν χάρτης της πόλης με τα σημεία αυτά που θα πέρναγε η πορεία, για να τα αποφύγουν οι μόνιμοι κάτοικοι. Εντύπωση προκάλεσαν και τα εκατοντάδες "μπουμπουνητά" από δυναμιτάκια που έσκαγαν εργάτες των γαλλικών συνδικάτων.

Οι 250 περίπου Ελληνες διαδηλωτές, που έφτασαν στο Λουξεμβούργο με ειδική πτήση από την Αθήνα, συγκεντρώθηκαν στη 1 το μεσημέρι στην πλατεία του σταθμού και συνενώθηκαν με χιλιάδες άλλους συγκεντρωμένους από Λουξεμβούργο, Ισπανία, Αυστρία, Πορτογαλία, Γαλλία, Βέλγιο και άλλες χώρες. Η βροχή και το κρύο δεν εμπόδισαν τη συμμετοχή στην κινητοποίηση και το μουντό σκηνικό του Λουξεμβούργου "μελοποιήθηκε" από τη ροκ μουσική που ακουγόταν από τα μεγάφωνα ενός φορτηγού με τη σημαία της Κούβας και την εικόνα του Τσε. Από τα ίδια μεγάφωνα λίγο αργότερα ακούστηκαν εργατικά τραγούδια στα γαλλικά και τα γερμανικά, αλλά και η "Διεθνής", ενώ εργαζόμενοι διαφόρων εθνικοτήτων μοίραζαν ανακοινώσεις γραμμένες σε 4 και 5 γλώσσες.

Η πορεία ξεκίνησε μία ώρα αργότερα. Ενα πολύχρωμο ποτάμι εργαζομένων πλημμύρισε τους δρόμους του Λουξεμβούργου. Μπροστά από τους Ελληνες διαδηλωτές ανέμιζε η ελληνική σημαία. "Οχι στην Ευρώπη των πολυεθνικών, ναι στην Ευρώπη των λαών", "Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, με τα συνδικάτα ενότητα και πάλη", ήταν δύο από τα συνθήματα που ακούστηκαν από τους Ελληνες διαδηλωτές, οι οποίοι τραγούδησαν ακόμα και το "πότε θα κάνει η ξαστεριά". Η κινητοποίηση έληξε το απόγευμα με σύντομους χαιρετισμούς της ηγεσίας της ΣΕΣ και προέδρων εργατικών συνομοσπονδιών. Αυτό που επιβεβαιώθηκε είναι ότι πολλές δυνάμεις εργαζομένων στην Ευρώπη έχουν και αγωνιστική διάθεση και αποφασιστικότητα ενάντια στην ασυδοσία των Βρυξελλών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ