Παρασκευή 9 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Στο τέλος του μήνα η απόφαση για τα "πανωτόκια"

Σε περίπτωση που κριθούν παράνομα τα "πανωτόκια", οι δανειολήπτες θα μπορούν να προσφύγουν στα δικαστήρια ζητώντας να τους καταβληθούν τα ποσά που έχουν παρακρατηθεί

Στην υιοθέτηση της εισήγησης Αντωνίου φαίνεται να καταλήγει η διάσκεψη της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, που συνεδρίασε χτες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η μεγάλη πλειοψηφία των δικαστών αποδέχτηκε τη σχετική εισήγηση που θεωρεί παράνομη την επιβολή "πανωτοκίων" στους τόκους των ληξιπρόθεσμων δανείων. Ετσι μετά από πολυετείς δικαστικές διαδικασίες, φαίνεται πως ο Αρειος Πάγος αναγκάζεται πλέον να πάρει στα σοβαρά υπόψη του τη γενική λαϊκή κατακραυγή για τη ληστρική πολιτική των τραπεζών, οι οποίες λειτουργώντας ως κοινοί τοκογλύφοι "γδύνουν" κυριολεκτικά τους πελάτες που βρέθηκαν σε κάποια στιγμή αδυναμίας.

Η ουσία βέβαια της υπόθεσης βρίσκεται, όπως σημειώνουν αρμόδιοι παράγοντες, αλλού. Συγκεκριμένα, η αξία της απόφασης που τελικά θα πάρει ο Αρειος Πάγος θα εξαρτηθεί από τον τρόπο που θα διατυπωθεί. Σε περίπτωση, που απλώς θα αφορά την καταγγελία - κατάργηση των πανοτοκίων για τις περιπτώσεις που οι τράπεζες χωρίς να προβλέπεται από τις δανειακές συμβάσεις τα επιβάλουν, θα πρόκειται για μια απόφαση άνευ ουσιαστικού αντικρίσματος για τους δεκάδες χιλιάδες ενδιαφερόμενους. Κι αυτό επειδή η πολύχρονη εξέταση του όλου θέματος, έχει δώσει ήδη την ευκαιρία στις τράπεζες να προσαρμοστούν, συμπεριλαμβάνοντας εδώ και δύο τουλάχιστον χρόνια στα σχετικά συμβόλαιά τους τη δυνατότητα να επιβάλλουν "πανωτόκια". Οι ίδιοι παράγοντες σημειώνουν πως η οποιαδήποτε αρνητική απόφαση του Αρείου Πάγου για τα "πανωτόκια" θα έχει αξία και αντίκρισμα, αν προβλέπει πως σε κάθε περίπτωση - ακόμα και όταν συμπεριλαμβάνεται σε κείμενα συμβολαίων - ο θεσμός της επιβολής τόκων επί των καθυστερούμενων τόκων θα είναι παράνομος. Επόμενη πάντως διάσκεψη της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για το ίδιο θέμα θα γίνει στις 22 του Γενάρη, οπότε και αναμένεται να καταλήξουν σε οριστική απόφαση.

Σε περίπτωση που το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο κρίνει ότι τα "πανωτόκια" είναι παράνομα, τότε οι δανειολήπτες θα έχουν δύο επιλογές.

  • Θα μπορούν να προσφύγουν στα δικαστήρια και με αγωγές να ζητήσουν αποζημιώσεις από τις τράπεζες με βάση το άρθρο περί αδικαιολόγητου πλουτισμού για τα "πανωτόκια" που τους παρακρατήθηκαν παράνομα.
  • Οι οφειλέτες δανείων, αμέσως μετά τη δημοσίευση της απόφασης του Αρείου Πάγου, θα έχουν τη δυνατότητα να σταματήσουν να καταβάλουν τα "πανωτόκια".

Τη δυνατότητα αυτή, όμως, δε θα έχουν όσοι έχασαν στα δικαστήρια είτε με αμετάκλητη απόφαση για τα "πανωτόκια", είτε με τελεσίδικη απόφαση και εκτέλεση αυτής με διαταγή πληρωμής. Ατυχοι θα είναι και εκείνοι οι δανειολήπτες που έχουν υποπέσει σε παραγραφή, καθώς δεν μπορούν να υπαχθούν στις ευεργετικές διατάξεις της αναμενόμενης απόφασης του Αρείου Πάγου.

Ωστόσο, στην αντίπερα "όχθη", οι τράπεζες πιέζουν να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που να εμποδίζει την αναδρομική διεκδίκηση των ποσών που έχουν καταβληθεί για πανωτόκια από το 1980. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να προωθήσει νομοθετική ρύθμιση για να προλάβει τον καταιγισμό αγωγών από δανειολήπτες, οι οποίοι έχουν θιγεί από τα "πανωτόκια".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ