Σάββατο 21 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Βελτιωμένη πρόταση για την υγειονομική ταφή αποβλήτων

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδη

Τη μεγάλη καθυστέρηση με την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανέφερε την πρότασή της για τη θέσπιση κοινοτικής νομοθεσίας για τη ρύθμιση της υγειονομικής ταφής των αποβλήτων, υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδης παρεμβαίνοντας στη σχετική συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο. Κι αυτό σε συνδυασμό και με δεδομένη τη σοβαρότητα του προβλήματος, τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος, τη διατήρηση και το σεβασμό του οικοσυστήματος, όσο και για την προστασία της υγείας και της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Αναφερόμενος, πάντως, στην ουσία της νέας πρότασης της Επιτροπής, ο κομμουνιστής ευρωβουλευτής τόνισε πως, μετά τις σημαντικές αλλαγές που υπέστη με καθοριστική παρέμβαση του ΕΚ και την προσθήκη νέων στοιχείων στην αρχική πρόταση, η νέα κινείται σαφώς σε θετικότερη κατεύθυνση από το αρχικό σχέδιο, και παρατήρησε: Περιορίζεται η πληθώρα των εξαιρέσεων που προβλέπονταν αρχικά στο πεδίο εφαρμογής της και τα περιθώρια παρεκκλίσεων που την καθιστούσαν ουσιαστικά ανενεργό - αν όχι επιβαρυντική - για εκείνες ακριβώς τις περιοχές που υποτίθεται ότι αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα οξυμένα προβλήματα.

Είναι θετικό ότι στην πρόταση συμπεριλαμβάνεται, τελικά, η πρόβλεψη πως, ταυτόχρονα με τον καθορισμό υψηλών προτύπων υγειονομικής ταφής, πρέπει να δοθεί σαφής ώθηση στην πρόληψη της παραγωγής αποβλήτων, προς εναλλακτικές μεθόδους διαχείρισής τους, όπως η ανακύκλωση και άλλες μέθοδοι ανάκτησης υλικών έναντι της καύσης και άλλων μεθόδων ανάκτησης ενέργειας, που επιβαρύνουν το περιβάλλον. Πρόκειται για πολύ σοβαρή βελτίωση γιατί ξεκαθαρίζει τη σαφή προτεραιότητα της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης έναντι της καύσης ή πυρπόλησης ή αεριοποίησης.

Πρέπει, όμως, να επιστήσουμε την προσοχή της Επιτροπής στην ανάγκη λήψης όλων των απαραίτητων μέτρων, ούτως ώστε η παράταση της μεταβατικής περιόδου που δίνεται για την προσαρμογή και τον εκσυγχρονισμό των υφισταμένων χώρων ταφής, να λειτουργήσει εποικοδομητικά, να μην επιτραπούν καθυστερήσεις και κενά σε βάρος της βιωσιμότητας του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών και να εξασφαλιστούν όλες οι προϋποθέσεις για την καλύτερη οργάνωση και στήριξη του προγράμματος. Για την επίτευξη ενός τέτοιου στόχου πρέπει να ληφθούν όσο το δυνατό περισσότερο υπόψη τοπικές περιβαλλοντικές ανάγκες, γεωλογικές και υδρολογικές συνθήκες και να εξασφαλιστεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εξειδίκευση και προσαρμογή των λύσεων, ώστε σε μια δεδομένη περιοχή να επιτυγχάνονται τα καλύτερα συνολικά αποτελέσματα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ημερίδα για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Κρήτη (2012-11-16 00:00:00.0)
Σχεδιασμός για τα απορρίμματα με γνώμονα τα λαϊκά συμφέροντα (2011-06-04 00:00:00.0)
«Ανοίγει» το δρόμο στην καύση απορριμμάτων (2007-12-15 00:00:00.0)
Καύση - φραγμός στην ανακύκλωση (1998-07-05 00:00:00.0)
Τοπική Αυτοδιοίκηση και εργαζόμενοι έχουν το λόγο (1997-02-15 00:00:00.0)
Συμφωνία διαπιστώνει ο Λαλιώτης (1996-05-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ