Παρασκευή 21 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μη στριμώχνεστε "σύντροφοι"!

Να μη δουν άνθρωπο να προκόψει! Εκεί, να του βγάλουν το μάτι. Αν ήτανε η ζήλια ψώρα στην Κουμουνδούρου, τότε... Τώρα τους φταίει ο κ. Γρατσίας. Επειδή είναι μέλος, λέει, στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ, δεν έπρεπε να διοριστεί στη θέση του προέδρου του ΟΣΕ. Κι αν διορίστηκε, δεν έπρεπε να δεχτεί τον διορισμό. Ετσι λένε. Τώρα γιατί αυτή η συμπεριφορά; Τι άλλαξε από τότε που στελέχη του ΣΥΝ επάνδρωναν κρατικές θέσεις χωρίς να ιδρώνει το αυτί της ηγεσίας του ΣΥΝ; Και δεν πρόκειται για φαινόμενα του απώτερου παρελθόντος. Ολη την προηγούμενη τριετία το ΠΑΣΟΚ δεν έπαψε να εκτιμά τις"ικανότητες" στελεχών του ΣΥΝ και τους εμπιστευόταν διευθυντικά πόστα στην κρατική μηχανή και στις δημόσιες υπηρεσίες. Τα πολιτικά γραφεία υπουργών, βουλευτών και πολιτευτών του ΠΑΣΟΚ έχουν κατακλυστεί από συνεργάτες και υπάλληλους των κυβερνώντων, οι οποίοι ανήκουν στον ΣΥΝ. Ουδέποτε ακούστηκαν αυτά τα περί επιχείρησης "εξαγοράς" από το κυβερνητικό κόμμα, των μελών του ΣΥΝ, όπως υποστηρίζει σήμερα ο έτερος πόλος της "Κεντροαριστεράς".

***

Προφανώς τώρα κάτι έχει αλλάξει. Φταίει το γεγονός ότι κάποιοι νομίζουν πως οι "κεντροαριστερές" καρέκλες είναι μετρημένες και μόνο όποιος προλάβει θα βρει θεσούλα; Γιατί το λέμε αυτό; Διότι δεν μπορεί να γίνει πιστευτό ότι οι λόγοι που ο ΣΥΝ αντιδρά στην... επαγγελματική αποκατάσταση των στελεχών του είναι ιδεολογικοπολιτικοί. Τι πάει να πει ότι δεν πρέπει να εντάσσονται τα στελέχη του ΣΥΝ στις υπαλληλικές καταστάσεις του ΠΑΣΟΚ; Κάνουν ή δεν κάνουν οι άνθρωποι "προγραμματική αντιπολίτευση"; Και αφού κάνουν"προγραμματική αντιπολίτευση", πού διαφέρει το πρόγραμμά τους και κυρίως η πολιτική πρακτική τους από το ΠΑΣΟΚ; Πουθενά. Η για να είμαστε πιο ακριβείς, υπάρχει μια διαφορά. Πλείστα όσα στελέχη του ΣΥΝ ζητούν από το ΠΑΣΟΚ να υπερασπίζεται καλύτερα την κυβερνητική πολιτική, από τον "Καποδίστρια" μέχρι τον προϋπολογισμό και από την εξωτερική πολιτική μέχρι τον "κοινωνικό διάλογο"! Αρα; Αρα πολιτικο - ιδεολογικώς τα στελέχη του ΣΥΝ όχι μόνο δεν πρέπει να έχουν ενδοιασμό να ενταχθούν στην κυβερνητική μηχανή, αλλά η φιλοδοξία πολλών να επιταχύνουν την πορεία αυτής της μηχανής, ήρθε η ώρα να εκπληρωθεί.

***

Κάποιοι, όμως, φωνάζουν. Και καλά, δε μιλάμε για αυτούς που έχουν αυταπάτες περί του ρόλου του ΣΥΝ στο πολιτικό σκηνικό. Αναφερόμαστε σε όσους, όσο φωνάζουν, άλλο τόσο πρωτοστατούν στη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΝ. Αλήθεια, ο κ. Κωνσταντόπουλος που συνδιαλέγεται με το ΠΑΣΟΚ για το πώς θα συμπορευτούν τα δυο κόμματα στις δημοτικές, γιατί ενοχλείται; Τι διαφορετικό κάνει; Ποιο είναι το πρόβλημα; Οτι οι "σύντροφοί" του αναγνωρίζουν τον "αριστερό" χαρακτήρα του ΠΑΣΟΚ αντί μισθίου, ενώ εκείνος άνευ μισθίου; Δεν πιστεύουμε. Ο αρχηγός του ΣΥΝ ενοχλείται επειδή θέλει η "παροχή υπηρεσιών" του ΣΥΝ προς το ΠΑΣΟΚ να γίνει συντεταγμένα και όχι με τη λογική "ο καθείς για την πάρτη του". Και ενοχλείται τώρα - και όχι πριν - επειδή κάποιοι από τον ΣΥΝ δηλώνουν διαθέσιμοι αυτοτελώς, σε μια στιγμή που εκείνος έχει εμπλακεί στο μεγάλο παζάρι "κορυφών" με το ΠΑΣΟΚ. Ξέρεις τι είναι την ώρα της διαπραγμάτευσης με τον "στρατηγό" Τσουκάτο, οι "στρατιώτες" σου, από τη Δαμανάκη μέχρι τον Γρατσία, και από τον Παπαγιαννάκη μέχρι τον Γεωργακόπουλο της ΕΡΤ, να κατατάσσονται μόνοι τους στα "στρατεύματα" του Τσουκάτου, χωρίς να περιμένουν το δικό σου νεύμα; Αυτό είναι το πρόβλημα για τον κ. Κωνσταντόπουλο. Το κατανοούμε. Αλλά αυτά έχει η"Κεντροαριστερά".

***

Τι έχει η "Κεντροαριστερά"; Τίποτα περισσότερο από τα ελαττώματα και τα"προτερήματα" των τεχνοκρατών, των διαχειριστών και των λογιστών που φιλοδοξούν να κάνουν καλά τη δουλιά τους, για να δουλεύει καλύτερα μια... άθλια επιχείρηση. Οσο δε πιο άθλια δουλεύει η επιχείρηση, τόσο περισσότερες αποδείξεις έχουν οι παραπάνω ότι κάνουν καλά τη δουλιά τους. Με άλλα λόγια όταν βρει θέση ο "κεντροαριστερός" στους μηχανισμούς "λίπανσης" του συστήματος, θα περιμένει πότε θα του δώσουν έγκριση από το κόμμα του να κάτσει; Αστεία πράγματα, και ουδόλως ωφέλιμα από τεχνοκρατικής απόψεως, διότι όταν είσαι ΠΑΣΟΚος από σήμερα, γιατί να περιμένεις να το δηλώσεις αύριο; Συμπέρασμα: τα στελέχη του ΣΥΝ, πλήρως "ανανεωμένα" και απογαλακτισμένα από αντικαπιταλιστικές, αντιμονοπωλιακές, αντιιμπεριαλιστικές αντιλήψεις, εμφανώς εμφορούμενα από μια άνευ προηγουμένου "κυβερνήτιδα", αντιλαμβάνονται ότι ήγγικεν η ώρα να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους στην"υπηρεσία του τόπου", δηλαδή του ΠΑΣΟΚ. Γιατί του ΠΑΣΟΚ; Γιατί το ΠΑΣΟΚ μοιράζει τα πόστα. Ομως, μην στριμώχνεστε "σύντροφοι". Εχει θέσεις για όλους. Και για εσάς που θα παρουσιαστείτε αφ' εαυτού σας στους εργοδότες σας και γιαεσάς που περιμένετε να πάτε να "χτυπήσετε κάρτα" όλοι μαζί, με πορεία, από την Κουμουνδούρου. Και μην απασχολήστε με ερωτήματα του τύπου "να είμαι υπάλληλος του ΠΑΣΟΚ παραμένοντας στέλεχος του ΣΥΝ, ή να είμαι υπάλληλος του ΠΑΣΟΚ με κάρτα μέλους του ΠΑΣΟΚ;". Καλύτερα - και μην το πάρετε προσωπικά, πολιτικό είναι το ζήτημα - αρχίστε να προετοιμάζεστε για τη στιγμή που θα ανατραπεί η σημερινή πολιτική. Εξέλιξη που δυστυχώς (για σας) θα συμπαρασύρει και εσάς, είτε είστε μέλη του ΠΑΣΟΚ, είτε παραμείνετε μέλη του ΣΥΝ.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ