Τρίτη 27 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
"Βρόχος" το δημόσιο χρέος

Με επιτόκιο 13,9% (αντί 12,9% που ήταν τον προηγούμενο μήνα) αναγκάστηκε να δημοπρατήσει χτες το υπουργείο Οικονομικών έντοκα γραμμάτια, ύψους 130 δισ. δραχμών

Πρόσθετο κόστος ύψους 1,3 δισ. δραχμών καλείται να πληρώσει η κυβέρνηση για την εξυπηρέτηση του δανείου των 130 δισ. δραχμών, που εξασφάλισε χτες, με τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων του δημοσίου τρίμηνης και εξάμηνης διάρκειας. Κι αυτό, γιατί η κυβέρνηση (σ.σ. το υπουργείο Οικονομικών) αναγκάστηκε, για να καλύψει τις δανειακές ανάγκες του κράτους, να πληρώσει μεσοσταθμικό επιτόκιο μία μονάδα μεγαλύτερο από το μεσοσταθμικό επιτόκιο που είχαν διατεθεί τα έντοκα γραμμάτια τον προηγούμενο μήνα. Η χτεσινή εξέλιξη αποτελεί ένα ακόμη στοιχείο, που επιβεβαιώνει τα αδιέξοδα της ακολουθούμενης από την κυβέρνηση οικονομικής πολιτικής και του αναπαραγόμενου "φαύλου κύκλου" του δημόσιου χρέους - των κρατικών ελλειμμάτων και των επιτοκίων με τα οποία αναγκάζεται να δανείζεται το δημόσιο για να πληρώσει τα παλιά δάνεια.

Ετσι, χτες - λίγες ώρες με τη συνεδρίαση του υφυπουργού Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη με τους "βασικούς διαπραγματευτές", δηλαδή τους τραπεζίτες που συζητούσαν για το κόστος κάλυψης των δανειακών αναγκών του δημοσίου - το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωνε ότι: κατά τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου τρίμηνης και εξάμηνης διάρκειας, υποβλήθηκαν, χτες, προσφορές συνολικού ύψους 144 δισ. δραχμών και αντλήθηκε ποσό 130 δισ. δραχμών από τα έντοκα γραμμάτια τρίμηνης και εξάμηνης διάρκειας. Το μέσο σταθμικό επιτόκιο που προέκυψε από τη δημοπρασία ήταν 13,9% για τα έντοκα τρίμηνης διάρκειας (από 12,9% που ήταν την προηγούμενη φορά) και 13,8% για τα εξάμηνης διάρκειας (από 12,7% την προηγούμενη φορά).

Η παραπάνω εξέλιξη - και το ενδεχόμενο διατήρησής της - δημιουργεί σοβαρές δυσχέρειες στην εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, παρά τις αισιόδοξες εκτιμήσεις που έκανε χτες ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης,στην ομιλία του κατά τη συνάντηση που είχε χτες με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών. Στην ομιλία του εκτίμησε ότι το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα σημειώσει φέτος αισθητή πτώση, για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια. Οπως τόνισε, "το 1998 το χρέος θα μειωθεί ακόμη περισσότερο, επιδεικνύοντας σαφή τάση αποκλιμάκωσης, η οποία απαιτείται ως προϋπόθεση για την ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ". Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι μέσες μηνιαίες δανειακές ανάγκες για το 1998 εκτιμώνται περίπου στα 867 δισ. δρχ., είναι δηλαδή μειωμένες κατά 18% σε σύγκριση με τις αντίστοιχες ανάγκες του 1997. Στην ίδια ομιλία τέλος, ο υφυπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στις διαδικασίες προώθησης του θεσμού των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primery Dealers), ανακοινώνοντας ότι ο θεσμός θα λειτουργήσει εντός του Φλεβάρη του 1998.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ