Τρίτη 10 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΚΟ
Επιταχύνουν τις μεθοδεύσεις εκποίησής τους

Με Προεδρικό Διάταγμα, που υπογράφτηκε πρόσφατα, ιδρύθηκε Γενική Διεύθυνση ΔΕΚΟ, με την οποία ενισχύονται οι αρμοδιότητες του υπουργού ΕΘνικής Οικονομίας, στην κατεύθυνση επιβολής της πολιτικής "λιγότερου κράτους" και στις ΔΕΚΟ

Στα χέρια του υπουργού ΕΘνικής Οικονομίας συγκεντρώνονται όλες, σχεδόν, οι αρμοδιότητες για την πολιτική, που θα εφαρμόζει η κυβέρνηση στις δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς (ΔΕΚΟ). Παράλληλα, περιορίζονται οι αρμοδιότητες των άλλων υπουργών - που μέχρι τώρα ήταν αρμόδιοι για κάποιες ΔΕΚΟ - και ενισχύεται ο... διακοσμητικός τους ρόλος. Αυτό προκύπτει από σχετικό Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ), που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ αριθ. 13/τεύχος Α/19-1-98), που προβλέπει: Πρώτον, την κατάργηση της Διεύθυνσης Επιχειρησιακού Σχεδιασμού ΔΕΚΟ (που υπαγόταν στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας) και παράλληλα την ίδρυση Γενικής Διεύθυνσης ΔΕΚΟ (που επίσης θα λειτουργεί στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας).

Με το συγκεκριμένο ΠΔ - που έχει τον αριθμό 1 και προωθήθηκε στη "ζούλα" για υπογραφή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας - η κυβέρνηση του Σημίτη επιχειρεί να επιταχύνει την πολιτική του "λιγότερου κράτους".Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η αναβάθμιση της μέχρι τώρα Διεύθυνσης για τις ΔΕΚΟ, που λειτουργούσε στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, σε Γενική Διεύθυνση ΔΕΚΟ,η οποία ας σημειωθεί προωθήθηκε από την κυβέρνηση παράλληλα με τη σχετική τροπολογία που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ και τη ΓΣΕΕ. Η νεοϊδρυθείσα Γενική Διεύθυνση ΔΕΚΟ διαρθρώνεται από τις ακόλουθες υπηρεσιακές μονάδες: α) Τη Διεύθυνση Ενέργειας - Βιομηχανίας - Μεταφορών. β) Τη Διεύθυνση Επικοινωνιών - Λοιπών Υπηρεσιών και Εποπτευόμενων Φορέων.

Η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του υπουργού Εθνικής Οικονομίας να αποφασίζει για την τύχη των ΔΕΚΟ, φαίνεται και από το άρθρο 1 του συγκεκριμένου ΠΔ, στο οποίο αναφέρεται ότι στη Γενική Διεύθυνση ΔΕΚΟμεταφέρονται, εκτός των άλλων, και οι αρμοδιότητες του Τμήματος Οργανισμών και Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής, που αφορούν στην Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου (ΚΕΔ), στη Δημόσια Επιχείρηση Πολεοδομίας και Στέγασης (ΔΕΠΟΣ) και τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ).

Σκιαγραφώντας τις αρμοδιότητες της νεοϊδρυθείσας Γενικής Διεύθυνσης στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, στο ΠΔ αναφέρεται ότι η Διεύθυνση αυτή "προγραμματίζει, συντονίζει και ελέγχει το έργο εκσυγχρονισμού των ΔΕΚΟ, διά της εφαρμογής των μέτρων αποτελεσματικής και αποδοτικής λειτουργίας και διαχείρισης αυτών καθώς και βελτίωσης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών".

Για παράδειγμα, αναφέρουμε ότι μεταξύ των αρμοδιοτήτων της Διεύθυνσης Ενέργειας - Βιομηχανίας - Μεταφορών, όπως αυτές περιγράφονται στο ΠΔ, είναι και η εισήγηση στον υπουργό ΕΘνικής Οικονομίας μέτρων και πολιτικών,του οικείου τομέα, σχετικών με:

  • την πολιτική απασχόλησης
  • την πολιτική αμοιβής στελεχών των ΔΕΚΟ
  • την επενδυτική πολιτική και τη χρηματοδότηση των επενδυτικών προγραμμάτων από εθνικούς πόρους
  • το δανεισμό των ΔΕΚΟ και την εξέλιξη του χρέους και των περιουσιακών τους στοιχείων
  • την αύξηση της παραγωγικότητας, τον περιορισμό του κόστους λειτουργίας καθώς και άλλα μέτρα για την αντιμετώπιση των "διαρθρωτικών προβλημάτων" των ΔΕΚΟ.
  • Επίσης, η ίδια Διεύθυνση εισηγείται στον υπουργό ΕΘνικής Οικονομίας για:

  • την έγκριση ή όχι των ετήσιων και μακροπρόθεσμων επιχειρησιακών και στρατηγικών σχεδίων και προϋπολογισμών
  • την έγκριση ή όχι του προϋπολογισμού και ισολογισμού των ΔΕΚΟ που ενσωματώνεται στην εισηγητική έκθεση του κρατικού προϋπολογισμού
  • την έγκριση των εκθέσεων πεπραγμένων για τους ποσοτικοποιημένους στόχους, τους δείκτες παρακολούθησης των ΔΕΚΟ καθώς και των συμβολαίων διαχείρισης του οικείου τομέα.

Στο ίδιο ΠΔ αναφέρονται ονομαστικά όλες οι ΔΕΚΟ, που στο εξής θα καλούνται να εφαρμόσουν τα μέτρα και τις πολιτικές της κυβέρνησης, όπως αυτές θα καθορίζονται από τον αρμόδιο υπερυπουργό ΕΘνικής Οικονομίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ