Σάββατο 21 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανατριχιαστική ανωτερότητα

"Αν οι ΗΠΑ αναλάβουν στρατιωτική δράση (στο ΙΡΑΚ), θα το κάνουν επειδή είναι οι ΗΠΑ, είναι το πλέον απαραίτητο έθνος στον κόσμο, στέκονται ψηλότερα από όλους και βλέπουν το μέλλον". Είναι η πιο απάνθρωπη και αποκρουστική ομολογία αυτή της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών και, ταυτόχρονα, η πιο ανατριχιαστική αιτιολογία για την ανάληψη στρατιωτικού πλήγματος κατά του ΙΡΑΚ.

Είναι το στοιχείο που επιβεβαιώνει περίτρανα ότι ακόμη και για τους θιασώτες του πιο στυγερού, εγκληματικού αμερικανικού συστήματος, οι διάφορες μάσκες για δήθεν ειρήνη, ακόμη και αυτή των ιμπεριαλιστών, για δήθεν ελευθερία των εκμεταλλευομένων, να τους εκμεταλλεύονται, για αστική δημοκρατία των ελάχιστων της πλουτοκρατίας, για το χωρίς έλεος στύψιμο των λαών, έπεσαν. Αλλά δε βρίσκεται εδώ το χειρότερο. Υπάρχουν και μερικοί αφελείς μοιρολάτρες που ψιθυρίζουν στη βόλεψή τους: Από τους Αμερικάνους τι μπορεί να περιμένεις; Αυτή η λογική, που μπορεί να εδραιώνεται με τη δύναμη της συνήθειας και πρέπει να τσακιστεί, ανοίγει το δρόμο για αποκαλύψεις σαν αυτές της Μαντλίν Ολμπράιτ.

Εύλογα αναρωτιέσαι: Πόσο απέχει το "πλέον απαραίτητο έθνος στον κόσμο" από το "μοναδικό έθνος στον κόσμο"; Γιατί η θεωρία της "εθνικής ανωτερότητας", ή, πιο σωστά, της "φυλετικής ανωτερότητας", έρχεται από το παρελθόν και θυμίζει την ιδεολογική στήριξη του πιο απάνθρωπου, στυγνού, εγκληματικού συστήματος διακυβέρνησης των πιο αντιδραστικών κύκλων της χρηματιστικής ολιγαρχίας, το φασισμό, στην ακραία του εκδήλωση, του χιτλερικού - ναζισμού, με την καθαρότητα της "αρίας φυλής". Υπάρχει μήπως ουσιαστική διαφορά;

Βεβαίως, η προσπάθεια καλλιέργειας εθνικής συνείδησης στους Αμερικάνους, από τη στιγμή που η εγκαθίδρυση των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής απαιτούσε τη συγκρότηση των μεταναστών, απ' όπου γης, στη "νέα ήπειρο" σαν έθνος, στηρίχτηκε στην ίδια λογική. Με την αντίληψη αυτής της ανωτερότητας, εξαφάνισαν τους Ινδιάνους. Η "ανωτερότητα" απαιτούσε τη συγκρότηση ενός ισχυρού κράτους, που, από την περίοδο που ο καπιταλισμός πέρασε στο στάδιο του ιμπεριαλισμού, έδινε στο συγκεκριμένο πια έθνος την προσδοκία να κυριαρχήσει στον πλανήτη. Τα εγκλήματά τους είναι άπειρα και γνωστά. Δεν τους εξιλεώνει η εναντίωσή τους, όταν πλέον άρχισε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, στο χιτλερισμό. Και τότε, στα πλαίσια των ανταγωνισμών μεταξύ των ισχυρών ιμπεριαλιστικών κρατών για την παγκόσμια αγορά και στην εξαφάνιση της ΕΣΣΔ, υπεράσπιζαν τα συμφέροντά τους.

Μετά τον πόλεμο, με ναζί εγκληματίες ανασυγκρότησαν το κράτος της τότε Δυτικής Γερμανίας, φυγάδεψαν χιτλερικούς στις ίδιες τις ΗΠΑ και τη Λατινική Αμερική και κάτι ήξεραν. Τους ήταν χρήσιμοι για τα εγκληματικά δικτατορικά φασιστικά καθεστώτα, που εγκαθίδρυαν, όταν κινδύνευαν τα συμφέροντά τους από τα λαϊκά κινήματα αυτών των χωρών. Στο όνομα της ανωτερότητάς τους, και του μέλλοντος των συμφερόντων τους, δε διστάζουν να αυτοαποκαλούνται "το πλέον απαραίτητο έθνος στον κόσμο", για να επιβάλουν την απόλυτη επικυριαρχία τους, να καθορίζονται το μέλλον και η τύχη των λαών απ' αυτούς τους φονιάδες. Επιχειρούν να επιβάλουν σαν συνείδηση τον καθαγιασμό των εγκλημάτων τους ενάντια στους λαούς, για να μετατρέπεται ο αμερικάνικος λαός σε μακελάρη τους. Θα τους αφήσουμε; Αυτή που σήμερα εμφανίζεται ως δύναμη, λόγω του "πλέον απαραίτητου έθνους που στέκεται ψηλότερα", αν και εκδηλώνει αδυναμία, δεν μπορεί να τσακιστεί χωρίς την πάλη των λαών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ