Τρίτη 10 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ
Τη μετατρέπουν σε δεκανίκι ιδιωτικών συμφερόντων

Την ίδρυση των διαβόητων... θυγατρικών αποφασίζει το ΔΣ της επιχείρησης

Προς υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής για μετατροπή της ΔΕΗ σε ρόλο... "αρωγού" διάφορων ιδιωτικών συμφερόντων, κινούνται με επιταχυνόμενους ρυθμούς οι κυβερνώντες. Πρόκειται για την πολιτική, η οποία θεσμοθετήθηκε το καλοκαίρι με τη νομοθετική ρύθμιση περί ίδρυσης θυγατρικών εταιριών, και βάσει της οποίας οι αρμόδιοι της ΔΕΗ έχουν ήδη καταστρώσει σχετικά σχέδια. Σήμερα το ΔΣ της επιχείρησης θα κληθεί να εγκρίνει τις δύο πρώτες θυγατρικές επιχειρήσεις. Η μία, με σκοπό να "αβαντάρει" τα συμφέροντα και τα σχέδια του ομίλου Κωστόπουλου στη Ρουμανία και η άλλη με σκοπό να απεμπλακεί ένας ανερχόμενος τομέας στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από τη ΔΕΗ, για να μπορεί στο μέλλον να περάσει σε ιδιώτες.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η πρώτη εταιρία αφορά στην ίδρυση από κοινού θυγατρικής της ΔΕΗ με τη χρηματοοικονομική εταιρία ΑΛΦΑ ΦΑΪΝΑΝΣ σε ποσοστό 50 - 50% στη Ρουμανία, η οποία θα ασχολείται με έναν ευρύ τομέα δραστηριοτήτων που έχει σχέση με την ενέργεια γενικότερα. Το συνολικό μετοχικό κεφάλαιο της εν λόγω εταιρίας αναφέρεται σε 1 εκατομμύριο δολάρια, ενώ ενδεικτικό των πραγματικών κυβερνητικών προθέσεων από αυτό το "έργο" είναι το γεγονός ότι η αγορά της Ρουμανίας έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον του ομίλου Κωστόπουλου (Τράπεζα Πίστεως), όπου και δραστηριοποιείται εδώ και πολύ καιρό.

Η έτερη θυγατρική αφορά στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), ο οποίος λόγω της πολιτικής που ακολουθεί η Κομισιόν παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ενώ χρηματοδοτείται με υψηλά ποσοστά. Πρόκειται για έναν τομέα, το μέλλον του οποίου διαγράφεται ανθηρό, κυρίως εξαιτίας της φιλικότητάς του με το περιβάλλον, το οποίο και η Κομισιόν λανσάρει προκειμένου να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της αγοράς ενέργειας. Η ΔΕΗ δραστηριοποιείται ήδη στις ΑΠΕ, ενώ τώρα ιδρύει μία θυγατρική με τη μορφή εταιρίας "Χόλντιν", η οποία θα μπορεί να ιδρύει μικρότερες εταιρίες με τη συμμετοχή και ιδιωτών ή και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πρόκειται ουσιαστικά για το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της πλήρους ιδιωτικοποίησης του τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αφού ήδη σε αυτόν έχουν προσχωρήσει ιδιώτες, εκμεταλλευόμενοι πέρα από την αλλαγή του θεσμικού καθεστώτος και τις ενισχυμένες επιδοτήσεις από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και το Πρόγραμμα των Δημοσίων Επενδύσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ