Παρασκευή 9 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Τον Ιούνη το νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης

Καλοκαιριάτικα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο, που καταρτίζει ήδη η κυβέρνηση, με το οποίο θα τεθούν οι βάσεις για την ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας.

Οπως ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών, Τ. Μαντέλης,η αρμόδια επιτροπή που επεξεργάζεται το σχέδιο νόμου ολοκληρώνει το έργο της και τις επόμενες βδομάδες αναμένεται να υποβάλει την πρότασή της, με προοπτική να κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή μέσα στον Ιούνη. Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο υπουργός είπε ότι με το νομοσχέδιο, ο ΟΑΣΑ θα παίξει ρόλο "Μητροπολιτικού Φορέα" για τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας και σ' αυτόν θα υπαχθούν η ΕΘΕΛ (λεωφορεία), ΗΛΠΑΠ (τρόλεϊ), ΗΣΑΠ (ηλεκτρικός), αλλά και το υπό κατασκευή μετρό και το τραμ, που προβλέπεται να κατασκευαστεί και να τεθεί σε λειτουργία μέχρι το 2004. Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι ο ρόλος του ΟΑΣΑ θα είναι περιορισμένος σε ζητήματα που αφορούν στο γενικό σχεδιασμό και την εποπτεία του συγκοινωνιακού έργου, αλλά όχι στην εκτέλεσή του. Επί της ουσίας, δηλαδή, ο ΟΑΣΑ, όπως και σήμερα, θα έχει "διακοσμητικό" ρόλο, αφού η εκτέλεση του συγκοινωνιακού έργου μπορεί να ανατεθεί σε οποιονδήποτε ιδιώτη, σε οποιαδήποτε μεταφορική εταιρία. Αλλωστε, την εκχώρηση του συγκοινωνιακού έργου, η κυβέρνηση την έχει κατοχυρώσει ήδη με προηγούμενο νόμο, που ορίζει ότι δυνητικά οι δήμοι μπορούν να εκτελούν συγκοινωνιακό έργο, εξασφαλίζοντας, μάλιστα, και μέχρι το 49% των μετοχών της ΕΘΕΛ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Χ. Καστανίδης,προκάτοχος του Τ. Μαντέλη στο υπουργείο Μεταφορών, είχε ετοιμάσει νομοσχέδιο, που άνοιγε διάπλατα τις πόρτες της ιδιωτικοποίησης των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας, αλλά η κυβέρνηση αποφάσισε να το πετάξει στο καλάθι των αχρήστων και να παραγγείλει νέο, βασισμένο στην ίδια φιλοσοφία, αλλά εξωραϊσμένο, για να "πέσει πιο μαλακά" η σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ