Τρίτη 10 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Στα "τελειώματα" η ρύθμιση για τα πανωτόκια

Ενα το κρατούμενο θεωρείται ότι θα νομιμοποιεί πλήρως τη ληστρική πολιτική των τραπεζών

Μέσα στη βδομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί και να κατατεθεί στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για τα πανωτόκια, η οποία ουσιαστικά θα νομιμοποιεί τη συγκεκριμένη ληστρική πολιτική, που εφαρμόζουν εδώ και χρόνια οι τράπεζες σε βάρος των δανειοληπτών. Το παραπάνω θέμα συζητήθηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χτες υπό την προεδρία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου και με τη συμμετοχή του υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Π. Θωμόπουλου, του διοικητή της Εθνικής Τράπεζας και προέδρου της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών Θ. Καρατζά, του διοικητή της Κτηματικής Τράπεζας Β. Ράπανου και του διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας Π. Λάμπρου.

Οπως δήλωσε μετά τη σύσκεψη ο Γ. Παπαντωνίου "είμαστε κοντά στην απόφαση, η οποία θα ανακοινωθεί μέσα στη βδομάδα". Ο ίδιος, αποφεύγοντας να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις, περιορίστηκε να αναφέρει ότι "το γενικό πλαίσιο στο οποίο κινείται η διάταξη είναι το εξάμηνο". Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, στη σύσκεψη αποφασίστηκε να εφαρμοστεί η υποχρέωση από τις τράπεζες να γίνεται ο ανατοκισμός ανά εξάμηνο για όλους τους τύπους δανείων που θα συνάπτονται από δω και στο εξής. Δηλαδή θα συμπεριληφθούν και τα δάνεια που ανήκουν στον τομέα της καταναλωτικής πίστης (καταναλωτικά, πιστωτικές κάρτες κλπ), κάτι που αποτελούσε την "αιχμή του δόρατος" στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτό το διάστημα μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών.

Κι αυτό γιατί, οι τράπεζες ισχυρίζονται ότι η υποχρέωση να επιβάλλουν ανατοκισμό ανά εξάμηνο στα ληξιπρόθεσμα δάνεια, θα έχει κόστος αν εφαρμοστεί και στα καταναλωτικά δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες, όπου ο ανατοκισμός μέχρι σήμερα γινόταν σε μηνιαία βάση. Εκπρόσωποι των τραπεζών υποστήριξαν ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα επιφέρει για τις ίδιες μικρές απώλειες της τάξης της 1-1,5 μονάδας ετησίως. Το ενδεχόμενο αυτό προσανατολίζει τις τράπεζες σε ανάλογες αυξήσεις στα ονομαστικά επιτόκια αυτής της κατηγορίας δανείων και σε αυξήσεις της τάξης της μισής ποσοστιαίας μονάδας για τις υπόλοιπες κατηγορίες δανείων.

Κατά τα άλλα, τα υπόλοιπα σημεία της προωθούμενης ρύθμισης δεν πρόκειται να αλλάξουν τίποτε σε σχέση με τα μέχρι σήμερα ισχύοντα. Συγκεκριμένα, θα προβλέπεται:

  • Οι τόκοι υπερημερίας που επιβαρύνουν το ληξιπρόθεσμο δάνειο, να μην είναι υψηλότεροι από 2,5 ποσοστιαίες μονάδες του συμβατικού επιτοκίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το παραπάνω "πλαφόν" ισχύει και εφαρμόζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των τραπεζών εδώ και 2 - 3 χρόνια περίπου, μετά από σχετική πράξη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας.
  • Για να γίνει ανατοκισμός θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη και ρητή συμφωνία στη σχετική σύμβαση μεταξύ του δανειολήπτη και της τράπεζας. Ωστόσο, όπως είναι γνωστό και το σημειώνουν και αρμόδια στελέχη της τραπεζικής αγοράς, τέτοια πρόβλεψη εφαρμόζεται ήδη στις συμβάσεις των περισσότερων τραπεζών με τους πελάτες τους από το 1980 περίπου.

Τέλος, ας σημειωθεί ότι ακόμη δεν έχει ληφθεί απόφαση για την τύχη των παλαιών ληξιπρόθεσμων δανείων και συγκεκριμένα αν θα ισχύει ο ανά εξάμηνο ανατοκισμός και γι' αυτά ή όχι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ