Σάββατο 6 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φαινόμενο του θερμοκηπίου

Γερμανοί περιβαλλοντολόγοι έθεσαν τη Δευτέρα σε λειτουργία ένα ρολόι που θα μετρήσει την ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα, η οποία θα παραχθεί παγκοσμίως στη διάρκεια της 10ήμερης Διάσκεψης για το Κλίμα που πραγματοποιείται στο Κιότο της Ιαπωνίας.

Κάθε δυο δευτερόλεπτα, το ρολόι αθροίζει 1.414 τόνους διοξειδίου του άνθρακα- η εκπομπή του οποίου αποτελεί τη βασική αιτία πρόκλησης του φαινομένου του θερμοκηπίου - και 22,8 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως.

"Οσο καθυστερούμε να αλλάξουμε πορεία, η κατάσταση θα επιδεινώνεται", δήλωσε η Ανγκέλικα Τσαρντ, αντιπρόεδρος της γερμανικής οργάνωσης "BUND Friends of the Earth". Η οργάνωση ευελπιστεί πως η διάσκεψη του Κιότο θα υποστηρίξει τη θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 15% έως το έτος 2010, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.

Η Τσαρντ χαρακτήρισε ανεύθυνο το αίτημα των ΗΠΑ για σταθεροποίηση των εκπομπών στα επίπεδα του 1990 έως το έτος 2010.

Στο μεταξύ, η περιβαλλοντική οργάνωση "Γκρίνπις" αμφισβητεί το ότι θα επιτευχθεί συμφωνία στη διάσκεψη, καθώς οι θέσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ απέχουν πολύ. Υποστηρίζει τις προτάσεις των κρατών - μικρών νήσων που ζητούν μείωση κατά 20% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Η ετήσια κατά κεφαλήν παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα φτάνει τους είκοσι τόνους στις ΗΠΑ, τους 11 τόνους στη Γερμανία και μόνον τους 2 τόνους στην Κίνα.

Αντιπρόσωποι από περισσότερες από 150 χώρες μετέχουν στη Διάσκεψη του Κιότο που αποσκοπεί στη θέσπιση νομικού δεσμευτικού πλαισίου για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε όλα τα βιομηχανικά κράτη. Χωρίς να θέλουμε να γίνουμε Κασσάνδρες εκτιμούμε ότι θα έχουμε άλλη μια αποτυχία τύπου Ρίο. Ομως, το θέμα είναι σημαντικό και θα επανέλθουμε όταν λήξουν οι εργασίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ