Παρασκευή 9 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΕΦΡΑΙΜΙΔΗΣ
Αναγκαία η συνολική αλλαγή αγροτικής πολιτικής της ΕΕ

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στην Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου στη συζήτηση για τους νέους αγρότες

Οι νέοι αγρότες εκδιώκονται από τη γη τους, από την περιοχή τους, από την περιφέρεια, γιατί δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο ζωής, τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Βασίλης Εφραιμίδης παρεμβαίνοντας σε συζήτηση της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου, σχετικά με τους νέους γεωργούς και το πρόβλημα της ανάληψης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων στην ευρωπαϊκή γεωργία. Υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι το 53,6% των αγροτών στην ΕΕ είναι άνω των 55 ετών, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των εκμεταλλεύσεων δεν έχει εξασφαλισμένη διαδοχή.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε την υποκρισία της ΕΕ, που από τη μια μεριά διατείνεται ότι φροντίζει για την ενίσχυση και εγκατάσταση νέων αγροτών - με προτάσεις φτωχές και επουσιώδεις και κίνητρα που καταντούν στην πράξη αντικίνητρα - και από την άλλη βάλλει κατά της γεωργίας συνολικά. Ειδικά στις μεσογειακές καλλιέργειες, υπογράμμισε ο Β. Εφραιμίδης, η επίθεση είναι τρομακτική. Σε όλα σχεδόν τα προϊόντα έχουν επιβληθεί ποσοστώσεις, που έχουν ήδη κατανεμηθεί στους υπάρχοντες αγρότες. Για παράδειγμα, στην Ελλάδα η ποσόστωση αγελαδινού γάλακτος είναι απαράδεκτα χαμηλή, αφού καλύπτει τις εγχώριες ανάγκες μόνο κατά 60%. Αν και υπάρχουν νέοι που θέλουν να ασχοληθούν με τη βοοτροφία, δεν μπορούν αφού έχει διατεθεί όλη στους παλιούς κτηνοτρόφους, οι οποίοι επιπλέον πλήττονται από δυσβάσταχτα πρόστιμα συνυπευθυνότητας. Το ίδιο συμβαίνει με τα καπνά, τη σταφίδα, το καλαμπόκι, το βαμβάκι και άλλες καλλιέργειες.

Ταυτόχρονα, οι τιμές των αγροτικών προϊόντων μειώνονται ή μένουν σταθερές, ενώ το κόστος παραγωγής αυξάνεται. Τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας, η μείωση των ενισχύσεων στη γεωργία, οι εισαγωγές φθηνότερων ομοειδών προϊόντων από τρίτες χώρες, όλα αυτά είναι εμπόδια και αντικίνητρα για να μείνει ένας νέος στη γεωργία. Επιπλέον, το πρόβλημα εντείνεται από τις περιφερειακές ανισότητες, με τις περιορισμένες και χαμηλές υπηρεσίες στους τομείς της υγείας, της παιδείας, του πολιτισμού, από τη συνεχή μείωση των δαπανών, που επιβάλλουν τα προγράμματα "σύγκλισης" και η ΟΝΕ.

Δεν είναι υποκρισία, αναρωτήθηκε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, το γεγονός ότι μεγάλα ποσά του κοινοτικού προϋπολογισμού για τη γεωργία πηγαίνουν για εγκατάλειψη καλλιεργειών και όχι για ανάπτυξη της γεωργίας; Ετσι, ολόκληρα χωριά ερημώνονται και εγκαταλείπονται, αφού οι αγρότες, οι νέοι δεν μπορούν να ζήσουν. Και οι επιπτώσεις δεν είναι μόνο οικονομικές και κοινωνικές αλλά και περιβαλλοντικές.

Υπογραμμίζοντας ότι η έκθεση του εισηγητή δεν καλύπτει το θέμα της παραμονής και της προσέλκυσης νέων αγροτών στον αγροτικό τομέα, ο Β. Εφραιμίδης επισήμανε την ανάγκη συνολικής αλλαγής της κοινοτικής γεωργικής πολιτικής και της εφαρμογής συγκεκριμένης δέσμης μέτρων, γιατί το πρόβλημα είναι εξαιρετικά σύνθετο. Χρειάζεται πρωταρχικά πολιτική στήριξης και συνολικής ανάπτυξης της υπαίθρου. Υιοθέτηση και εφαρμογή μέτρων όπως: Εξασφάλιση ποσότητας παραγωγής αγροτικών προϊόντων σε νέους αγρότες, τέτοιας που να τους παρέχει ικανοποιητικό εισόδημα. Διευκόλυνση της μεταβίβασης γης και ενισχύσεις για αγορά γης και κατοικίας, ενίσχυση με ένα αρχικό ποσό για την εγκατάσταση και το ξεκίνημα του νέου αγρότη, ποσό ικανοποιητικό και με όρους πραγματικούς και όχι απαγορευτικούς όπως αυτούς που παρουσιάζει σήμερα η Κομισιόν. Ειδική χαμηλότοκη και επαρκή χρηματοδότηση. Ουσιαστική αγροτική κατάρτιση και εκπαίδευση και όχι τα σημερινά χαμηλού επιπέδου σεμινάρια για να χρυσωθεί το χάπι της ανεργίας και να κερδοσκοπούν ορισμένες εταιρίες. Ιδιαίτερο βάρος και ενίσχυση των μεσογειακών αγροτικών προϊόντων και διατήρηση της κοινοτικής προτίμησης με διάφορα μέτρα. Μέτρα κοινωνικής, πολιτιστικής, αθλητικής ανάπτυξης της υπαίθρου, που αποτελούν απαραίτητους όρους διαμονής των νέων στην ύπαιθρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ